Francis Picard - Marcel Dechamps
Toeschouwers: 6000

Na K Boom FC - R Antwerp FC

Gaston Boeckstaens: debuut door grote Antwerppoort

Boom - Marcel (zeg maar Gaston) Boeckstaens kreeg tijdens de wedstrijd tegen FC Boom zijn eerste echte kans in het eerste elftal van Royal Antwerp FC. Vorig seizoen speelde de 22-jarige verdediger nog voor SV Schriek en hij heeft die kans met beide handen gegrepen. Al tijdens de rust had iedereen de mond vol over de technische vaardigheid en het labeurwerk van de nummer zeven van Royal Antwerp FC. Twintig minuten na de rust scoorde hij bovendien in grootse stijl het enige doelpunt van de wedstrijd.

Op de zoveelste vernuftige voorzet van Stanislav Karasi kon Gaston Boeckstaens naar het doel oprukken. Hij temporiseerde gepast, bracht doelman Gruben in verwarring en liet dan een hard schot vertrekken. Toen de bal hoog in doel vloog, kreeg hij de verdiende haver als het beste paard. Dat er op het bevroren, maar nog vrij bespeelbaar terrein slechts een doelpunt gescoord werd, mocht verwondering baren. Royal Antwerp FC gaf immers over het algemeen een gave verrichting weg, pakte dikwijls uit met snel en oogstrelend voetbal.

De bezoekers maakten het doelman Gruben erg lastig. De Boomse doelverdediger liet zich echter niet verschalken. Aan de keerzijde stonden de Antwerpse kanonnen dikwijls ook slecht gericht. FC Boom leed veel balverlies en moest meer aan verdedigen dan aan aanvallen denken, maar kwam laat in elke speelhelft toch dicht bij een doelpunt. Vlak voor de rust plaatste Redel op voorzet van Koens het hoofd tegen de bal en dacht iedereen dat Theo Custers geklopt was. De Antwerpdoelman had een reuzerefleks in huis en hield de bal uit het doel.

Enkele minuten voor het eindsignaal deed hij dat ook toen een hoog centerschot ei zo na voor de thuisploeg het gelijkstellende doelpunt opleverde. De 0-1 uitslag is niet de juiste weergave van de wedstrijd. Een 2-4 eindscore zou wellicht juister geweest zijn. Dat Royal Antwerp FC de zege verdiende, moest zelfs de meest verstokte supporter van het lokale FC Boom ruiterlijk toegeven. Het lijkt erop dat de club, ondanks de trainerswissel, nu echt wel rijp is voor de tweede klasse.

De thuisploeg bracht er deze zondagmiddag niet veel van terecht. De verdediging liet zich al te gemakkelijk oprollen door de balvaardige en snelle tegenstanders. Sommige thuisspelers wonnen simpelweg geen enkel duel. Vooral De Vleesschouwer faalde volledig, zijn vervanging drong zich op. Invaller Mampaey werd evenwel gedurende vijfenveertig minuten zelden opgemerkt. Koens wed dikwijls aan zijn lot overgelaten. Redel moest al te veel werk in verdediging opknappen. Dat vergemakkelijkte uiteraard de taak van Jim De Schryver.

Enkel dank zij enkele figuurlijke als letterlijke slippertjes van de Antwerpverdediging, kon FC Boom bijwijlen aanvallend een vuist maken. In de 53e minuut misten zowel Marc Steyaert als André Heerwegh de bal en verplichtte Koens, vertrokken in het midden van het terrein, Aage Hansen tot een geweldige spurt om Theo Custers niet aan zijn lot over te laten. Royal Antwerp FC was niet alleen de betere, ook de gevaarlijkste ploeg op het terrein. De bezoekers konden niet alleen rekenen op Aage Hansen, ook Stanislav Karasi en debutant Gaston Boeckstaens speelden erg sterk.

Willy Geurts kwam enkele keren dicht bij een doelpunt. Ulrich Thychosen deed een betere tweede helft en ook Xavier Caers speelde meer dan voortreffelijk. Na zijn knappe doelpunt kwam Gaston Boeckstaens nog erg dicht bij een tweede roos, maar Gruben verliet gepast zijn doel. In een fris Antwerpelftal, collectief sterk, was hij alvast de meest opvallende figuur (HNB - Louis Ceulemans - 1978-02-20).

Antwerp Clubblad noteerde (25)

Op een hard en besneeuwd veld was het aartsmoeilijk om behoorlijk samen te spelen. Toch slaagden de Bosuilspelers daar vrij behoorlijk in. Ze waren doorlopend baas over de thuisploeg. Zette Theo Custers voor de rust enkele scheve situaties recht, er vielen veel meer kansen aan de andere kant.

Wachten was het echter tot de 69e minuut voor het verlossende doelpunt op het bord kwam. Het werd gescoord door Gaston Boeckstaens die zijn eerste volledige wedstrijd in het fanionelftal speelde en meteen de toren op de kerk plaatste door R.A.F.C. aan de tweede uitzege van het seizoen te helpen (bron: Antwerp Clubblad-15 - 02/04/1978).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/02/1978)

Willy Geurts

90' Eindstand 0-1 90'