Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Dynamo Moskou
1 2
26.02.1978 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Willy Goovaerts
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Dynamo Moskou

Russen liepen tot ze erbij neervielen

Toen na nauwelijks vijf minuten spel de kwikzilveren Rosachemor de Russen op een 0-1 voorsprong bracht, was dat helemaal geen verrassing voor de 5.000 kijkers die de Bosuilkuip bevolkten. Met razendsnel bewegingsvoetbal, waarbij iedereen zowat overal opdook, versmachtten de Moskovieten hun Antwerpse tegenstrever al van bij het beginsignaal. De rood-witte verdedigers kregen geen vat op dat wervelvoetbal en gedurende een half uur situeerde alle gevaar zich in de omgeving van Jean Trappeniers die de gegriepeerde Theo Custers verving.

Vanaf het derde kwartier begon de Russische machine minder gesmeerd te lopen. Het was duidelijk dat de lange winteronderbreking bij enkele spelers sporen naliet en daarvan kon R.A.F.C. profiteren om eindelijk voet in de match te krijgen. Met Marc Steyaert, Gaston Boeckstaens, Bob Geens en Xavier Caers als meest opvallende individualiteiten, Stanislav Karasi uiteraard balvaardig en ook hardwerkend, maar niet altijd efficiënt en Willy Geurts, herhaaldelijk te hard aangepakt door zijn belagers, trok R.A.F.C. nu ook een deel van het applaus naar zich toe.

Na de rust kwamen de Russen nochtans eerder verrassend aan een tweede doelpunt toen Minaev met een feilloze kopslag een inzenden van Bolmatov in de benedenhoek knikte. Met René Desaeyere, ingekomen voor Paul Lieben, die nooit voet in de match kreeg, ging R.A.F.C. nadrukkelijker op zoek naar een tegentreffer. Een knap nummertje van Willy Geurts werd door de Limburgse topschutter met een knal op de de lat besloten. Even later mikte Aage Hansen centimeters naast het doel. Een duidelijke obstructiefout op Willy Geurts, op een viertal meter van het Russische doel, werd door scheidsrechter Goovaerts onbestraft gelaten, maar het werd meer en meer duidelijk dat de Moskovieten hun beste pijlen verschoten hadden bij die tomeloze inzet tijdens de eerste helft.

Het ruimverdiende tegendoelpunt kwam er negen minuten voor tijd toen Eddy Snelders na een combinatie tussen Stanislav Karasi en Willy Geurts in het strafschopgebied onderuit ward gehaald. Scheidsrechter Goovaerts nam dit keer wel de voor de hand liggende maatregel en Aage Hansen zette de penalty om. Het slotoffensief waarmee R.A.F.C. nog een draw uit het vuur wilde slepen, leverde uiteindelijk alleen maar een reeks hoekschoppen op. Het werd alleszins toch een positieve test voor rood-wit in het vooruitzicht van de wedstrijd tegen RSC Anderlecht. Vooral de verrichting uit de tweede helft moet de Antwerpspelers de zekerheid hebben bijgebracht dat winstkansen tegen het goed draaiende RSC Anderlecht echt reëel zijn (Georges Weymiens - D.N.G. - 27/02/1978).

Thuisploeg kan technisch sterke Russen slechts laat bedreigen

Deurne. — De afgevaardigde van Betis Sevilla, die in de eretribune van het Bosuilstadion had plaatsgenomen om rapport uit te brengen over de eerstkomende tegenstander van zijn ploeg in het kader van de Europabeker II, zal in zijn beschouwingen kunnen handelen over de atletisch sterke Russische formatie, technisch erg bekwaam zonder evenwel briljant te zijn, die eenvoudig voetbalt en duidelijk heeft gedemonstreerd, dat automatismen aan de basis liggen van een sterk geheel.

