Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.
0 3
20.02.1994 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Leon Schelings

Lijnrechters:
Robert Jeurissen - Raymond Allice
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV

Luchtruim veilig boven Bosuil

ANTWERPEN - Club Brugge KVB is in de Beker van Belgie aan een reeks bezig. Na KV Mechelen en R Standard CL elimineerde blauw-zwart de voormalige bekerwinmar en Europacupfinalist R Antwerp FC. Club deed dat niet zo maar. Het gaf op de Bosuil een demonstratie van slagvaardig voetbal. Club speelde voor het eerst met de allures van een kandidaat-kampioen en dat moet RSC Anderlecht tot grotere waakaamheid verplichten.

R Antwerp FC-Club Brugge KV had een voorgeschiedenis. De competitie-botsing tussen de twee had eind oktober tot verbaal vuurwerk geleid. Blauw-zwart had zijn frustraties om de troosteloze 0-0 die het die dag slechts had behaald, afgereacerd op de Great Old. "Anti-voetbal", daar kwam het Brugse gejammer op neer. In Deurne waren ze het niet vergeten. Na de loting diepte Urbain Haesaert de persknipsels op waarin Van der Elst en maats vodjes maakten van de rood-witte kleuren.

Vorige week hing de Antwerpse kleedkamer er vol van. Urbain Haesaert verwachtte dat zijn spelers Club met het schuim op de mond tegemoet zouden treden. Hans-Peter Lehnhoff en co. beloofden revanche. "Een geladen duel", zo kondigden ze aan. Het muurkrantje had op de Great Old het effect van een bidprentje. Revanche ? Niets van gemerkt... Geladen ? Nooit geweest... Bitse duels ? Geen enkele kaart, niet een onsportief akkefietje...

Uitblinkers zat
Club Brugge liet er geen gras over groeien. Het veegde zijn laars aan het harde, glibberige terrein en het pakte zijn tegenstander aan met een stevige portie... bluf. De blauw-zwarte opstelling zonder de geblesseerde Eijkelkamp, gaf de indruk een defensieve inslag te hebben, maar dat bleek juist een dodelijk aanvalswapen. Plovie moest zich als bijkomende verdediger om Hans-Peter Lehnhoff bekommeren. De Duitser zat diep in de zak van de wederoptredende Brugse wittekop, die destijds pas doorbrak bij Club nadat hij twee jaar aan R Antwerp FC was uitgeleend.

Vooral na de rust kon Plovie naar hartelust op het doe! van Ratko Svilar afstomen. De ultieme beloning voor de al vaak met ernstige letsels uitgetelde, maar steeds moedig terugvechtende Plovie kwam er kort voor het uur. Verheyen legde de bal voor, Pascal trof de paal, kreeg het leer via Geert Emmerechts en Nico Broeckaert terug en scoorde 0-3. Verheyen duwde het ronde ding nog dieper het net in, maar de goal kwam op naam van de Brugse verdediger. "We gunnen Plovie allemaal dat doelpunt", genoot Broos na. Club Brugge maakte korte metten met R.A.F.C. Gestuurd door een heroptredende Van der Elst nam de nummer 2 uit het klassement autoritair afstand van de thuisploeg.

Medved maakte vroeg 0-1, een staaltje van zelfbeheersing dat volgde op een vernuftige dubbelpas met Verheyen. Vlak voor de rust bediende Van der Elst op de linkerkant Van der Heyden. De Waaslander controleerde en pakte de bal vol op de linkerpoot. Vanuit een scherpe hoek werd het droogweg 0-2. Een reactie van R.A.F.C. bleef uit. Cisse Severeyns was goed voor een nummertje. Verlinden moest zijn verkleumde ledematen rekken. Eens 0-3 kon de Brugse demonstratie beginnen. Bij de repliek van R.A.F.C. konden enkelen een lachkramp niet bedwingen. De historische uitspraak van Van der Elst ('"Als R.A.F.C. speelt blijven in Deurne de vliegtuigen aan de grond) bleek niet toepasselijk.

