Robert Surkijn - Guido Bache
Toeschouwers: 7500

Na R Antwerp FC - K Lierse SK

Hans-Peter Lehnhoff uitgewuifd met Europees ticket

DEURNE — Met een gelijkspel tegen K Lierse SK heeft R Antwerp FC zich voor de zesde keer in zeven seizoenen geplaatst voor Europees voetbal. Ondanks felle inspanningen konden de spelers hun collega Hans-Peter Lehnhoff geen overwinning aanbieden voor zijn laatste wedstrijd op de Bosuil. De Duitser vertrekt na zeven jaar R.A.F.C. richting Bayer Leverkusen. De man die dwarslag was Rondags, oorspronkelijk slechts invaller, maar uiteindelijk de figuur van de wedstrijd.

Miss België Ilse De Meulemeester gaf de aftrap van de wedstrijd die R.A.F.C. definitief naar Europees voetbal moest leiden. Een gelijkspel tegen K Lierse SK was voldoende voor R.A.F.C., dat meteen de wedstrijd in handen nam. De thuisploeg slaagde er in de beginfase niet in om het tempo hoog genoeg te houden om de bezoekende verdediging in verlegenheid te brengen. Bij de bezoekers stond Rondags in het doel. Mampaey blesseerde zich immers bij de opwarming. De Lierse-doelman zag, naarmate de eerste helft duurde, steeds meer Antwerpaanvallen in zijn richting komen. Kubu Lembi zette bij de thuisploeg de lijnen uit, terwijl John Aloisi zich ontpopte als de gevaarlijkste aanvaller. Rondags was paraat bij een schot en een kopbal van de Australiër.

John Aloisi bleef zich in het Lierse strafschopgebied manifesteren, maar kende weinig succes bij de afwerking. Eerst nam hij een voorzet van Hans-Peter Lehnhoff meteen op de slof, de bal ging nipt naast. Vervolgens zag hij zijn kopbal, na vrijschop van Didier Segers, naast de verkeerde kant van de paal belanden. R.A.F.C. was baas, maar doelpunten bleven uit. K Lierse SK kon er aanvallend weinig tegenover stellen. "Voorin waren we te gehandicapt, o.m. door het ontbreken van Jakobsen", vond trainer Helleputte. "We konden de bal niet vasthouden waardoor we moeilijk iets zinnigs konden opbouwen. Dat is ook niet gebeurd." Ondanks de geringe aanvalskracht was de beste kans voor K Lierse SK. Terwijl Rudi Smidts verzorging nodig had voor een polsblessure trok Pauwels op avontuur. Hij kwam alleen voor Yves Van der Straeten. De Antwerp-doelman tikte het schot in hoekschop.

R.A.F.C. had aan de nul-nul stand voldoende, trok in de tweede helft nochtans voluit op zoek naar de vijftiende overwinning van het seizoen. Urbain Haesaert wilde niet alleen Europees voetballen, maar ook nog de derde plaats van RFC Seraing afsnoepen. Bij een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff trok Rudi Taeymans mee in de aanval. De verdediger zag zijn kopbal tegen de paal spatten. R.A.F.C. deed onvermoeid verder, maar de pech bleef duren. Cisse Severeyns nam in een van zijn onnavolgbare nummertjes, de bal schitterend op de slof, maar hij ketste via de lat buiten. K Lierse SK moest op zijn doelman blijven rekenen om de nul op het bord te houden. Rondags knapte zijn taak met brio op. Hij redde pogingen van Cisse Severeyns en George Kulcsar. Een kwartier voor tijd leek het doelpunt voor de thuisploeg in de maak. Cisse Severeyns worstelde zich op rechts vrij en zette voor.

Hans-Peter Lehnhoff nam meteen over, Rondags had een geweldige reflex in huis om de Duitser van het doelpunt te houden. Een minuut voor tijd ging aan de Antwerpbank het bordje met nummer tien de hoogte in. Dat betekende het afscheid van Hans-Peter Lehnhoff aan de Bosuil. Na zeven seizoenen ruilt de 31-jarige Duitser R.A.F.C. voor Bayer Leverkusen. Zijn afscheid van rood-wit werd een emotioneel gebeuren voor de gevoelsmens die H.-P. Lehnhoff is. Hij gooide zijn shirt in de tribune en maakte vervolgens een ereronde terwijl de wedstrijd gewoon verderging. Iedereen stond op de banken om de Duitser uit te wuiven. De supporters hadden liefst 35 spandoeken opgehangen voor de man die voor de wedstrijd voor het derde opeenvolgende seizoen tot meest verdienstelijke speler werd uitgeroepen door de supportersclubs.

