René Geens - Marcel Vanderzeypen
Toeschouwers: 17.500

Na Royal Antwerp FC - KSV Waregem
R Antwerp FC toonaangevend met vijf stuks tegen KSV Waregem

Was in het verleden R Antwerp FC-KSV Waregem doorgaans een wedstrijd zonder veel belangstelling, dan was gistermiddag het Bosuilstadion flink bezet met zo'n 17.500 toeschouwers. Uitstekend speelveld en dito weersomstandigheden. Zwakke leiding van scheidsrechter Minnoy, die het vooral aan autoriteit ontbrak en die soms de meest onzinnige beslissingen nam. Zo had hij o.m. een gele kaart moeten tonen aan Wilmssen (53') voor fout op Marc Millecamps, aan Beirlaen (54') voor fout op Ove Eklund en aan Ove Eklund voor fout op Bogaert. Hij toonde echter wel een gele kaart aan Ove Eklund in de 72e minuut, toen deze doorgebroken was, alleen nog doelwachter Mesmaeckers voor zich had en door Luc Millecamps langs achter werd aangevallen en neergehaald. De Waregemspeler kreeg zelfs geen vermaning. Er werd wel een kaart getoond aan de Zweed, omdat hij armzwaaiend had gereageerd. Uitblinkers bij R Antwerp FC waren Karl Kodat, die men overal in het veld vond, de ook erg bedrijvige Ove Eklund en René Desaeyere. Bij KSVW speelden 'meester' Giba, Delesie en Haleydt zich in de kijker.

Wat de samenstelling der ploegen betreft, was er eigenlijk maar een vraagteken, nl. Xavier Caers bij Royal Antwerp FC. Inderdaad, terwijl oefenmeester Hans Croon van SVW al donderdag een ongewijzigd elftal aankondigde, bestond er op de Bosuil tot enkele uren voor aanvang van de wedstrijd nog twijfel omtrent de linksachter, die de week voordien achter de Mechelse 'Kazerne' een zware enkelverstuiking had opgelopen. Een ultieme test zondagmiddag om 13 u., wees evenwel uit dat hij goed voor de dienst was. Guy Thys moest zodoende een wijziging doorvoeren: Gust Wilmssen kwam in de plaats van Jos Velser.

Na de achtereenvolgende succesvolle vervangingen van Louis Pilot, Ove Eklund, Karl Kodat en Flemming Lund, heeft R Antwerp FC dit maal ook het forfait van de geblesseerde Jos Velser bijzonder goed opgevangen. Aan de Bosuil was men nochtans zeer bevreesd om deze ploegwijziging. Voor aanvang van de wedstrijd herhaalde Guy Thys ons nogmaals wat hij eerder in de week had verklaard dat Jos Velser een gespecialiseerde rol vertolkt en zeer moeilijk te vervangen is. Wel, die vrees was onnodig. Gust Wilmssen heeft de rol om hazewind Delesie te bewaken, keurig vertolkt. Hij is technisch minder onderlegd dan Jos Velser, maar hij heeft de Limburger alleszins erg degelijk vervangen.

Vanzelfsprekend heeft de vlugge 2-0-voorsprong, die al na drie minuten spelen op het scorebord stond, de taken voor de Antwerpse rood-witten heel wat vergemakkelijkt. De openingstreffer kwam er al in de eerste minuut. Ove Eklund werd vanuit het middenveld met een prachtige dieptepas door René Desaeyere bediend. De Zweed ging Saelen voorbij en trapte vervolgens het leer tot bij Karl Kodat voor doel die eerst tegen het lichaam van aan kanjerde, maar vervolgens succesvol hernam (1-0). Amper twee minuten later liep Royal Antwerp FC tot 2-0 uit. Een fout van Devolder op Louis van Gaal net voor de grote backlijn, werd met een vrijschop bestraft. Ove Eklund plaatste de bal mooi naast de de muur in doel (2-0). 2-0 na amper drie minuten spelen was een geweldig succes voor de thuisploeg en betekende een zware mokerslag voor KSV Waregem!

