André Van Volcem - Jef Timmers
Toeschouwers: 7000

Na SK Beveren-Waes - R Antwerp FC

Scheidsrechter Peeters de enige verliezer

Beveren - Zaterdagavond liepen onder de felle schijnwerpers van de Freethiel twee figuren in de kijker: de Beverense middenvelder Schönberger en scheidsrechter Jan Peeters. Eerstgenoemde in de positieve, de andere weliswaar volkomen in de negatieve zin. Schönberger was andermaal de soepele draaischijf die wentelde en zwierige passes rondstrooide die echt het genoegen waard waren om ze te bekijken. Jammer dat hij faalde bij het trappen van een strafschop.

Scheidsrechter Peeters haalde zich nog maar eens de woede op de hals van vele supporters door een hele resem valse noten te fluiten, totaal onbegrijpelijke beslissingen. Hij valideerde daarenboven een doelpunt waarvan na afloop vrijwel iedereen bekende (?) dat het er kwam na een overduidelijke fout op doelman Pfaff. Royal Antwerp FC startte behoorlijk snel. Dit verraste de Beverenaren wel. Vooral de individuele dekking van de snelle bezoekende spitsen Stanislav Karasi en Willy Geurts leek aanvankelijk een probleem. Na enkele schermutselingen weerszijden en een paar hete kogels tussen het doelhout, kwam de thuisploeg in de vijfentwintigste minuut dicht bij de openingstreffer.

Een aanval via Coninx en Lisazo belandde bij Cluytens die evenwel te snel en onbeheerst mikte. Onmiddellijk gevolgd door een scherpe reactie van Royal Antwerp FC die resulteerde in een doelpunt. Een verre uittrap van Theo Custers bereikte René Desaeyere die met een hoge bal Willy Geurts aanspeelde. Doelman Pfaff sprong samen met Willy Geurts naar de bal, maar zou gehinderd zijn door de Antwerpspeler. Scheidsrechter Peeters liet doorspelen. Het leder caprioleerde tot bij Xavier Caers die maar voor het intrappen had. Fel protest van de Beverense ploeg, maar Peeters wilde van niets weten.

Fel aangeslagen door de beslissing had SK Beveren het even moeilijk. Pfaff had zo onder meer last met een kei van Stanislav Karasi. Vlak voor rust "faalde Peeters een twee keer". Lisazo werd door Robert Geens en Marc Steyaert in de strafschopzone in de grond "geboord". Iedereen verwachtte een strafschop, Peeters gaf een onrechtstreekse vrije trap. Onder hevig awoertgeroep ging ref Peeters naar en kwam hij terug uit de kleedkamer.

Royal Antwerp FC verdedigde in de tweede helft de krappe voorsprong. In de vijfenvijftigste minuut werd de Freethielploeg beloond. Een voorzet van Schönberger belandde bij Janssens die met een schepbal de vallende doelman Theo Custers vloerde. Keeper Pfaff maakte de eigen verdediger Buyl met een keihard aangetrapte bal groggy. Een hoge zwiepbal van Janssens werd door Jim De Schryver met opgestoken hand gecontroleerd. De strafschop werd gevolgd door hevig protest van Stanislav Karasi, waarbij scheidsrechter Peeters zijn gele kaart liet vallen.

De Antwerpspeler zette er zijn voet op. Na heel wat zoekwerk ontdekte de fluitenier zijn bezit onder de schoen van Stanislav Karasi die prompt met de rode kaart werd weggestuurd. Stanislav Karasi droop met hangend hoofd af. waarna Schönberger de elfmeter tegen de paal aantrapt. De wedstrijd bleef dus onbeslist, geen winnaar; wel een verliezer: scheidsrechter Peeters (HNB - R.V. - 1978-04-10).

Antwerp Clubblad noteerde (31)

Referee Jan Peeters zorgde ervoor dat het een nogal rumoerige avond werd. In beide kampen ergerde men zich aan zijn soms onbegrijpelijke beslissingen. Tegen de gang van het spel in geraakte R Antwerp FC op voorsprong toen Pfaff een duel in de lucht verloor tegen Willy Geurts en Xavier Caers gemakkelijk kon scoren (0-1). De referee liet dan toe dat de verbolgen Waaslanders zich gingen wreken zodat bijwijlen de boel uit de hand dreigde te lopen.

Nadat Jean Janssens in de 56e minuut gelijk had gesteld, kende de referee een verbluffend belachelijke strafschop toe aan de thuisploeg na een onvrijwillige hands van Jim De Schryver in een fase waarin er helemaal geen doelgevaar was. Stanislav Karasi die de hele wedstrijd circusnummertjes had opgevoerd, vond het nodig zijn vertoning af te maken. Eerst trapte hij de bal van de witte stip weg, daarna reclameerde hij zo lang tot hij zich op bevel kon gaan omkleden. Gelukkig voor ons knalde Schönberger daarop de penalty op de staak. R Antwerp FC bleef ook in de resterende tijd met tien man overeind (bron: Antwerp Clubblad-17 - 30/04/1977).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/04/1978)

Willy Geurts

90' Eindstand 1-1 90'