Michel Goethals - Luc Victor
Toeschouwers: 3.000

Na R Antwerp FC - R.F.C. Tilleur Saint-Nicolas

Duo Severeyns-Claesen niet altijd gelukkig, wel beslissend

ANTWERPEN — Lon Polleunis, tegenwoordig in de derde Masse als trainer aan de slag, kwam met R.F.C. Tilleur Saint-Nicolas naar de Bosuil met een verdediging die geteisterd was door schorsingen en blessures. Bovendien zat spits Vrbanic, volgens Polleunis in een vormcrisis, op de bank. Het leek er dus op dat de heroptredende libero Nico Broeckaert weinig kans zou krijgen om zich te laten opmerken aan bondscoaches Paul Van Himst en Michel Sablon.
Toch had de thuisploeg een uur lang meer last met Tilleur dan verwacht.

Op een scherp schot van Cisse Severeyns na kon R Antwerp FC zich het eerste half uur nauwelijks gevaarlijk tonen. Toch had de derdeklasser zich niet echt ingegraven. De beste kansjes waren voor de Luikenaars. R.A.F.C. kreeg geen vat op de jonge verdedigers van Polleunis. Bij een corner van Hans-Peter Lehnhoff kon Milos Bursac goed inkoppen, maar Willman redde op de lijn. Een enig goede aanval van R.A.F.C. werd gelanceerd door... Yves Van der Straeten, de vervanger van de gewonde Ratko Svilar. Na diens verre uittrap kreeg Cisse Severeyns na een half uur voor het eerst ruimte op rechts, hij zette scherp voor, Nico Claesen kopte raak.

Na de rust mocht Kalman Kovacs, lange tijd buiten strijd met een knieletsel, proberen wat meer lijn in de Antwerpaanvallen te krijgen dan Milos Bursac. Dat lukte ook. Iedereen bij de thuisploeg probeerde wat meer de ruimte op te zoeken. Na iets meer dan een uur spelen, glipte Cisse Severeyns op een dieptepas van Wim Kiekensdoor de buitenspelval van de Polleunis-brigade. Scoren was dan nog, een koud kunstje. Nauwelijks een paar minuutjes later ontweek Cisse Severeyns opnieuw de buitenspelval, dit keer met een verre solo, waarna hij Nico Ciaesen een tweede doelpunt op een schoteltje aanbood.

De bekerwedstrijd, een halve week na de Europese uitschakeling tegen Salzburg, woog nochtans wel degelijk zwaar. R.A.F.C. maakte immer de partij met z'n tienen af nadat Rudi Smidts met stramme spieren tien minuten voor tijd naar de kant ging en eerder ook Didier Segers al met een verrekkinkje vervangen was. Toch bood Cisse Severeyns, vaak weer ongelukkig maar toch met een heel nadrukkelijke stempel op de match, Kovacs nog een vierde doelpunt aan. Cisse Severeyns schoot vanop de flank op de binnenkant van de paal en Kovacs had nummer vier maar binnen te tikken (Michel Schepers - D.N.G. - 8/11/1993).

Eindelijk Nico Claesen

Deurne — Vier dagen na de Europacup-uitschakeling heeft de Great Old zich niet laten misleiden in de nationale bekerwedstrijd tegen R.F.C. Tilleur Saint-Nicolas, dat eieren voor zijn geld had gekozen, het thuisvoordeel afstond en zonder grote begoochelingen naar de Metropool was afgereisd. Ex-internationaal Polleunis, trainer van de Metallo's, gaf na afloop ruiterlijk toe dat hij niet de minste hoop had gekoesterd om met zijn jonge ploeg in het Bosuilstadion te winnen.

