Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Exc. Virton R. Antwerp F.C.
0 3
22.02.2014 Plaats: Stade Yvan Georges

Scheidsrechter: Stephane Gleton

Lijnrechters:
Jean-Marie Dans - Thibaud Nijssen
Toeschouwers: 1.146

Wedstrijdverslag

Luxemburgers plooien opnieuw voor blauwe voetbalschoenen

Eigen bericht - Er was al eerder met wedstrijden van de Belgacom League geschoven, maar meer dan een dagje naar voren of naar achteren was het niet. Voor de verplaatsing naar het verre Virton, hadden de weermakers echter zo lelijk huisgehouden, dat er die derde zaterdag van februari van spelen op het gras van het Stade Yvan George geen sprake kon zijn. Nog voor het rood-witte gezelschap op weg was, viel de lokale inspectie dus negatief uit, waarna coach J.F. Hasselbaink zijn selectie naar het oefenveld riep voor een extra trainingssessie. Zo las het dagboek van de uitgestelde wedstrijddag. De storm rond de miljoenenclaim van Eddy Wauters en het overnamebod van Saif Rubie waren lang gaan liggen, als de armada toch richting Luxemburg trok om promovendus Royal Excelsior Virton partij te geven. De akker van Virton zag eruit alsof er een kudde wildebeest door had geploegd en de beide teams waren navenant toegetakeld door schorsingen en blessures. Zo moest Antwerpcoach J.F. Hasselbaink het voor het eerst in de lopende campagne doen zonder sterkhouder Wim De Decker en ook Mathieu Manset moest de trip aan zich laten voorbijgaan. Emrullah Güvenç is aan de beterhand, maar ook hij moest net als doelman Yves Ma-Kalambay toekijken...

Een gerucht in het stadion wilde dat afgelasting dreigde, maar uiteindelijk gaf het scheidsrechterlijk trio, dat na afloop kritiek zou oogsten bij lokale coach Frank Defays rond de klok van achten het signaal off. Ook bevestigd, de aanwezigheid van zo'n 160 rood-witte fans in het benepen ogende bezoekersvak. Ook de Vlaamse pers was niet massaal komen aanrijden. Dat betekende meteen een zware taak voor de redactie van GvA om drie (Antwerpse) sportkranten te vullen. Ook een moeilijk begin op het terrein zowel als er naast voor de rood-witte kleuren. De stadionomroepster hoefde het eigen stadionorkestje echt niet te porren. Vanuit de dug-out hield de lokale coach zijn troepen voortdurend op scherp. Bij R Antwerp FC was het voor het centrale duo op het middenveld, John Bostock en Kelvin Maynard, een beetje de aangeleerde opdrachten toetsen aan de realiteit van de tegenstander. Cornet gaf onmiddellijk zijn visitekaartje af en maaide het tweetal al bij zijn eerste balcontact om. Even leek het erop of John Bostock had onmiddellijk bijstand nodig. Een eerste interventie van de wonderspons gold slechts enkele minuten later doelman Joost Terol die samen met Jonas De Roeck op de bal ging en de kapitein over zich heen kreeg.

Vier minuten duurde de ingreep met vervanging bovenop en daar zouden er precies drie van overblijven in extra-time. Jorn Brondeel nam over van de ongelukkige collega, die welgeteld één tussenkomst met de vuist op zijn conto had. Joren Dom (links) en David Iboma (rechts) bevolkten de flanken. Het was precies laatstgenoemde die een eerste gevaartje voorbereidde, door Kelvin Maynard op de publicitaire borden gericht. Het uitzwaaierende schot van Alassane També volgde kort nadien. Om het trio rond te maken probeerde Sandro Calabro (in de spits gesteund door Kevin Tano) een schuivertje dat doelman Di Gregorio, die vooral een onzekere indruk liet, plat haalde. Het eerste echte Virtonese gevaar kwam er halverwege de eerste periode. Jorn Brondeel moest de voorzet vanaf de flank van Focki in corner tippen. Jonas De Roeck weerde af aan de eerste paal, al kon Croizet in tweede instantie op doel richten. Jorn Brondeel had er even wat moeite mee. Een volgende corner was werk voor Kelvin Maynard en de tweede op rij was een pakbal voor de Antwerpdoelman. Het was ploegen voor beiden, al leek Joren Dom iets lichtvoetiger over de flank te gaan tot hij Demba tegenkwam die meteen opgeschreven werd.

