0 3
09.10.1927 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: De Gotte

Na Royal Antwerp FC - R Beerschot AC

Door een uitstekend weder begunstigd, had den eerste Antwerpsche derby plaats, ten aanschouwe van een recordaantal voetballiefhebbers. Royal Antwerp FC had een bliksemsnel vertrek, doch haar aanvallen bleken vruchteloos tegen de sterke Beerschot verdediging. De paars-witten, hoewel minder aanvallend, toonden zich gevaarlijker, wat da nook hunne overwinning verklaart. Wij voegen er echter bij de de scoor gevleid is en in 't geheel de verhouding niet weergeeft van het middenveldspel, dat gelijk opging. Heer De Gotte had de leiding over de elftallen.

Nadat Ferdinand Wertz den toss gewonnen heeft, vertrekt R Beerschot AC tegen een tamelijk hevige bries. De eerste corner van Dis Bastin vliegt achter het net. Een volgende maal is de tusschenkomst van Raemdonck nodig om het gevaar te weren. Een corner van R.A.F.C. levert niets op. R.B.A.C. komt voor de eerste maal in het Antwerpkamp en heeft twee hoekschoppen te nemen, die geen profijt brengen. Op een door heer De Gotte ten onrechte gegeven corner tegen R.B.A.C. ontstaat een doelworsteling die eindelijk opgeklaard wordt. Tot dusver is R.A.F.C. de aanvallende partij. Na een toegejuicht duel tusschen Pelsmaeker en Dis Bastin, mist Willy Ulens een reuzenkans. Aan den 15en minuut doet R.B.A.C. haar eersten aanval, die met succes bekroond wordt. P. Braine toonde welk behendig speler hij is, op 't gepast oogenblik passeerend aan Mertens die dan den bal buiten het bereik van Louis Somers in den hoek van het doel plaatst.

R.B.A.C. heeft aldus de leiding en valt thans aan. Braine ontsnapt en drie man dribbleerend, zet hij netjes voor het doel. Elst trapt den bal in de handen van Louis Somers. Het tweede punt blijft niet lang uit. Als Braine opnieuw ontsnapt, krijgt hij free-kick na fout van Alfred Beugnier. Die wordt ten koste van corner gered, waarop Mertens den bal in den hoek weet te plaatsen. Men speelt 30 minuten en weer valt R.A.F.C. aan, doch Willy Ulens wordt opzij gezet door Janssens, waarvoor heer De Gotte penalty toekent. Willy Ulens zendt den bal in doel, doch den scheidsrechter doet herbeginnen. Deze maal kan Raemdonck in corner verwerken. Het spel blijft nog enkele minuten verdeeld. De rust komt met den 2-0 scoor voor R.B.A.C.

De tweede speelhelft wordt saai ingezet. Raemdonck verwerkt een schot van Willy Ulens door een eenig schoone duikeling. Op ontsnapping en center van Elst moet Louis Somers redden. R.A.F.C. bekomt twee corners, maar nog eens ontsnapt het doel van R.B.A.C. op fortuinlijke wijze aan doorboring. Braine gaat keeper Louis Somers op de proef stellen. Deze houdt even later ook een keihard schot van Henderickx. John Mortelmans forceert een corner die niets meer oplevert dan een doelworsteling. R.B.A.C. toont zich opnieuw gevaarlijk langs Henderickx en Braine. Hij dwingt een corner af, welke Verhulst geeft en aan Braine de gelegenheid biedt in de vlucht nummer drie juist onder de lat te plaatsen. Het spel is 22 minuten oud. Gepast uitloopend kan Louis Somers een rush van Braine onschadelijk maken. Op center van John Mortelmans mist de gansche voorlijn het leder. Eindelijk kan Dis Bastin naar doel schieten, maar Raemdonck duikelt weer op het gepaste oogenblik.

Tijdens de laatste minuten doet R.B.A.C. nog enkele pogingen, maar de stand zal geen wijziging meer ondergaan.

(bron: GvA - historisch archief - 10/10/1927)

René Braine 0-3 66'
90' Eindstand 0-3 90'