R Antwerp FC heeft het vooral in de eerste speelhelft heel moeilijk gehad. De Moskovieten kwamen permanent in de aanval van uit al de lijnen. Ze ontwikkelden daarbij een verbluffende snelheid. Maximienkov was de spil in het middenveld, waarop R Antwerp FC geen vat kreeg. De flankaanvallers Gerchkovitch en Rosachemor konden als exponenten gelden van de hazewindkwaliteiten van de gasten, Yaboubik die van de lichaamskracht en achteraan Bolmatov die van de onverzettelijkheid. De achterhoede van rood-wit had nauwelijks de tijd om adem te halen. Bob Geens en Marc Steyaert stelden een verdienstelijke barrière op tegen de permanente aanvalsgolven van de Russen, die volkomen verdiend op voorsprong kwamen en een enorm voordeel haalden in de hoekschoppenverhouding.

Het kon moeilijk anders, want Willy Geurts maakte bijna alleen het gevaar voor de bezoekende achterhoede in hardnekkige pogingen tegen een overmacht. Een paar mutaties bij R Antwerp FC hadden na de rust een gunstige invloed op het elftal van trainer Novak, dat stilaan in de wedstrijd verscheen tegen een oppositie, die er aan ritme bij bleek in te schieten. Stanislas Karasi kreeg applaus voor enkele nummertjes. Willy Geurts trof de deklat. Via strafschop kwam een gehandicapt R.A.F.C. aan een tegendoelpunt (HNB - René Morren - 1978-02-27).

Dynamo's speelden een half uur in 'overdrive'

DEURNE — De sterke en snelle Dynamo's van Moskou, elftal dat praktisch zonder hiaten speelde en een oerdegelijke techniek op de grasmat legde zonder echt briljant te zijn, schoten aan de Bosuil uit de startblokken alsof het om een Olympische finale in hardlopen ging. De Moskovieten, weliswaar niet zo goed geïnspireerd en ook in afwerking een tikkeltje ondermaats, speelden het eerste halfuur omzeggens in 'overdrive'. R Antwerp kwam er in die periode niet aan te pas en werd vooral in het middenveld weggespeeld door al die Sovjetsprinters. Jean Trappeniers, die in laatste instantie de door een griepaanval overmande Theo Custers moest vervangen, zei het achteraf. "Toch een enorm verschil met R Antwerp FC, niet alleen inzake tempo. De Sovjets legden het accent op de flanken en vonden dan de ruimte in het centrum."

Het was trouwens op die wijze dat Dynamo al na vijf minuten op winst geraakte toen Maximienkov, de spelbepalende figuur, een dieptepas trapte, die door Rosachemor verlengd werd. Op dat ogenblik kon men een catastrofe verwachten voor R Antwerp FC, op losse schroeven in defensie. Paul Lieben, vroeg door krampen geplaagd, werd slag om slinger ter plaatse gelaten, maar Robert Geens en Marc Steyaert konden de schade beperken. Gerschkovitch, die twee man voorbijraasde, miste echter zijn lobbal. Ook Rosachemor zou voor de rust nog een kans ongebruikt laten. Tegenover dat half uurtje demonstratie van de Dynamo's, bepaald blij dat ze op een dergelijke grasmat konden evolueren na de Russische winter, vielen de rood-witten veel te statisch uit. R.A.F.C. kon enkel via Willy Geurts (naast verste paal) en Xavier Caers (op de vuisten van Gontar) terugduwen.

Met een vertimmerde verdediging waarin Marc Steyaert voorstopper werd en met René Desaeyere die meer rust bracht in het middenveld, kon R Antwerp FC niet verhinderen dat Minaev zijn maats op een 0-2 voorsprong kopte. De Great Old bouwde wel vlijtig aan een tegenoffensief. Jean Trappeniers kreeg een open doekje toen hij een solo van Gerschkovitch onderbrak, maar de automatismen van de conditioneel sterke gasten vielen fel terug. Uit een inzenden van René Desaeyere trof Willy Geurts, fel op de huid gezeten door de boomlange Boubnov, de deklat. Een steekpas van Gaston Boeckstaens werd door Wilfried Van Genechten, vinniger dan Uli Thychosen, verkeerd beoordeeld. Toch kreeg de thuisploeg uiteindelijk Naar troostprijs voor een goede tweede helft. Als Eddy Snelders onderuit werd gehaald zette Aage Hansen de strafschop om.

