Toeschouwers: 5.000

Na KSV Waterschei Thor Genk - R Antwerp FC

Eenzame Harry Cnops

Johan Cruyff oogst met Ajax veel lof omdat hij zijn libero bij balbezit vóór zijn drie verdedigers laat spelen. Ajax voetbalt zo een stuk offensiever. Arie Haan, een man van dezelfde voetbalgeneratie als Cruyff, vergastte het Limburgs publiek zaterdagavond op een variant daarvan. Hij posteerde zes spelers voor zijn drie verdedigers en in tegenstelling tot het Cruyff-concept, had hij helemaal niet de bedoeling zijn ploeg daardoor tot offensieve daden te inspireren.

Haan had daar uiteraard een uitleg voor. KSV Waregem had R Antwerp FC in de eigen Bosuil afgepoeierd met zuiver countervoetbal. Een pijnlijke nederlaag die hem ertoe aanzette in Waterschei de verdediging helemaal gesloten te houden om van daaruit te counteren. Thor moest het spel zelf maar maken. Wie weet dat de thuisploeg het van inzet en werkkracht, niet van klasse, moet hebben weet dus dat wij de eerste helft gewoon kunnen overslaan. R.A.F.C. hield de zaak achterin met veel volk oordeelkundig gesloten. Af en toe was er Sergio Gonzales die fraaie ideeën op het gras uittekende en een dankbare afnemer vond in Harry Cnops, de eenzame aanvaller.

Hij liep zich werkelijk de ziel uit het lijf en maakte het de hele Waterschei-verdediging erg moeilijk. Pierre Plessers kwam duidelijk loopsnelheid te kort om hem af te stoppen, maar Clijsters werkte als veiligheidssysteem en kwam zijn ploegmaat herhaaldelijk ter hulp. Tot Clijsters bij het uitverdedigen balverlies leed en er dus ruimte vrij kwam achter de rug van Plessers. Sergio Gonzales had dat gezien en stuurde de bal diep naar Harry Cnops die alleen voor doel kwam en Pudelko kansloos liet.

Tweemaal Hutka
Gelukkig voor de wedstrijd kwam R.A.F.C. na de rust iets nonchalanter op het veld. Er werd minder gesloten gespeeld. Enkele spelers voelden zich geroepen de eenzame Harry Cnops steun te verlenen. Het resultaat was dat K Waterschei Thor Genk nu wel de ruimte kreeg om aanvallen te ontplooien. Een veertigmeter-voorzet van Maes bracht Hutka alleen voor doel. Hij dribbelde Nicky Schippers en schoot beheerst binnen. Thor wankelde nog even toen Pudelko met moeite een volley van Harry Cnops stopte, maar ging daarna steeds weer in de aanval. Een verre voorzet van Clijsters stuurde Schlierer diep weg.

Diens schot dreigde voorlangs te gaan, maar nu was Hutka aan de tweede paal om Thor op voorsprong te schieten. De geel-zwarten zouden die voorsprong onmiddellijk daarop wettigen met de actie van de wedstrijd. Bialousz speelde Hutka aan. Die haakte zich voorbij Rony Van Rethy en stak dan diep door in de loop van de aanstormende Emmers. Alleen voor doel miste hij. R.A.F.C. drong nog even aan en kreeg via een opgerukte Alex Verniers nog een doelkans, weer redde Pudelko. Het bleef dus 2-1 en daarmee kreeg iedereen zijn verdiende loon (Luc Martens - bron: onbekend - 16/09/1985).

De competitie door het oog van Bob (7)

In het Genkse André Dumontstadion, een speelveld dat R Antwerp FC goed ligt, werd door de rood-witten een nieuwe nederlaag geleden na een wedstrijd die ten minste een punt had moeten opleveren.

Arie Haan had na de counterafstraffing tegen KSV Waregem verkondigd dat hij met een meer defensieve aanpak zelf op de tegenaanval zou speculeren! Dit wierp tijdens de eerste helft al vruchten af vermits Harry Cnops als eenzame spits nadat de gekwetste Mark Van der Linden, forfait diende te gevenn een sterke verrichting weggaf. In de 33e minuut bracht hij R.A.F.C. op voorsprong. Op een meesterlijke voorzet van Sergio Gonzalez kwam de spits alleen voor Pudelko en hij liet de Duitse doelman met een mooie lobbal geen kans (0-1).

Bij de rust waren de rood-witten aardig op weg om het tactisch plannetje van Haan te zien kloppen. De tweede helft liep het mis! In de plaats van de 0-1 voorsprong te verdedigen verwaarloosden enkele Antwerpspelers hun defensieve taak en namen risico's, met alle gevolgen vandien. De snelle Hutka kreeg de ruimte die hij nodig had. Bij twee counters van KSV kende de Pool telkens succes. Nicky Schippers maakte helaas tweemaal een beoordelingsfout en ging niet vrijuit bij de Limburgse treffers.

Na de gelijkmaker maakte Harry Cnops, alleen voor Pudelko, er ei zo na 1-2 van, maar de geplaatste bal ging rakelings naast. Het tweede Thor-doelpunt deed de Bosuilen definitief de das om. Tijdens de laatste minuten kreeg Alex Verniers nog een kans op een tweede gelijkmaker, maar hij faalde. Na deze derde opeenvolgende nederlaag, die nochtans te vermijden was geweest, zakt de Great Old naar de 14e plaats met slechts een puntje voorsprong op de rode lantaarn (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-8 - 24/11/1985)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/09/1985)

11 Harry Cnops

75' Danny Ignoul (uit)/
Ivo Plessers (in)

87' Srecko Juricic (uit)/
Robert Gijbels (in)

10 Ronny Prins (uit)/
13 Geert Deferm (in)
68'

8 Rudolf Wabra (uit)/
14 Albert Van den Bergh (in)
76'

Harry Cnops 0-1 34'
Ruststand 0-1
52' Joachim Hutka 1-1
70' Joachim Hutka 2-1
90' Eindstand 2-1 90'