"Het is voor mij moeilijk om over zoiets te spreken. Het afscheid dat de supporters me geven is ongelooflijk. Dat betekent wel dat ze respecteren wat je zeven jaar hebt gepresteerd. Als profvoetballer moet je niet alleen nemen maar op tijd ook iets teruggeven en dat heb ik toch wel gedaan." Een half uur na de wedstrijd stonden de supporters zijn naam nog altijd te scanderen. Het enige minpuntje was het uitblijven van een zege maar daar treurden slechts weinigen om. R.A.F.C. had immers de kwalificatie voor de Uefabeker beet en dus werd in de kleedkamer champagne gedronken (Kurt Tuerlinckx - Het Volk - 9/05/1994).

Afscheid van Hans-Peter Lehnhoff verprutst door Rondags - R.A.F.C. geraakt niet langs invallersdoelmn, maar speelt weer Europees

DEURNE — Een kwartier voor het einde van de wedstrijd rukte Cisse Severeyns op tot aan de doellijn, gaf volgens het 'boekje' een voorzet lichtjes achterwaarts en daar kanjerde Hans-Peter Lehnhoff vanop twee meter... Rondags gunde de afscheidnemende Duitser zijn laatste doelpunt in de Bosuilkuip niet en ranselde het schot met een 'mirakelsave' uit zijn doel.

Een beetje een wrang gevoel bleef achter, bekende trainer Urbain Haesaert achteraf. Vooral in de tweede helft kreeg R Antwerp FC uitstekende kansen om de wedstrijd te winnen. Rudi Taeymans kopte op de paal, Cisse Severeyns schoot op de lat, Rondags stond perfect te keepen. Veel verschil maakte het allemaal niet, want de Antwerpsupporters konden toch geregeld de banken op, toen op het scorebord verscheen dat zowel Standard als Charleroi in het verlies gespeeld werden en Europees voetbal dus opnieuw een zekerheid werd. K Lierse SK kwam duidelijk niet om mee te bouwen aan een feestje van de thuisploeg. Vooral de balvastheid van Jakobsen werd in de spits gemist. Kjetil Rekdal, die de voorbije dagen als een van de mogelijke opvolgers van H.-P. Lehnhoff bij R.A.F.C. genoemd werd, had daarmee geen aanspeelmogelijkheden. Toch brak K Lierse SK in de eerste helft een enkele keer gevaarlijk uit. Pauwels profiteerde niet van een gat in de buitenspelval en schoot op de vuisten van Yves Van der Straeten. De Antwerpdoelman moest een twintigmeter-schot van Huysmans in twee keer onschadelijk maken.

Het Bosuilfeest kende dus geen echt hoogtepunt, maar dat lieten de supporters zich niet aan de koude kleren komen. De aanblik van zevenduizend trouwe supporters en zowat vijfendertig spandoeken die hem succes toewensten in zijn nieuwe leven, werden Hans-Peter Lehnhoff al te machtig voor de aftrap. Duidelijk bijzonder ontroerd ontving hij voor de derde keer de beker Julien Boydens, een trofee die de Antwerpsupporters toekennen aan de meest verdienstelijke speler in het afgelopen seizoen. H.-P. Lehnhoff en Kubu Lembi zwoegden en ze konden de nodige ruimte maken voor John Aloisi en Cisse Severeyns. "De druk om er voor de supporters nog eens een keer iets speciaals van te maken was groot", vertelde Hans-Peter Lehnhoff achteraf. "Dat ik R.A.F.C. zes keer mee aan Europees voetbal geholpen heb, is voor mij de belangrijkste vaststelling na deze wedstrijd. Bovendien is het dit seizoen nog vlotter gelopen dan ooit tevoren, want we zijn al voor het einde van de competitie zeker, terwijl we de voorbije jaren steeds het resultaat in de beker moesten afwachten Michel Schepers - D.N.G. - 9/05/1994)."

(bron: de pers - 09/05/1994)

Minuut per minuut

20' Pauwels voor doel, schiet pal op Yves Van der Straeten;
50' na een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff kopt Rudi Taeymans tegen de paal;
64' Cisse Severeyns met een halve omhaal, op de dwarslat;
73' Hans-Peter Lehnhoff neemt over van Cisse Severeyns, Rondags redt;
89' applausvervanging en ere-ronde voor afscheidnemende Hans-Peter Lehnhoff. De hele Bosuil juicht na diens laatste wedstrijd op de Bosuil.

11 Nico Van Kerckhoven (K)

77' 6 Victor Lembi Kubu (uit)/
12 Noureddine Moukrim (in)

88' 10 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
14 Willy Vincent (in)

4 Karel Snoeckx (uit)/
15 Bob Peeters (in)
70'

Ives Serneels 28'
82' Rudi Taeymans
90' Eindstand 0-0 90'