De West-Vlamingen legden zich evenwel niet bij de gang van zaken neer. Wanneer R Antwerp FC, voor wie het blijkbaar veel te gemakkelijk liep, de fout beging te willen controleren in de plaats van te spelen, kwam SVW in de wedstrijd. Aanvankelijk beperkte het gevaar zich tot enkele verre kanjers van Giba, Delesie en Haleydt, naast het doel ofwel door Jean Trappeniers gemakkelijk onder controle gehouden. In de 19e minuut kenden de West-Vlamingen grote pech, toen Marc Millecamps, na Xavier Caers en Gust Wilmssen te hebben verschalkt, tegen de dwarslat poeierde. Royal Antwerp FC speelde inderdaad niet meer zo geconcentreerd als tijdens de eerste tien minuten. De lokalen waren veel te speels, bouwden hun aanvallen niet meer in een tijd op, wat KSV Waregem, dat geen onaardig voetbal op de grasmat bracht, toeliet om de teugels over te nemen. De West-Vlamingen kenden in de dertigste minuut nogmaals pech als Giba tegen de zijstaak schoot. Het hernemen van Delesie werd door de duikelende Jean Trappeniers net op de lijn gestopt.

KSV Waregem verdiende op dat ogenblik beslist een doelpunt. Een derde goal viel evenwel aan de overzijde. Karl Kodat werd in de grote rechthoek door Vergote in de rug geduwd en dat werd door scheidsrechter Minnoy terecht met de zwaarste sanctie bestraft. Jos Van Riel kogelde de penalty voorbij Mesmaecker. Voor R Antwerp FC bracht die derde voltreffer grote opluchting, want de lokalen waren op dat ogenblik de minderen van de goed spelende West-Vlamingen. De aansluitingstreffer had mogelijk een vitale ommekeer teweeg kunnen brengen. Het Waregemse doelpunt kwam er in de 35e minuut. Een center van Haleydt werd door Delesie benut om Trappeniers het nakijken te geven (3-1). Wat een wedstrijd: een spannend verloop en al vier doelpunten in de eerste speelhelft!

Na de rust tapte R Antwerp FC opnieuw uit een ander vaatje. Er werd opnieuw veel directer gespeeld. Een fantastische Kodat leefde zich niet alleen offensief uit, maar schrok er ook niet voor terug om de verdediging een handje toe te steken wanneer zulks nodig was. Een weliswaar meer rudimentaire, maar alleszins even bedrijvige Ove Eklund deed de Waregemse verdediging meteen weer alle kleuren van de regenboog zien. In de 48e minuut liepen de lokalen tot 4-1 uit. Gust Wilmssen lanceerde Ove Eklund, die de bal doorschoof tot bij Karl Kodat voor doel en die gaf de Waregemse doelwachter een vierde maal het nakijken (4-1). Van dan af was het weer al Royal Antwerp FC dat de klok sloeg. In de 50e minuut bediende Karl Kodat met een lob over de hele bezoekende verdediging Louis van Gaal, maar diens schot werd door Mesmaecker gestopt.

In de 56e minuut werd een kanjer van Karl Kodat door de Waregem-doelwachter in twee tijden gestopt. In de 60e minuut kogelde Karl Kodat nipt naast. In de 75e minuut werd een mooie aanval langs Frans Vermeyen en Louis van Gaal door Karl Kodat succesvol afgerond (5-1). Voegen we hier volledigheidshalve nog aan toe dat SV Waregem nog een keertje pech had toen in de 71e minuut een schot van Saelen door Jean Trappeniers op de dwarslat werd gebokst en Haleydt vervolgens tegen de zijstaak schoot. Het mag gezegd dat SV Waregem zich bleef inspannen, waardoor het spektakel werd gered. Daarvoor werden de bezoekers met nog een tweede doelpunt van Haleydt in de allerlaatste minuut beloond (L.V.D. - HNB - 1974-01-21).

