Scheidsrechter: Robert Jeurissen
Toeschouwers: 4.500

Na R Antwerp FC - KSK Beveren

Scherpschutters op de bank

BERCHEM. - Wat R Antwerp FC op de eerste speeldag in de competitie niet voor elkaar kreeg, kon het in zijn halve finale van de Trofee Coeck wel. De Great Old zette KSK Beveren kordaat opzij en plaatste zich meteen voor de finale van de wisselbeker over één maand in het eigen Bosuilstadion.

Frans van Rooij en zijn maats zetten de wedstrijd in twee tijden naar hun hand. Nadat de knap terugvechtende Waaslanders nog voor rust een 2-0 achterstand hadden opgehaald, sloegen de invallers Eddy Jaspers en Nico Claesen in de tweede periode opnieuw de kloof.
Na minder dan een kwartier zag het er al naar uit dat de wedstrijd in haar definitieve plooi lag. De eerste kans van een goed gevulde voetbalavond was dan wel voor Kusto, die alleen voor Wim De Coninck naast besloot. R.A.F.C. zette binnen de kortste keren orde op zaken. Frans van Rooij maakte de opening en aanvoerder Mark Van der Linden knalde in één tijd in het dak van het doel. KSK Beveren maakte na die fraaie treffer moeilijke minuten door. Het fel vertimmerde elftal van trainer Desaeyere, zonder de nieuwe aanwinsten Viscaal, Van Kessel en Vereycken, moest alle hens aan dek roepen om niet te kapseizen. Vergeefse moeite. Na dertien minuten was het opnieuw raak.

Hans-Peter Lehnhoff trapte een zoveelste hoekschop. Dirk Goossens joeg de bal met een spectaculaire omhaal onder de lat. Niet in het doel, want Van Britsom sprong zijn doelman bij. Met de hand evenwel. Zowel de gele kaart als de strafschop waren terecht. Frans van Rooij klaarde de klus en geen mens die op dat ogenblik nog aan de afloop van het duel twijfelde. Dat was zonder een wilskrachtig KSK Beveren gerekend. Langzaam maar zeker herstelden de geel-blauwen het evenwicht en een ver oprukken van libero Pfaff leidoe naar de aansluitingstreffer, door Volckerick voorbij Wim De Coninck geduwd. In de reactie trof een gretige Hans-Peter Lehnhoff eerst de paal en dan doelman Rosez. Aan de overzijde knalde Marinelli van dichtbij op de knie van Wim De Coninck. KSK Beveren was nog niet uitgeteld. Het zag zijn inspanningen nog voor de rust beloond.

De gelijkmaker was er één zoals je die maar zelden te zien krijgt. Wim De Coninck kopte ver buiten zijn rechthoek in de voeten van Van der Heyden. Met een heerlijke lob zorgde die voor 2-2 op het bord. Opnieuw volop spanning in het stadion. Met Peeraer en Fairclough stuurde Desaeyere meer aanvalskracht tussen de lijnen, maar een homogener R.A.F.C. liet zich niet verrassen. Het knutselde daarentegen geregeld mooie acties in elkaar en de waardeverhouding op het veld kreeg haar weerslag op het scorebord. Eerst tilde de ingekomen Eddy Jaspers een afgeweerde hoekschop in doel. Nico Claesen nam met een Braziliaans hieltje de laatste twijfels weg.

Een aangeslagen KSK Beveren verwaarloosde nu zijn afweer en de Antwerpspitsen kropen om beurten achter het kanon. De moegestreden Waaslanders ontsnapten in de slotfaze nog aan een afstraffing dank zij het onbeheerst afwerken van Nico Claesen en Hans-Peter Lehnhoff die oog in oog met Dirk Rosez hun koelbloedigheid verloren en de open kansen niet verzilverden (Luk Luyten - GvA - 15/09/1988).

Halve finale Trofee Ludo Coeck

R Antwerp FC nam een ideale start in deze wedstrijd met een snel doelpunt van Mark Van der Linden. Wanneer Van Britsom een omhaal van Dirk Goossens met de hand van de lijn wegsloeg, mocht Frans van Rooij er op strafschop 0-2 van maken. De wedstrijd leek al na een kwartier beslist, maar KSK Beveren zou nog voor de rust verrassend terugkomen. Eerst scoorde Volckerick. Wanneer Wim De Coninck even op wandel was, werd hij vanop meer dan dertig meter gelobd door Van der Heyden. Na de rust toonde R.A.F.C. zich toch de sterkste ploeg en scoorde nog tweemaal langs Eddy Jaspers en Nico Claesen (B.C. - Antwerp Clubblad-7 - 22/10/1988).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 15/09/1988)

Karel Kesselaers

46' Dirk Goossens (uit)/
Nico Claesen (in)

61' Geert Emmerechts (uit)/
Eddy Jaspers (in)

Olivier Carette (uit)/
Frank Peeraer (in)
42'

Marc Van Britsom (uit)/
David Fairclough (in)
46'

5' Mark Van der Linden 1-0
      Marc Van Britsom 13'
13' Frans van Rooij (penalty) 2-0
      Dirk Volckerick 2-1 23'
      Stephan Van Der Heyden 2-2 35'
Ruststand 2-2
68' Eddy Jaspers 3-2
84' Nico Claesen 4-2
90' Eindstand 4-2 90'