Een geslaagde oefenwedstrijd derhalve voor beide ploegen, waarin de Sovjets een half uur op topsnelheid speelden, R.A.F.C. haar sterkste individualiteiten had in Bob Geens, Marc Steyaert, Xavier Caers en Stanislav Karasi.

Theo Custers griep
Terwijl Antwerpdoelman Theo Custers zich klaarmaakte om tegen Dynamo Moskou in het veld te treden, kreeg hij opeens een koortsgevoel. De dokter stelde symptomen vast van een griepaanval en heeft hem dadelijk naar huis gestuurd. Hij werd vervangen door Jean Trappeniers. Het optreden van Theo Custers tegen RSC Anderlecht lijkt niet in het gedrang te komen, vermits hij slechts een drietal dagen de kamer zal moeten houden (GvA - Frans Van Bergen - 1978-02-27).

Marc Steyaert bleef overeind tegen Dynamo

DEURNE — Het spelpatroon van Dynamo Moskou paste zondag in het Bosuilstadion goed bij de mogelijkheden van Marc Steyaert in een voor R Antwerp fc nochtans erg moeilijke oefenpartij. Atletisch voetbal klikt in de stijl van de stevige verdediger. In de enorme druk, die de Russen vooral in de eerste speelhelft ontwikkelden, bleef hij aan de zijde van Bob Geens kranig overeind. Het aangeven was niet steeds zoals het hoorde, maar ach, de rood-witten waren al blij, dat de bal weg was. "We hebben inderdaad sterretjes gezien", bekende Marc Steyaert. "Die Russen bleven maar komen. We hadden nauwelijks de tijd om mekaars positie te controleren. Het feit, dat titularissen zoals Frank Mariman en Jim De Schryver ontbraken, heeft daar zeker een rol bijgespeeld.

Wat is er bij jou het sterkst overgekomen van Dynamo Moskou?
"De beweeglijkheid, de inzet en de discipline. Ik meen, dat de meeste Belgische ploegen zich die opvattingen eigen zouden moeten maken. Als R Antwerp FC ze van meet af in de competitie toegepast zou hebben, zouden we alleszins dichter geklasseerd staan." Tevreden dat R Antwerp FC de match tegen Dynamo Moskou georganiseerd heeft als laatste repetitie in het vooruitzicht van de confrontatie met RSC Anderlecht? "Ik denk wel dat het de moeite geloond heeft en ik hoop mijn best gedaan te hebben om erbij te zijn." De kansen van R.A.F.C.? "Moeilijk af te wegen. De concentratie is de laatste weken in elk geval beduidend gestegen. En R.A.F.C. speelt tegen Club Brugge KV en RSC Anderlecht gewoonlijk toch zijn beste wedstrijden... (bron: onbekend - 27/02/1978)."

(bron: de pers - 27/02/1978)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Dynamo Moskou

Elftallen

Jean Trappeniers
Paul Lieben
André Heerwegh
Bob Geens
Marc Steyaert
Gaston Boeckstaens
Aage Hansen
Xavier Caers
Ulrich Thychosen
Stanislav Karasi
Willy Geurts
Gontar
Garov
Boubnov
Novikov
Bolmatov
Petrochin
Rosachemor
Gerchkovitch
Yaboubik
Maximienkov
Minaev

Wissels

46' Paul Lieben (uit)/
René Desaeyere (in)
 
60' Ulrich Thychosen (uit)/
Wilfried Van Genechten (in)
 
74' André Heerwegh (uit)/
Eddy Snelders (in)
 
Gerchkovitch (uit)/
Ctereteli (in)
67'
 
Novikov (uit)/
Mikouline (in)
75'
 

Begin Match
      Rosachemor 0-1 5'
Ruststand 0-1
      Minaev 0-2 55'
81' Aage Hansen (penalty) 1-2      
90' Eindstand 1-2 90'
TERUG