Hugo Werckx - Van Wonterghem
Toeschouwers: 16000

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht

Strafschop in laatste seconden laat bezoekers aangevochten zege

Deurne - Enkele tientallen seconden voor tijd hebben de hoofdstedelingen via een penalty een niet-verdiende zege uit het vuur gesleept. De overtreding (?) van Jim De Schryver op Rensenbrink zou gebeurd zijn op de rand van de strafschopzone. De meningen over het toekennen van de zwaarste sanctie waren verdeeld, afhankelijk van de clan waartoe de gesprekspartners behoorden. Is het mogelijk dat de moedige referee Verhaeghe het bij het rechte eind had? Tevoren had hij zich alleszins moeten laten gelden bij zware overtredingen, vuistslagen van Dusbaba en De Bree op Willy Geurts.

Scheidsrechter Verhaeghe was zondagmiddag in de kuip, waar de wind het de spelers erg moeilijk maakte, niet in zijn beste dag. Hij verloor de controle over de match, omdat hij niet vroeger de gele kaart uit de zak haalde. Dat had zo gemakkelijk gekund na een fout van Thissen op Ulrich Thychosen die na twintig minuten ernstig geblesseerd moest worden geëvacueerd.

Respect
Uitzondering gemaakt voor de evacuatie van Ulrich Thychosen had de verslaggever tot dan niets moeten noteren. De bezoekers bekeken de situatie erg rustig. De thuisploeg bleek blijkbaar angst en respect te hebben voor de paars-witte schoppers. De rood-witte middenvelders durfden de eenzame spitsen Willy Geurts en Ulrich Thychosen niet voluit te steunen. Zeven minuten voor de rust moest De Bree een loeier van Stanislav Karasi stijlvol met de vuist over de deklat stompen. Enkele minuten tevoren was RSC Anderlecht op voorsprong geraakt.

Na een snelle tegenactie van Nielsen over rechts, kreeg Rensenbrink de kans om het eerste doelpunt te maken Hierna moest Theo Custers geen flitsende kogel van Nielsen over de deklat werken.

Wilskrachtig
Royal Antwerp FC nam in de tweede speelhelft onmiddellijk het initiatief. De rood-witte formatie speelde sneller en wilskrachtiger onder de leiding van René Desaeyere, de overal opdagende Jim De Schryver en het behoorlijk spelende duo Xavier Caers en Frank Mariman. De ingekomen Wilfried Van Genechten werd in de diepte aangespeeld. Thissen had behoorlijk wat moeite met de acties van de gewezen speler van KFC Herentals die na 58 minuten de basis legde voor de gelijkmaker.

De Bree had met een duiksprong een verrassende trekbal van Willy Geurts bemachtigd, waarna Jim De Schryver een einde maakte aan de paars-witte tegenactie van Nielsen. Hij stuurde Wilfried Van Genechten de ruimte in, die in snelheid Dusbaba en Thissen passeerde om Willy Geurts de kans te geven naast de bezoekers te komen. Dit doelpunt stimuleerde het elftal van de beheerst spelende jubilaris Robert Geens. RSC Anderlecht, vermoeid van de Europese opdracht in Porto, werd volledig weggedrongen.

Er werd vervolgens bitsig gespeel en er volgde een massa overtredingen, waarbij Dusbaba en Haan geel kregen omdat zij het niet al te nauw namen met de reglementen. Willy Geurts bleek bekwam een gerenommeerde verdediging met Broos en Dusbaba te ontregelen en ze in een erg nerveuze stemming te brengen. Hij kon zich evenwel niet doorzetten, aangezien de paars-witte verdedigers hem fel en hard tegemoet traden. Royal Antwerp FC probeerde langs Wilfried Van Genechten en Stanislav Karasi een beslissing af te dwingen.

Gaston Boeckstaens en Aage Hansen misten echter de kracht en felheid om een vuist te maken. De bezoekers leken tevreden met een gelijkspel, terwijl ze twee minuten voor het einde met Van Himst in buitenspelstand de kans kregen de laag uitvallende Theo Custers te bedreigen, die met een hand redde dank zij een fantastische parade. Zij kregen op de valreep, met slechts enkele tientallen seconden te gaan, de zege. De aangevochten strafschop werd door Rensenbrink in een doelpunt en overwinning verlengd (HNB - Louis Ceulemans - 1978-03-06)

Antwerp Clubblad noteerde (26)

Werd de wedstrijd voorafgegaan door een sympathieke viering van aanvoerder Robert 'Bob' Geens om zijn 500e wedstrijd, dan was er nadien gelegenheid te over om zich te ergeren aan het brutale optreden van RSC Anderlecht en de hopeloze leiding van referee Verhaeghe. Eerst trapte de brutale Thissen de knie van Ulrich Thychosen uit het gelid zodat onze Deen mogelijk de rest van de competitie kan vergeten. Ook Haan pleegde een aanslag op Stanislav Karasi. Tenslotte werd de gevaarlijke Willy Geurts met de vuisten bewerkt door Dusbaba en De Bree.

De heer Verhaeghe vond dat allemaal niet zo erg, integendeel zelfs. Hij beloonde RSC Anderlecht nog met een denkbeeldige strafschop in de laatste minuut. Rensenbrink en Jim De Schrijver zaten achter de bal aan die door De Bree was uitgetrapt. De Nederlander 'kwam ten val of liet zich eerder vallen'. Rensenbrink zelf nam het geschenk dankbaar aan en zette met de penalty de 1-1 cijfers om in winst. Hij bracht eerder zijn ploeg op voorsprong in de 35e minuut. Ongedaan gemaakt door Willy Geurts in de 58e minuut na een knappe actie van Wilfried Van Genechten (bron: Antwerp Clubblad-15 - 02/04/1978).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 06/03/1978)

Ruststand 0-1
58' Willy Geurts 1-1
      Rob Rensenbrink (penalty) 1-2 89'
90' Eindstand 1-2 90'