Stany Op De Beeck - Oscar Criquielion
Toeschouwers: 4.500

Na KV Kortrijk - R Antwerp FC

Thuisploeg goed zolang Vandamme op peil bleef

KV Kortrijk moest het doen zonder de geschorste Quain en Desnica. Het leek voor de aftrap een catastrofe te worden voor de thuisploeg, zonder die twee vaste waarden in zo'n levensbelangrijke wedstrijd. Alleen, men was daarbij vergeten dat Vandamme bezig was met een indrukwekkende terugkeer na een operatie die hem maanden van de velden weghield. Wat zo'n terugkeer voor KV Kortrijk mag betekenen, werd gisteren gedurende zo'n 50' bewezen. Vandamme deed het al uitstekend in Mechelen. Tegen R Antwerp FC deed hij nog beter. De eerste helft droeg hij zijn ploeg. KV Kortrijk had weer een middenveld. Het duo Lemoine-Vandamme zorgde geregeld voor een bijzonder genietbaar spektakel. De hardwerkende Verspaille speelde meer dan een figurantenrolletje. R Antwerp FC keek zelfs vaak bereidwillig en geamuseerd toe, hoe dat tweetal valabele kansen in elkaar knutselde.

KV Kortrijk kan helaas niet afwerken. 'Deserteur' Lukic is er niet meer en Lemoine lukte gisteren geen enkel geslaagd afstandsschot. Kansen kreeg KV Kortrijk in de eerste helft. Genoeg om de wedstrijd definitief te oriënteren. Lemoine miste er een paar. Na een dubbelpass met Verspaille, ging zijn listige, wegdraaiende bal nipt naast. Vandamme zonderde hem dan nog eens af voor Nicky Schippers. Ronny Prins kwam tussenbeide met een twijfelachtige armbeweging. Een botsende bal van Destorme ging naast, alweer op aangeven van Vandamme. Zelfs libero Van Haezebrouck kopte een vrije trap van Lemoine over. In de 35' werd een mislukte vrije trap van Lemoine al op gefluit onthaald, maar de afgeweerde bal kwam tot bij Schwabe, die op links Derouck bereikte. De Waal dribbelde Piet Wildschut en schoot KVK op voorsprong.

Een paar minuten later leek KVK al op weg naar de geruststellende 2-0. Het voorbeeldige werk van Vandamme werd door Mariman en Verspaille verknoeid. R Antwerp FC, dat de hele bedoening blijkbaar zonder erg veel belangstelling had bekeken, werd in de tweede helft plots agressiever. Vandamme deemsterde weg bij KVK. R Antwerp FC veroverde het middenveld. De ingevallen Francis Severeyns toonde zich een agressieve voetballer, in niets te vergelijken met de andere Antwerpenaren. Precies op het uur scoorde hij de gelijkmaker, nadat hij doorheen de Kortrijkse afweer was geslalomd. Nog erger werd het toen Vergote à-la Vandereycken op z'n doelman terugspeelde en Harry Cnops dankbaar van het geschenkje gebruik maakte. De eenvoudig lijkende overwinning uit de eerste helft, zou een hardbevochten draw worden toen Lemoine een kwartier voor tijd zijn goaltje lukte (Marc Vanhoutte - bron: onbekend - 01/04/1986).

De competitie door het oog van Bob (31)

Ondanks de afwezigheid van de naar de States uitgeweken Lukic en de geschorsten Quain en Desnica, toonde KV Kortrijk zich tegen een laks R Antwerp FC, vooral tijdens de eerste speelhelft de betere ploeg. Onder impuls van Maxim Van Damme resulteerde dit in de verdiende openingstreffer langs Derouck (1-0).

Bij de rust verving Leon Nollet Ronny Prins door de meer aanvallend ingestelde Cisse Severeyns. Een persoonlijke actie van de invaller, die de volledige Kortrijk-verdediging in de wind zette, bracht de Great Old na een uur spel langszij (1-1). Zeven minuten later maakte Harry Cnops dankbaar gebruik van een te korte terugspeelbal van Vergote om R.A.F.C. zowaar op voorsprong te brengen (1-2).

De Bosuilen voelden de zege binnen bereik maar in de 78e minuut kon Lemoine nog een gelijkspel voor zijn ploeg uit de brand slepen, de juiste weergave van het geboden spel (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-17 - 20/04/1986).

Klacht KV Kortrijk

"Het Sportcomité heeft de klacht van KV Kortrijk aangaande de wedtrijd tegen R Antwerp FC, gespeeld op paasmaandag 31 maart, verworpen. R Antwerp FC had spelers Ronny Prins en Patrick Ipermans opgesteld. De partij eindigde op 2-2. In 'Sportleven' van 26 maart stond vermeld dat o.a. bovengenoemde spelers geschorst waren wegens gele kaarten vanaf de maandag na publicatie in het Bondsorgaan. De wedstrijd KV Kortrijk-R Antwerp FC was voorzien voor zondag 30 maart en werd later verplaatst. Er bestaat een voorgaande waarbij Kortrijkspeler Schwabe geel geschorst was voor de wedstrijd op RSC Charleroi die pas op dinsdag werd gespeeld. Hoogstwaarschijnlijk zal KV Kortrijk in beroep gaan tegen de beslissing van het Sportcomité (10.04.1986).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 01/04/1986)

13 Cisse Severeyns (in)
46'

8 Yves Vanderveeren (uit)/
14 Alex Verniers (in)
77'

Geert Deferm
30' Michel Derouck 1-0
Ruststand 1-0
      Cisse Severeyns 1-1 60'
      Harry Cnops 1-2 78'
79' Dominique Lemoine 2-2
90' Eindstand 2-2 90'