Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Sport Maritimo Funchal
2 0
14.09.1993 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Helmut Krug (Dui.)

Lijnrechters:
Peter Augar - Walter Werthmann

Vierde official: Edgar Steinborn
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na VIJFTIGSTE EUROWEDSTRIJD VAN R.A.F.C.
VIJFENTWINTIGSTE UEFA-BEKERWEDSTRIJD VAN R.A.F.C.


In slotminuut naar veilige marge

Deurne - R Antwerp FC heeft meer dan zijn werk gehad met Maritimo Funchal, dat gisteren debuteerde in de Europese competitie en het helemaal niet onaardig deed. Je kon het moeilijk als een zacht gekookt eitje bestempelen, zoals sommigen de tegenstander na de loting durfden te noemen.

Rood-wit beet een uur zijn tanden stuk op een technisch behoorlijk voetballende ploeg. Uiteindelijk werd de werkkracht en de inzet van de thuisploeg in de tweede helft beloond. Cisse Severeyns en Milos Bursac in de slotminuut zorgden ervoor dat R.A.F.C. met een marge richting bloemeneiland kan vertrekken. Een marge die volgens het geleverde vertoon, verdiend genoemd mag worden. R.A.F.C. verscheen op de natte grasmat met het elftal dat vooraf werd verwacht. Urbain Haesaert had aangekondigd dat hij aanvallend wilde starten en stuurde daarom zoveel mogelijk offensief gerichte spelers in de wei. Francis Severeyns, Hans-Peter Lehnhoff en de Europees debuterende Milos Bursac werden vanop de rechterflank door Nico Claesen gesteund.

Bij de tegenstander stond de door de Antwerpse trainer nadrukkelijk om zijn technische kwaliteiten gevreesde Braziliaan Heita niet op het scheidsrechtersblad. Tactisch klopte het plan van R.A.F.C. wel. De rood-witten hielden het tempo in de eerste helft hoog, zorgden voor een vlotte balcirculatie en zochten zoveel mogelijk het Portugese doel op. Achteraan werd de sleutel op de deur gehouden. Alleen het scoren van doelpunten bleef achterwege. Een hoog schot van Rudi Smidts was het begin van een resem kansen. Ze vormden nauwelijks een bedreiging voor doelman Bizarro. Milos Bursac kwam een keer te kort. Nico Claesen kreeg het leer niet onder controle bij een voorzet van Hans-Peter Lehnhoff. De Duitser speelde gisteren met een inspuiting om de pijn in zijn rug te verzachten.

Hij was aanbrenger van de beste Antwerpse kans. Zijn indraaiende hoekschop werd door Milos Bursac op een haar na gemist. Cisse Severeyns woog op de Portugese defensie, maar hij had evenmin een oplossing voor het gebrek aan afwerking. Eenmaal werd hij door Hans-Peter Lehnhoff in het straatje gestuurd. Het schot zeilde naast. Scheidsrechter Helmut Krug zat er met de neus bovenop als het om bestraffing van overtredingen ging. Voor rust stonden er al vier spelers met een geel karton achter hun naam en het festival ging ook na de koffie vrolijk verder. Maritimo, dat in de eerste 45 minuten nauwelijks in de buurt van Svilar was geweest, zorgde onmiddellijk na de rust voor verrassend weerwerk. Tweemaal stootte het door via de flanken.

Evenveel keren werd de voorzet door Andrade op het nippertje gemist. Op een moment dat de grootste dreiging van de bezoekers uitging, klom R.A.F.C. op voorsprong. Nico Claesen verlengde voor doel, Cisse Severeyns knikte aan de tweede paal binnen. Nauwelijks een minuut later moest de doelman van Funchal zich opnieuw omkeren. De treffer van Nico Claesen werd wegens buitenspel echter afgekeurd. In de slotminuut pakte rood-wit nog de verdiende en veilige voorsprong. Milos Bursac probeerde het vanop afstand en had de meeval dat doelman Bizarro een handje hielp (Ludwig De Smedt - GvA -14/09/1993).

(bron: de pers - 14/09/1993)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Sport Maritimo Funchal

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Rudi Taeymans
3 Nico Broeckaert
4 Milos Bursac
5 Rudi Smidts
6 Rony Van Rethy
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Cisse Severeyns
11 Nico Claesen
1 Silva Sikes Bizarro
2 Paulo Braga Madeira
3 Lourenco Martins
4 José ´Zeca´Silva
5 Wilson Roberto Gottardo
6 Gustavo Carvalho Soares
7 José Pedro Mota
8 Cardoso Pinto
9 Jorge Andrade de Guimaraes
10 Ademir Bernardes Alcantara
11 Edmilson Dias Lucena

Wissels

11 Edmilson Dias Lucena (uit)/
14 Malho Sousa Eusebio (in)
75'
 

Begin Match
      José ´Zeca´Silva 14'
      Ademir Bernardes Alcantara 15'
27' Nico Broeckaert      
      Wilson Roberto Gottardo 29'
Ruststand 0-0
      Edmilson Dias Lucena 55'
56' Krist Porte      
57' Cisse Severeyns 1-0      
      Malho Sousa Eusebio 81'
      Lourenco Martins 82'
89' Milos Bursac 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG