2 3
14.12.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: M. Leroy

Na Royal Antwerp FC - R. Beerschot AC

Ondanks de overvloedige regen van de vorigen dag, was het terrein in goeden staat. Gelukkig hield het weder zich goed en deed het boordevol stadion aan een wedstrijd tussen België en Holland denken. Heer Leroy roep ten 2 ure de teams in 't veld.

Ruysseveldt wint den toss en kiest het voordeel van een lichten wind. De aanvang is zeer zenuwachtig zonder afteekening. De eerste aanval komt langs Alfons Mertens en Dis Bastin, Janssens redt. R Beerschot AC verplaatst het spel. Voor de eerste maal krijgt Louis Somers een shot van Hengelen te redden. Louis Somers kan al uitloopende een algemeenge R.B.A.C.-aanval stuiten. De bezoekers vallen aan, doch Van Hoof loopt buitenspel. Raemdonck slaat een center af van Dis Bastin, het leder blijft in de gevaarlijke buurt. Sooi(ke) De Vries zet terug voor en Flor Lambrechts, alleen voor doel, zendt onhoudbaar in. R.A.F.C. leidt aldus aan de 14e minuut met 1-0. Een paar schermutselingen, gevolgd van free-kick en corner voor de kooi van Louis Somers, leveren niets op. Een center van Van den Eynde brengt een gevaarlijk standje waaraan hands van Braine een einde stelt.

Harrewijn breekt door, maar wordt het leder ontfutseld. Flor Lambrechts staat corner toe op inzet van Van den Eynde. Rik De Deken redt in recorner, die niets meer geeft. Louis Somers redt een free-kick, waarna Dis Bastin langs de lijn wegrent. Een algemeene aanval der rood-witten eindigt boven de lat. Aan de 31e minuut passert Van den Eynde al vallende aan De Winter dievooruit dringt en aan Van Hoof geeft, die gelijk stelt (1-1). De Winter dwingt een corner af zonder gevolg. De partij vervolgt op aantrekkelijke wijze. Een fout van Janssens tegen Sooi(ke) De Vries, bestraft met free-kick, brengt een geharrewar voor het doel van Raemdonck. Eindelijk keert het gevaar. Dis Bastin komt terug. Nadat het leder van man tot man heen en weer vliegt, krijgt Raemdonck een schuiver van Jos Van Beeck te redden. Als Van den Eynde naar De Winter passeert, breekt deze door, maar Charles Pincket duwt hem in de rug.

De scheidsrechter laat zulks passeeren. Een corner van Sooi(ke) De Vries, gevolgd van kopstoot van Jos Van Beeck, kan Raemdonck nog in corner redden. Van den Eynde zendt in, doch het gevaar wijkt. Ruysseveldt zendt terug met een hoog shot, waarop De Winter een fout doet tegen Charles Pincket. Hierop treedt de rust in met 1-1, de juiste verhouding van 't spel.

De tweede helft begint met een aanval langs Van den Eynde en De Winter, Louis Somers redt. Nadat het leder een tijd lang op het middenveld blijft, zet Braine voor. Hengelen zendt op het zijnet. R.B.A.C. is niet gevaarlijk voor doel. Een center van Sooi(ke) De Vries en Dis Bastin worden niet benut. John Mortelmans geeft van wijd een corner die een gevaarlijk standje brengt. Het spel gaat aan den overkant, waar Flor Lambrecht boven het doel schiet. Van den Eynde breekt door, verschalkt drie man en passeert naar De Winter die Louis Somers gepast doet knielen. Het spel neigt naar verruwing. Heer Leroy is verplicht een paar vermaningen uit te deelen. Van den Eynde ontsnapt, doch een shot dat eer als voorzet bedoeld is, vindt Louis Somers op zijn post. Charles Pincket gaat op den rechtervleugel, Jos Van Beeck in de half lijn en Charles Simons fungeert naast Rik De Deken als back.

Aan de 25e minuut doelt Braine op persoonlijke poging een tweede doelpunt voor R.B.A.C. R.A.F.C. herneemt haar eerste opstelling. Jos Van Beeck scheert den paal. Raemdonck redt een schitterend schot van Dis Bastin. Rik De Deken foult Hengelen. Heer Leroy kent penalty toe, door Van den Eynde in nummer drie omgezet. Men speelt 30 minuten. R.A.F.C. geeft zich niet verloren. Twee minuten later op een schoonen combinatie-aanval langs John Mortelmans en Jos Van Beeck, vermindert Flor Lambrechts deze met volée-shot het achterstel op 2-3. R.A.F.C. bekomt een corner die Raemdonck moeilijk redt. Hij redt eveneens een free-kick en een shot van Sooi(ke) De Vries. Louis Somers moet duikelen op een shot van Van den Eynde. De laatste minuten zijn spannend en in 't voordeel van R.A.F.C., doch de verdediging van R.B.A.C. houdt stand. Het blijft 2-3.

Onze beschouwingen
De derby is geëindigd met een nipte zegepraal van de ploeg van R.B.A.C., die zich in haar geheel heeft overtroffen voor de gelegenheid. R.A.F.C. is minder in conditie dan voor vier, vijf weken. Behalve Dis Bastin, Sooi(ke) De Vries, Jos Van Beeck en Charles Pincket zijn er geen spelers op het voorplan gekomen. Rik De Deken was zwak en kostte een penalty voor een nuttelooze fout. Alfons Mertens was er bepaald niet. Harrewijn, de vervanger van Willy Ulens, hebben we niet opgemerkt. Spijtig dat in tegenstrijd met de laatste locale wedstrijden er tamelijk ruw gespeeld werd, zoodat de scheidsrechter al te dikwijls moest ingrijpen.

(bron: GvA - historisch archief - 15/12/1930)

Stanley Van den Eynde

14' Flor Lambrechts 1-0
      Alphonse De Winter 1-1 31'
Ruststand 1-1
      Pierre Braine 1-2 70'
      Stanley Van den Eynde 1-3 75'
77' Jos Van Beeck 2-3
90' Eindstand 2-3 90'