Marniq Sandra - Berckmans
Toeschouwers: 6200

Na R Antwerp FC - KSV Waterschei Thor Genk

Droomdoelpunt van Laszlo Fazekas en een staande ovatie voor het nummer dertien

DEURNE - "Een wedstrijd waarin alle ingrediënten aanwezig waren om de toeschouwers te amuseren", zei Eddy Wauters achteraf. We kunnen de Antwerppresident echt niet tegenspreken. De klap op de vuurpijl was verrukkelijk. Maestro Laszlo Fazekas kwam na de rust in het veld met het nummer 13 omdat Paolo Lallo kennelijk de pedalen was kwijtgeraakt. Vier minuten na de pauze werd Gaston Boeckstaens, die vierkant draaide op het middenveld, door de Hongaarse tovenaar aangespeeld en die legde de bal terug op Leo Van der Elst. Hij waagde zijn kans met een afstandsschot, de bal devieerde in de voeten van Petursson, die genadeloos uithaalde.

Tien minuten later een vlijmscherpe actie op links. Harry Cnops lanceerde Petur Petursson, die zijn korte raid met een perfect inzenden afrondde. Laszlo Fazekas was op de afspraak. Met een olympische beheersing wipte hij de bal over Pudelko. Hij had meteen het stadion in zijn ban. Hij schilderde een glasheldere voorzet op het hoofd van Harry Cnops en gaf zelfs tussen de bedrijven door nog een hoogstandje weg. Twaalf minuten voor tijd goochelde de Hongaarse artiest het 'doelpunt van de maand' uit de mouw, een meesterwerkje van techniek. Op rechts aangespeeld zette hij een paar tegenstanders op het verkeerde been, zwenkte naar binnen en kwam oog in oog met Pudelko, die even zijn lijn verliet, voldoende voor Laszlo Fazekas om de bal achter de doelman te schamoteren.

Een droomdoelpunt waarvoor hij terecht een staande ovatie oogstte. De thuisploeg kreeg nog een tweetal kansen om de 4-2 voorsprong op te vijzelen. Petur Petursson was te egoïstisch. Harry Cnops was andermaal te onstuimig. De eerste zege van R.A.F.C. sinds 13 november was in kannen en kruiken, omdat de Thorianen een goede en dankbare sparring-partner blijven. De knalgele gasten, die het spelen en laten spelen huldigden, konden ook zonder Clijsters en Van Kraay een riante uitgangspositie verwerven. Er waren nog geen 120 sekonden gespeeld als Roland Janssen met zijn linker een knappe vrijschop binnenknalde. Het werd de eerste twintig minuten een echt pittige confrontatie tussen twee snelle en agressieve formaties.

Voordeckers was een bestendig gevaar. R.A.F.C. ging massaal in het offensief. Harry Cnops schoot echter voorlangs. Pudelko gaf de rood-witten een steuntje. Hij reageerde te laat en te loom op een laag twintigmeterschot van Mark Van der Linden, wat meteen de gelijkmaker opleverde. Pudelko herpakte zich fluks met twee fraaie reddingen op een retro van Harry Cnops en een lob van Danny Koekelcoren. Het Antwerp-middenveld zakte weg en Thor kwam terug in de wedstrijd. Toen bleek dat de A-verdediging op losse schroeven stond. Ook Ratko Svilar had al betere tijden gekend. Hij stopte wel een kogel van Roland Janssen, maar mocht een kaarsje branden toen hij drie minuten voor de rust een inzenden van Voordeckers loste.

R.A.F.C. werd gered door de gong en had nog een troefkaart achter de hand. Juist, Laszlo Fazekas! Hij deed de match kantelen ofschoon de gasten na de 3-1 achterstand tegen de stroom in bleven roeien, via Pier Janssen wel nog aan de aanslutingstreffer geraakten, maar niet meer aan de gelijkmaker (Frans Van Bergen - GvA - 30/01/1984).

Door het oog van Bob (20)

Al in de eerste minuut bracht Roland Janssen de Limburgers op vrijschop op voorsprong (0-1). De 'dramatische' start liet geenszins vermoeden dat de roodwitten één van hun betere verrichtingen zouden neerzetten. Mark Van der Linden gaf na een kwartier met een grondscherend schot Pudelko het nakijken (1-1). Meteen kwam R Antwerp FC tegen een weinig imponerend Thor helemaal in de wedstrijd.

Na de rust werd Paolo Lallo vervangen door Laszlo Fazekas. De 36-jarige klasrijke Hongaar zou met een grandioze verrichting bewijzen nog ver van versleten te zijn. Nadat Petur Petursson vlak na de hervatting een center van Leo Van der Elst aan de tweede paal succesrijk 'op de slof nam' (2-1) bediende de IJslander in de 58e minuut de in het centrum opgerukte Laszlo Fazekas die met een listig geplaatst lobballetje Pudelko voor schut zette (3-1). Vlak daarop strafte Pier Janssen wel een onachtzaamheid in de rood-witte verdediging af (3-2).

Onder impuls van een onhoudbare Laszlo Fazekas, hielden de thuisspelers de wedstrijd onder controle. Met nog een kwartier te spelen, zette Laszlo Fazekas de kroon op het werk door 'op zijn eentje' de oververdiende Antwerpzege veilig te stellen. De Magyaar begon van aan de middenlijn aan een solo. Iedereen verwachtte zich aan een zijwaartse voorzet, maar hij plaatste vanop de doellijn de bal rechtstreeks voorbij Pudelko (4-2). De Bosuil zinderde van geestdrift. De eerste competitiezege sedert 13 november tegen KV Kortrijk was een feit en op welke manier (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-13 - 03/03/1984)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/01/1984)

13 Jean-Paul Massignani

46' 7 Paolo Lallo (uit)/
13 Laszlo Fazekas (in)

87' 8 Harry Cnops (uit)/
14 Peter Ruts (in)

4 Danny David (uit)/
10 Larus Gudmundsson (in)
57'

6 Patrick Ory (uit)/
12 Marc Emmers (in)
70'

Yves Vanderveeren
      Horst Schlierer
      Roland Janssen 0-1 2'
16' Mark Van der Linden 1-1
Ruststand 1-1
49' Petur Petursson 2-1
58' Laszlo Fazekas 3-1
      Pierre Janssen 3-2 60'
79' Laszlo Fazekas 4-2
90' Eindstand 4-2 90'