Het luchtruim was veilig. Een minuut voor affluiten waagde zich zelfs een toestel boven de aardig volgelopen Bosuil (Luc Uyttenhove - D.N.G. - 21/02/1994)...

Actie bleef zonder reactie

Deurne ó Na de competitiewedstrijd van oktober vorig jaar werd er verbaal nogal scherp uitgehaald naar de zgz. negatieve ingesteldheid van R Antwerp FC. In de voorbeschouwende gesprekken kwam duidelijk naar voren dat rood-wit sportieve revanche wilde nemen voor die onterechte kritiek. Tot grote verwondering van de 15.000 toeschouwers heeft niemand ook maar een glimp van die 'weerwraak' opgemerkt. Integendeel, Club Brugge KV nam vanaf de eerste minuut de wedstrijd in handen, scoorde erg vroeg en ging in de tweede helft zelfs over tot demonstratievoetbal. De thuisploeg kon niet anders dan zich neerleggen bij het overwicht.

Na K Beerschot VAV verdween dus gisteren de tweede van de drie overgebleven Antwerpse clubs in de kwartfinales, op een manier die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Nochtans zagen de krachtsverhoudingen er voor aanvang van de topper helemaal anders uit. Broos werd vrijdag geconfronteerd met een belangrijk forfait. Eijkelkamp, de meester van de korte combinaties, moest afhaken omwille van een pijnlijke knie. Een aanvallende handicap dus, maar dat bleek enkel op papier. Broos had zijn pionnen dermate goed versehoven dat het verlies van de Nederlander nauwelijks werd aangevoeld. Dat had natuurlijk veel te maken met de terugkeer van Van der Elst, voor de eerste keer er opnieuw bij sinds medio december en al meteen in daverende conditie.

De Brugse kapitein tekende de lijnen uit en zorgde ervoor dat de meer aanvallend ingestelde Staelens en Verheyen sporen in de Antwerpse verdediging konden trekken. Alsof dat offensieve geweld, waarbij Amokachi zich evenmin onbetuigd liet, niet genoeg was, trok ook Plovie geregeld op avontuur. De voorstopper, die mocht aantreden omdat Eijkelkamp er niet bijliep, leverde alvast een duidelijk visitekaartje bij zijn trainer af en zette de kroon op het werk met een doelpunt. Club werd op weg gezet met een vroege treffer. Nadat Amokachi en Van der Elst voor enkele waarschuwingen hadden gezorgd, moest Ratko Svilar zich een eerste keer gewonnen geven.

Medved zette een dubbelcombinatie, kreeg op het gepaste moment terug en de rechtsachter schoof die in de hoek van het doel. Actie is gelijk aan reactie, zou je dan denken, maar dat laatste bleef in het Antwerpse dak steken. De sinjoren stonden erbij en keken ernaar, voetbalden veel te ver van hun tegenstander en werden voorbijgelopen. Ze moesten lijdzaam toezien hoe Club zich veel beter kon aanpassen aan de keiharde toestand van het veld. In die eerste helft geraakte de thuisploeg een enkele keer in de buurt van Verlinden. Nog voor de rust deelde Club de genadeslag uit.

Van der Elst lanceerde Van Der Heyden en die had tijd om Ratko Svilar voor de tweede keer het nakijken te geven. De tweede helft was er voor R.A.F.C. te veel aan. De organisatie van de bezoekers klopte, er was geen barst in het bolwerk te vinden. Behoudens enkele halve kansen voor Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns en een vrije trap van Geert Emmerechts was het al blauw-zwart dat de klok sloeg. Ook Plovie, een van de uitblinkers, mocht zijn duit in het zakje doen met een merkwaardig doelpunt: eerst op de paal, dan een carambole en vervolgens duwde de verdediger binnen.

