Maurice Sanzot - François Potelle
Toeschouwers: 5000

Na KSV Waregem - R Antwerp FC

Patrick Ipermans maakt gelijk in slotminuten

WAREGEM - Na de competitie moeten SV Waregem en R Antwerp FC het onder mekaar uitvechten wie naar de Heizel mag. Om het in het bekertornooi ver te schoppen zijn fysieke weerbaarheid en harde aanpak blijkbaar noodzakelijke eigenschappen. Gisteren hebben de twee halve finalisten bewezen dat ze althans in dat opzicht paraat zijn. Het cupsfeertje waarin de kampioenschapsmatch baadde, maakte de vertoning aantrekkelijk. Het publiek kon alle meegebrachte frustraties van de voorbije werkweek zonder moeite afreageren. Op het terrein was immers doorlopend iets te beleven. Was het niet positief dan was het negatief en was het soms (zeg maar: dikwijls) weinig artistiek of academisch volgens 'romantische' voetbalnormen. Er was nog altijd de spanning omtrent het resultaat om de aandacht van de tribunebevolking in volle concentratie te houden.

Toch zou de bond er goed aan doen voor de halve bekerfinale tussen de twee zelfde teams een ref aan te duiden die de gebeurtenissen van dichterbij volgt. Ofwel dezelfde man sturen, maar hem dan een verrekijker meegeven. Czerniatynski zal intens gelukkig geweest zijn als hij hoorde dat Guy Thijs niet in het Regenboogstadion was en de televisie evenmin. Alex slaagde er immers in twee reuzekansen er één gewone doelkans te verprutsen in een wedstrijd waarin doelgevaar even schaars was als vis in de Gaverbeek. Na vijftien minuten Waregems overwicht leverde een counter van de bezoekers, gesteund door een flaterende afweergordel van de thuisploeg, Czernia de volledig open ruimte in het strafschopgebied op. Wellicht was de kans te groot en te gemakkelijk voor de jonge internationaal? Hij knalde slordig naar goal en gaf Wim De Coninck de mogelijkheid in corner te boksen.

Die hoekschop leverde Czernia een nieuwe kans op. Het leer vloog grondscherend een tiental schietklare benen voorbij. De laatste man in het rijtje, Czernia, had het ding maar een tikje te geven om de 0-1 op he bord te krijgen. Ook hij miste en trapte er losjes naast. Die rijpe mogelijkheden op voorsprong stimuleerden R Antwerp FC om het toerental van de motor op te drijven. Net in die periode scoorde de thuisploeg. SV mocht net buiten de penaltyzone een penalty nemen. Desmet tikte de bal achteruit en de aanstormende Carlos De Coninck knalde tussen de stammen van een benenbos binnen. Het bleef een genietbare evenwichtige vertoning, soms te hard en met te weinig puur doelgevaar, maar alles bijeen toch het inkomgeld ruimschoots waard.

Na de rust deemsterde de ster Laszlo Fazekas, in de eerste helft briljant, volkomen weg. Laszlo verloor dan ook het inter-Hongaarse duel met Mucha die het negentig minuten op een meer dan degelijk peil uithield. Naarmate de tijd vorderde schuwde Waregem meer en meer de risico's, loerde SV meer op counters en... liep het meer en meer in de buitenspelval. De twee keepers waren dan ook meer toeschouwer dan werker. Eén keer nog was de hele bezoekende defensie in paniek. Hoebeeck brak op zijn eentje door. Het zou geen Belgische competitiematch zijn als hij niet net voor een bepaalde kalklijn in de grond geboord werd. Het zou geen Belgische ref zijn als de noodremtrekker er niet vanaf kwam met een boeking. Zeven minuten voor het einde kreeg SV het benauwd. Toen Harry Cnops zijn maat Czernia een onmogelijk te missen kans voor de voeten kopte, miste hij toch.

Het was slechts uitstel. Twee minuten later mocht R Antwerp FC inwerpen. Gaston Boeckstaens slingerde de bal tot in het strafschopgebied. Harry Cnops kopte tot voor de vrijstaande Patrick Ipermans en hij mikte raak tussen de samenscholing voor doel (Mark Dheedene - Het Nieuwsblad - 22/03/1982)

Alex Czerniatynski

46' Hervé Delesie (uit)/
Jan Hoebeeck (in)

88' Juan Verdugo (uit)/
Francis Pype (in)

0 Leo Van der Elst (uit)/
Roger Van Gool (in)
70'

24' Carlos De Coninck 1-0
Ruststand 1-0
      Patrick Ipermans 1-1 88'
90' Eindstand 1-1 90'