Karl Kodat en Ove Eklund niet te stuiten pionnen in plezierig 'goalenspel'

Even verbouwereerd als zijn spelers leefde het Antwerppubliek in een stemming van vertwijfeling toen na precies 180 seconden, maakte de minutenwijzer wel al drie wendingen?, de rood-witten met 2-0 op winst stonden. Was er nu reden toe om daarover te juichen of eerder om van pure verbazing te reageren op de onkennelijke zwakte van de bezoekende verdediging? In die vraag lag ook de vrees besloten, dat een met hoge verwachtingen aangekondigde match op niets zou uitdraaien. Doelpunten moeten toch wat om het lijf hebben. Als ze zo zonder tegenstand binnenrollen, spreken ze hoegenaamd niet tot de verbeelding.

Toch is deze wedstrijd tussen Royal Antwerp FC en SV Waregem uitgegroeid tot een spannend kijkstuk. De West-Vlamingen, tegelijk ingespeeld om goede offensieve automatismes en op een niet aaneen te binden systeem in verdediging, maakten een prettige wedstrijd mogelijk. Royal Antwerp FC vond haar hoegenaamd geen graten in en speelde het spel mee door wat losser te acteren in de achterste gelederen en resoluut het accent te leggen op de aanval. Het leek leek er op dat de thuisploeg een tactiek huldigde waarbij Jean Trappeniers ook wat ballen mocht pakken of toekijken hoe ze op het hout belandden om te compenseren met nog meer doelpunten.

Wanneer er in dergelijke sfeer gevoetbald mag worden, met vrije teugel en slaande zweep, hebben vooral Karl Kodat en Ove Eklund geen andere stimulans nodig om hun hart op te halen. De beide Antwerpaanvallers, door trainer Croon aan bewakers gekoppeld, die zij aan hun voetbalschoenen lapten, namen er geen vrede mee hun rol van vrijbuiters waar te nemen. Zij waren geen gauwdieven die vliegensvlug en ongemerkt wat uitrichtten. Hun ondernemingen kregen ook nog de luister van enkele technische kunstjes, zoals bijvoorbeeld bij het vijfde doelpunt, toen Karl Kodat oprukte met het leder als het ware aan zijn voet gelijmd.

Van bij het begin had KSV Waregem nogal zonderling gereageerd op de lokale doelpuntenregen. Totaal uit vertrouwen gespeeld door onvoorstelbare blunders, zochten de verdedigers hun heil achter de rug van hun aangewezen tegenstander zonder ooit maar te anticiperen ofwel in een offensief in een holderdebolderstijl. Dat leverde heel wat gevaarlijke standjes op. Jean Trappeniers wist er ook van mee te spreken. De Antwerpkeeper griste tweemaal de bal uit zijn netten en hoorde tot vier maal toe een knal, dat het hout er van kraakte.

Marc Millecamps, Giba, Jean Trappeniers zelf na een vuistslag op kopbal van Saelen, als ook Haleydt raakten alle vier de omlijsting van het Antwerpdoel. Voor de supporters van SV Waregem was de som vlug gemaakt: vier plus twee maakte zes en als de logica zou zegevieren, won ook de ploeg van Croon met 5-6! Het zou te gek zijn daarop in te haken, want Royal Antwerp FC won gelet op de medeplichtigheid van de Waregemse achterhoede, met een niet eens te hoge score. Het voetbalde daarbij in een zetel. Rood-wit plofte er in neer na nog geen vijf minuten spelen, toen al een 2-0 op het scorebord prijkte. De Sinjoren hadden dan al de geruststellende vaststelling opgedaan dat het volstond aan te vallen om te scoren... (Jan Pulinx - DNG - 1974-01-21)

Rudi Haleydt

50' Xavier Caers (uit)/
Willy Van Der Wee (in)

82' Bob Geens (uit)/
Karel Beyers (in)

Vergote (uit)/
Kanters (in)
63'

1' Karl Kodat 1-0
3' Ove Eklund 2-0
31' Jos Van Riel (penalty) 3-0
      Hervé Delesie 3-1 35'
Ruststand 3-1
48' Karl Kodat 4-1
75' Karl Kodat 5-1
      Rudi Haleydt 5-2 89'
90' Eindstand 5-2 90'