Club naar de halve finale dus, terwijl R.A.F.C. haar Europese heil in de competitie moet zoeken. In de beker hoopt uiteraard iedereen op een klapstuk tegen RSC Anderlecht. "We zagen vooraf geweldig tegen deze wedstrijd op", zei Broos op de persconferentie. "Zeker na hetgeen in competitie allemaal gebeurd was. Uiteindelijk wonnen we hier verdiend (Ludwig De Smedt - GvA - 21/02/1994).

"Enkelen bleven onder niveau" (Urbain Haesaert)

DEURNE ó Urbain Haesaert zag zijn droom om de halve finale van de Belgische beker te bereiken uit elkaar spatten. "Tegen de Brugse zege is weinig in te brengen", aldus de Antwerpoefenmeester. "Club paste zich beter aan de hardheid van het speelveld aan. Ze bewezen dat ze over een sterk elftal beschikken. Indien Club zo speelt is het moeilijk te kloppen. Vandaag bleven er bij ons enkelen ver onder hun niveau en dan is de rekening snel gemaakt." Ondanks de ronkende verklaringen vooraf was er van agressie weinig te merken. " Tja, ik begrijp dat ook niet goed. Was het de staat van het veld? lk weet het niet. We speelden te ver van onze rechtstreekse tegenstrever, terwijl de spelers van Club ons net geen ruimte gaven. Zo vraag je natuurlijk om problemen. Er rest ons niet anders dan het doel dat werd gesteld via de competitie te bewerkstelligen."

"Dit lijkt wel een afgang" (Rudi Smidts)

DEURNE ó We zagen enkel bedrukte gezichten in de doodstille kleedkamer van R Antwerp FC. "Het kader was zo mooi", sakkerde Antwerpaanvoerder Rudi Smidts. "Het was wel koud, maar de zon scheen. Er waren veel toeschouwers, aan motivatie mocht het ons niet ontbreken en dan verliezen we met 0-3. Met alles wat er vooraf verteld werd, lijkt dit wet een afgang. Ik vind het heel spijtig." Wat verder kon ook Hans-Peter Lehnhoff zijn draai moeilijk vinden. "Dit was ons dagje niet", aldus de Duitser. "Club was veel sterker. Misschien toonden we te veel respect. De agressie was er niet."

"We speelden te ver van onze tegenstrever. De Bruggelingen deden dat anders. Je kon de bal amper aannemen of ze zaten er met een voetje tussen. Even was er een opflakkering, onmiddellijk na de rust. Ook dat doofde vlug. Ik kan me geen enkele uitgespeelde kans herinneren. Nu komt het crop aan om ons zo snel mogelijk te herpakken. Zaterdag komt KRC Genk naar de Bosuil en die wedstrijd moeten we absoluut. winnen. Het gaat erom de vijfde plaats in de rangschikking vast te houden. RSC Charleleroi komt hier ook nog op bezoek en dus ligt de vierde plaats nog binnen bereik. Er is werk op de plank (L.V.D.W. - D.N.G. - 21/02/1994).

(bron: de pers - 02/01/2015)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Club Brugge K.V.

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Rudi Taeymans
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
4 Didier Segers
10 Hans-Peter Lehnhoff
11 Nico Claesen
9 Cisse Severeyns
1 Danny Verlinden
2 Dirk Medved
14 Pascal Plovie
7 Paul Okon
12 Pascal Renier
5 VItal Borkelmans
9 Lorenzo Staelens
3 Franky Van Der Elst (K)
6 Stephan Van Der Heyden
4 Gert Verheyen
11 DaniŽl Amokachi

Wissels

46' 4 Didier Segers (uit)/
12 Willy Vincent (in)
 
63' 8 Krist Porte (uit)/
14 Noureddine Moukrim (in)
 

Begin Match
      Dirk Medved 0-1 12'
      Stefan Van Der Heyden 0-2 44'
Ruststand 0-2
      Pascal Plovie 0-3 58'
90' Eindstand 0-3 90'
TERUG