Louis Willems - Joseph Silkens

De pers na RSC Anderlecht - R Antwerp FC
Ove Eklund en Karl Kodat zorgen voor vroege 0-2
Compensatiestrafschop brengt paars-wit weer in de wedstrijd

R Antwerp FC, dat in de eerste speelhelft enkele uitstekende combinaties voor het voetlicht bracht, via het duo Ove Eklund en Karl Kodat maakte in twintig minuten tijd twee doelpunten. Kon aldus in de rest van de wedstrijd een afwachtende houding aannemen, maar heeft uiteindelijk nog aan Eddy Braem te danken dat het in de slotfaze van de match de volle inzet niet verloor. Toen drukte paarsswit zo hevig op de Antwerpse defensie, dat het winnende doelpunt elk ogenblik uit de lucht kon vallen. Met een drietal sensationele parades op pogingen van Dockx, Verheyen en Ejderstedt en ook eens op de lijn bijgesprongen door Bob Geens, toen hij door een volley van Van Himst geklopt was, hield Eddy Braem zijn ploeg echt overeind. R Antwerp FC kreeg dus ten slotte wat het op basis van haar uitstekende eerste speelhelft verdiende: de helft van de inzet.

RSC Anderlecht begon de wedstrijd met man en macht in de aanval, maar de eerste tegenactie van R Antwerp FC leverde voor de bezoekers meteen een doelpunt op. Ove Eklund en Karl Kodat speelden in een zuivere combinatie de centrale sector van de plaatselijke verdediging, waarin Van Binst een weinig overtuigend wederoptreden deed, overhoop en de Oostenrijker scoorde met een onhoudbaar, zuiver geplaatst schot. Geen kwartier later zou een haast identieke faze Karl Kodat weer voor Ruiter afzonderen en meteen wees het scorebord 0-2. R Antwerp FC, met Louis Pilot als libero achter en René Desaeyere als schokbreker voor een de mandekking toepassende verdediging, schoot maar zelden uit zijn krammen, telkens dit gebeurde dreigde er groot gevaar voor de doelmond van Ruiter. Zo ook wanneer Ove Eklund weer eens doorgebroken was en Van Binst naar de noodrem moest grijpen, hetgeen laatstgenoemde trouwens een gele kaart kostte voor brutaal spel.

Het territoriaal overwicht dat RSC Anderlecht demonstreerde bleef uiteraard ook niet zonder gevaar. Coeck schoot van dichtbij op Eddy Braem. Rensenbrink werd in de strafschopzone door Gilbert Marmenout neergehaald, zonder dat scheidsrechter Derijcke het nodig achtte in te grijpen. Deze vergetelheid van de ref zou later zijn invloed hebben op de uitslag, temeer daar het incident plaatsgreep net voor R Antwerp FC een tweede keer scoorde. Het stond voor iedereen toen vast dat bij de minste foutieve tussenkomst in het Antwerpse strafschopgebied, Derijcke zijn fluitje niet in zijn broekzak zou laten zitten. Zo gebeurde ook. Even voor de rust struikelde Van Himst over het uigestrekte been van Bob Geens en de ref wees inderdaad naar de elfmeterstip. De compensatie strafschop werd door Rensenbrink feilloos omgezet.

Toen Volders drie minuten na de hervatting de elftallen weer op gelijke hoogte bracht, dacht men da R Antwerp FC rijp was voor de nederlaag. In een verwarde, door talrijke fouten ontsierde tweede speelhelft, waarbij Flemming Lund en Ove Eklund gekwetst raakten en RSC Anderlecht een zware, maar ordeloze druk uitoefende, zou Eddy Braem voor zijn elftal een punt weten te redden (Mick Michels - bron: onbekend).

