30.10.1932 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Louis Baert

Na Royal Antwerp FC - R Beerschot AC

Het slechte weder waarmee de voetbalcompetitie tegenwoordig af te rekenen heeft, deed zich zondag eens te meer gelden door op het ongunstigst moment weer een reeks zware regenbuien neer te doen storten. Niettemin was er nog heel wat belangstelling rondom het doordrenkte veld. Om 10 over half drie roept de heer Baert de teams met vertraging in 't veld. Rik De Deken heeft den toss gewonnen, de derby is begonnen.

R Beerschot AC valt aan. Na een bewogen standje zet Van den Eynde naast. Royal Antwerp FC combineert puik langs Jos Van Beeck en Willy Ulens, die corner afdwingt. John Mortelmans herneemt en bekomt recorner zonder gevolg. Engelen gaat aan de andere zijde naast schieten. R.A.F.C. leidt na lang middenveldspel een schoonen aanval langs Dis Bastin, Willy Ulens en Jos Van Beeck. Deze laatste schiet en Loomans zet met hulp der lat in corner, die zonder gevolg blijft. R.A.F.C. komt nu technisch in meerderheid. Een lange passenreeks brengt den bal bij Flor Lambrechts, die de kans verkijkt. R.B.A.C. ontsnapt langs Schouwaert. Rik De Deken begaat hands. De penalty wordt op de 12e minuut door Van den Eynde omgezet. Even wordt er hard gespeeld.

P. Braine zet op center van Van den Eynde naast. Een missing van Rik De Deken wordt door Louis Somers hersteld. Een rush van Dis Bastin brengt geen verandering. Het gladdige terrein belet meerdere spelers al hun kunnen te toonen. Willy Ulens brengt op, Jos Van Beeck kogelt rakelings naast. Loomans pakt op inzetten van Dis Bastin een kopbal van Willy Ulens, die nog steeds gevaarlijk dreigt te zijn. Corner voor R.A.F.C. Meljado ontzet. Louis Somers redt puik op een gevaarlijken center van Van den Eynde. Deze breekt weer door en wordt door Rik De Deken onschadelijk gemaakt. R.A.F.C. kan ontzetten. R.A.F.C. zakt nu af. Sooi(ke) De Vries zet in en Ulens kogelt in de vlucht op doel. Loomans zet in corner, een prachtsave! Op de 28e minuut geeft Van den Eynde aan Isemborghs. Deze rent door en geeft aan Engelen.

Isemborghs duwt het leder binnen (0-2). Twee maal tereke heeft R.A.F.C. onkans op schoten van Jos Van Beeck en Willy Ulens. R.B.A.C. is langs links weg. Van den Eynde zet voor. Isemborghs laat aan Engelen en het wordt 0-3 op de 35e minuut. R.A.F.C. dringt nu aan langs Dis Bastin. Loomans redt met de vuist. Het begint opnieuw te regenen. Daar is R.A.F.C. weer. Willy Ulens vleort Saeys en zet puik in. Loomans houdt onvoldoende. R.A.F.C. zendt 't eerste tegendoel binnen op de 42e minuut. De Winter redt in corner zonder gevolg. De rust treedt in met 1-3.

Reeds na een minuut spel heeft R.A.F.C. succes. Sooi(ke) De Vries zet in en Jos Van Beeck doelt onhoudbaar (2-3). Janssen moet verzorgd worden en begaat een onbestraften hands. R.A.F.C zit nu geweldig op. Loomans heeft meeval als Flor Lambrechts eerst op den paal en dan naast schiet. De geestdrift is er bij het locale publiek ingekomen. P. Braine dringt door en Louis Somers loopt gepast uit, waarna Engelen hands begaat. Toon Corbet dient even verzorgd. Van den Eynde geeft aan Isemborghs. Engelen schiet. Rik De Deken kan ontzetten. Sooi(ke) De Vries dwingt corner af, waarop R.A.F.C. langs Jos Van Beeck en Willy Ulens het doel zoekt, doch het wordt recorner. R.A.F.C. houdt de drukking aan. Loomans redt al vallend. Nieuwe aanval van R.A.F.C., Flor Lambrechts wacht te lang.

R.B.A.C. verdedigt haar kamp. Pol Dua staat corner toe. Nog een corner voor R.B.A.C. zonder gevolg. R.A.F.C. bekomt vrijschop even voor de fatale lijn. Frans Peeraer schiet, Loomans redt in corner die niets geeft. Van den Eynde zakt af. De hoekschop door hemzelf afgedwongen, brengt niets op. R.A.F.C speelt futloos, R.B.A.C. valt aan. Schouwaerts kopt op hoekschop naar doel, Louis Somers redt. Op de 23e minuut breekt Willy Ulens door, geeft aan Flor Lambrechts die niet aarzelt om gelijk te stellen (3-3). Nu wordt langs weerskanten uitgepakt met hard en slordig spel. Louis Somers redt op een schuiver van Van den Eynde. Een corner langs weerskanten wordt achtergegeven. R.A.F.C. combineert langs Sooi(ke) De Vries, Dis Bastin en Jos Van Beeck naar Willy Ulens, maar Loomans houdt al duikelend.

R.A.F.C. is in meerderheid, R.B.A.C. weert zich. Op de 33e minuut ontstaat een doelworsteling in het kamp van R.B.A.C. Willy Ulens geeft aan Jos Van Beeck die onhoudbaar den voorsprong aan de localen geeft (4-3). R.B.A.C. herneemt en probeert den achterstand weer goed te maken. R.A.F.C. waakt. Van den Eynde geeft aan Engelen, Louis Somers redt als het het doel gescoord waande. Loomans houdt een schuiver van Jos Van Beeck. Van den Eynde kwetst zich aan de knie, waarna R.B.A.C. corner bekomt. Pol Dua redt. Dis Bastin breekt door en zet juist over. In een uiterste krachtsinspanning valt R.B.A.C. aan, doch het blijft 4-3.

Onze beschouwingen
De 4-3 overwinning van R.A.F.C. als einduitslag van den derby, heeft de zege gebracht aan de ploeg die de meeste kansen had. Toch is de zegepraal bekomen na een buitengewone remonte van de rood-witten na een slechte eerste helft. De scoor was op zeker oogenblik 0-3 voor de bezoekers, die zich overtroffen in snelheid, moed en overtuiging. R.A.F.C presteerde technisch beter, maar was flauw in de eerste helft. Niet bestand tegen de razende voorlijn van R.A.F.C., moesten de mauve-witten bezwijken. R.A.F.C. heeft de zege verdiend. De 4-3 scoor is juist te heeten. Daarin is de voorlijn voor te danken. Onvoldoende gesteund door de jonge en onervaren middellinie, hebben de vijf aanvallers goed geageerd, spijts den ontmoedigenden achterstand. De voorlijn van R.A.F.C. heeft de zege bevochten. De derby werd betwist in een zenuwachtige, sportieve en vriendschappelijke stemming.

(bron: GvA - historisch archief - 31/10/1932)

(penalty) 0-1
12'
      Henri Isemborghs 0-2 28'
      Edward Engelen 0-3 38'
43' Flor Lambrechts 1-3
Ruststand 1-3
46' Jos Van Beeck 2-3
68' Flor Lambrechts 3-3
78' Jos Van Beeck 4-3
90' Eindstand 4-3 90'