Na een kwartier wedstrijd had de Luikse derde nationaler nochtans voorsprong kunnen nemen. Rudi Taeymans verspeelde de bal aan Leszczyk die helemaal alleen op het lokale doel kon afstevenen, maar de bal uit de voeten gegraaid zag door keeper Yves Van der Straeten, de vervanger voor Ratko Svilar die verder een rustige avond zou slijten. Normaliter had Cisse Severeyns al in de allereerste minuut de stand geopend moeten hebben. Het schot werd door doelman Brijak in corner geduwd. In totaal mocht R.A.F.C. zaterdag twaalf hoekschoppen nemen, wat het meesterschap van de rood-witten duidelijk onderstreepte. Wat baat het technisch en tactisch vverwicht aan de dag te leggen, als je bij de afwerking niet bij de pinken bent?

De thuisploeg speelde in de eerste helft bovendien traag, zodat eerder welke tegenstander stand had kunnen houden. Alleen bij die ene gemeten center van Cisse Severeyns op het halfuur, vond de alleenstaande Nico Claesen de bezoekende verdediging in gebreke. Hij scoorde met het hoofd zijn eerste seizoenstreffer. Gelukkig presteerden de rood-witten na de rust beter. Milos Bursac zag een kopbal door Willman van de lijn gekeerd worden. Hij werd gewisseld voor Kalman Kovacs. Een schot van Nico Claesen belandde tegen het lichaam van Michel. De verlossende 2-0 kwam er in de 65e minuut. Nico Broeckaert bediende Cisse Severeyns met een verre pass en hij rondde keurig af. Kort daarop voerde Cisse Severeyns in het bezoekende strafschopgebied een nummertje op.

Hij legde de bal klaar voor Nico Claesen die zijn tweede van de avond maakte. In de slotminuut trof Cisse Severeyns met een lob de binnenkant van de paal. Kovacs had maar in te duwen. De scheidsrechter liet niet meer aftrappen. De laatste vijf minuten speelde R.A.F.C. na een contractuur van Rudi Smidts overigens met tien man (J.CLA. - GvA - 8/11/1993).

"Broeckaert verdient selectie tegen VTS" (U. Haesaert)

ANTWERPEN — Urbain Haesaert was zich ervan bewust dat R Antwerp FC geen grootse wedstrijd speelde tegen R.F.C. Tilleur Saint-Nicolas. Omdat hij die partij zag als de afsluiting van een zwaar programma, toonde de Antwerptrainer zich tevreden met de kwalificatie. "Didier Segers en Rudi Smidts moesten veiligheidshalve voortijdig het veld verlaten, maar zij waren niet de enigen met stramme spieren na de bijzonder vermoeiende wedstrijd tegen Casino Salzburg", vertelde Haesaert. "Gelukkig hebben we nu heel even de tijd om weer fris de laatste paar wedstrijden voor nieuwjaar aan te vatten."

Ervaren libero
Urbain Haesaert voegde daar ongevraagd aan toe dat volgens hem Paul Van Himst er goed aan zou doen Nico Broeckaert als libero op te stellen tegen de VTS. De bondscoadi gaf eerder zelf al aan dat hij met de selectie van Nico Broeckaert overweegt. Vandaag weten we meer. "In een dergelijke beslissende wedstrijd is kiezen voor ervaring altijd goed", aldus Urbain Haesaert. "Nico Broeckaert heeft die op Europees niveau ruimschoots opgedaan en in man-man situaties is er in Belgie nauwelijks een betere verdediger. Nico Verdient deze kans zeker (S.M.M. - D.N.G. - 8/11/1993)."

11 Pascal Marechal

46' 6 Milos Bursac (uit)/
14 Kalman Kovacs (in)

65' 4 Didier Segers (uit)/
12 Geert Emmerechts (in)

9 Jean-Pierre Crenerinne (uit)/
12 Slaven Vrbanic (in)
67'

Gerzy Leszczyck 5'
30' Nico Claesen 1-0
Ruststand 1-0
      Jean-Pierre Crenerinne 60'
63' Cisse Severeyns 2-0
69' Nico Claesen 3-0
89' Kalman Kovacs 4-0
90' Eindstand 4-0 90'