Karl Kodat: 0-2 na twintig minuten
Mensen, wat een wedstrijd. Geen droomvoetbal, wel spanning en spektakel te koop, ontelbare gevaarlijke fazes, een Brussels offensief dat de 0-2 voorsprong helemaal teniet deed. Stel u inderdaad voor dat Karl Kodat R Antwerp FC al na twintig minuten op een verrassende en sensationele voorsprong had geschoten. Doelpunten van achttien karaat waren het. Ruiter en zijn verdediging hadden er niet het minste verhaal tegen. De rood-witte aanhangers konden hun ogen niet geloven. Bij het eerste doelpunt, mooi door Ove Eklund aangebracht, knalde Karl Kodat in volle ren en met buitenkant rechts rechtstreeks binnen. Een kwartier later, weer uit voorzet van Ove Eklund, boorde de Oostenrijker in hetzelfde gat. Dat was vlak na een faze waarin Gilbert Marmenhout Rensenbrink in de fatale zone had gelegd. Scheidsrechter Derijcke, erg bekritiseerd bij een drietal penaltygevallen, liet doorspelen. In de plaats van 1-1 werd het dus 0-2. Vlak voor de rust werd Van Himst door Bob Geens 'belaagd' en kreeg compensatie van de wedstrijdleiding. Rensenbrink zette de strafschop feilloos om. De wedstrijd kon herbeginnen.

Tot dan toe had R Antwerp FC zonder fouten gespeeld. Sterk gegroepeerd achteraan met Louis Pilot als libero. Gilbert Marmenhout was de schaduw van Rensenbrink. Willy Vanderwee speelde op Ludo Coeck, Flor Bohez op Ejderstedt en tot slot Bob Geens op Van Himst. Vanuit detweede zone, waarin ook Flemming Lund acteerde, vertrokken geregeld aalvlugge tegenacties diede Anderlecht-verdediging geregeld uit verband en van de kook brachten. Alle Antwerp-acteurs overtroffen zich in de beste zin en bewezen in die periode dat het zelfs bij RSC Anderlecht ontzetten gevaarlijk kon zijn. Het was prettig spelen met een 0-2 bonus. RSC Anderlecht moest immers aanvallen waardoor de bezoekers op counter nieuwe kansen kregen. Alweer Karl Kodat werd in de 34e minuut zwaar door Van Binst aangevallen, wat de verdediger op een gele kaart kwam te staan. Even voordien had ook Willy Vanderwee het kleurtje te zien gekregen voor neerhalen van Rensenbrink.

In een blitz-offensief na de rust kwam RSC Anderlecht sterk terug. Louis Pilot haalde weliswaar Van Himst neer, maar in dezelfde faze scoorde Volders tijdens het geharrewar toch. Toen gaven weinigen nog een cent voor het uitgespeelde R Antwerp FC dat bovendien de handicap te verwerken kreeg van twee geblesseerde aanvalers. Flemming Lund en Ove Eklund moesten worden vervangen. Er restte nog een goede twintig minuten te spelen en R Antwerp FC kon weinig anders doen dan met de rug tegen de muur verder te strijden. Het deed dat met een zelfden geziene overgave. Ondanks de muur, vond RSC Anderlecht voorals langs Dockx en Ejderstedt nog enkele gaten om te schieten, maar Eddy Braem weerde zich als een duivel. De aanwezige rood-witte fans betaalden erg veel bibbergeld, maar het voor de rust dik verdiende punt, werd tot in de slotminuten vastgehouden (Bron: onbekend).

Ove Eklund

83' Georges Heylens (uit)/
Jos Deraeve (in)

0 Flemming Lund (uit)/
Gust Wilmssen (in)
64'

0 Ove Eklund (uit)/
Theo Torfs (in)
66'

Karl Kodat 0-1 6'
      Karl Kodat 0-2 20'
      Willy Van Der Wee 30'
34' Gilbert Van Binst
42' Robbie Rensenbrink (penalty) 1-2
Ruststand 1-2
48' Jos Volders 2-2
90' Eindstand 2-2 90'