R Antwerp FC ontsnapte in de slotfase aan achterstand. Cornet verstrikte zich in de brij. Maël Lépicier ontzette. De Almeida kreeg er een voet tegen. Het schot strandde op de dwarsbalk. Enkel de achterban had overwicht gehad en dus was een achterstand schromelijk onrechtvaardig geweest.

Antwerpcoach Hasselbaink had met Jorn Brondeel al vroeg zijn bank (Roy Bakkenes, Billy Clifford, Robbe Kil, Seppe Kil, Freddy Mombongo-Dues en Salomon Nirisarike) moeten aanspreken en dus stuurde hij na de pauze een ongewijzigd elftal tussen de lijnen. Er werd even een poging gedaan om het kraterlandschap te fatsoeneren. De poging werd vrijwel onmiddellijk gestaakt en dus kon het harde labeur herbeginnen. Hoewel weinig gevaarlijk, hadden de lokalen in de eerste helft enorm veel energie verbruikt en dat moesten ze onmiddellijk na de kampwissel cash betalen. Een beetje onverwachte dubbelpas ter linkerzijde tussen Alassane També en Joren Dom, stuwde de flankspeler tot in de zestien waar hij door de botte bijl van Mennesou tegen de vlakte ging. Twee minuten, een uitsluiting en een incidentje tusssen Demba en Kevin Tano ter hoogte van het strafschoppunt later, streepte Sandro Calabro de strafschop in de rechterhoek. De lokale coach had het anders gezien en zou dat zijn collega Pieter-Jan Sabbe die R.A.F.C. achteraf in het Frans vertegenwoordigde haarfijn uitleggen. Begin van een nieuwe reeks voor de spits? Begin van een nieuwe reeks!

In zes 'touches' aan de overkant? Jorn Brondeel, kort Maël Lépicier, kort Jannes Van Steenkiste, in de diepte Kevin Tano, aan de buitenkant Joren Dom, centraal aan de zestien Sandro Calabro... en David Iboma kopte zijn eerste rood-witte doelpunt ooit over doelman Di Gregorio (0-2). Belangrijk moment waarvoor de lokale coach Frank Defays de buitenspelvlag had bovengehaald. Hij constateerde vervolgens vanuit de tribune hoe zijn ploeg aan het zwalpen ging. Er volgde een reeks corners voor de Great Old. Bij een ervan langs Joren Dom had Di Gregorio een stevige vuist nodig. Verrassing: voor het eerst wisselden Joren Dom en John Bostock (ondanks zijn verdedigende opdracht) bij het trappen van de hoekschoppen mekaar af. Even voorbij het kwartier werd het kopbaldoelpunt van Jonas De Roeck afgekeurd. Het begon met een knappe vrijschop van Kevin Tano. De hand van doelman Di Gregorio richtte het projectiel richting vlag. John Bostock trapte af het halve maantje. Jonas De Roeck kopte, maar had allicht doelman Di Gregorio onreglementair gehinderd. Toch was de lijdensweg voor de lokale goalie daarmee niet voorbij. Sandro Calabro liet zich in de slotfase betrekken in een dubbelpas tussen Joren Dom en Jannes Vansteenkiste en stond bovendien in de zestien klaar om de assist van de linksachter in doel te verlengen.

Met 0-3 op het bord restte er nog net de tijd voor de eerste applausvervanging van de overgelukkige David Iboma en een wegdraaiende poging van Freddy Mombongo-Dues. Bij entourage, technische staf en spelersgroep heerste vooral opluchting na het laatste fluitsignaal bij het nemen van deze moeilijke horde.

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 22/02/2014)

Statistieken

R. Exc. Virton R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Franscesco Di Gregorio
16 Arsène Menessou
23 Pierre Zimmer
28 Demba Thiam
29 Gary Raboteur
19 Yohan Croizet
20 Valentin Focki
7 Jordan Yeye
12 Gregory Molnar (K)
17 Mayron De Almeida
24 Mathieu Cornet
1 Joost Terol
3 Alassane També
4 Jonas De Roeck (K)
23 Maël Lépicier
5 Jannes Vansteenkiste
25 Kelvin Maynard
15 David Iboma
7 Joren Dom
8 John Bostock
11 Kevin Tano
28 Sandro Calabro

Wissels

75' 17 Mayron De Almeida (uit)/
9 Yohan Dufour (in)
 
1 Joost Terol (uit)/
26 Jorn Brondeel (in)
7'
 
11 Kevin Tano (uit)/
12 Freddy Mombongo-Dues (in)
73'
 
15 David Iboma (uit)/
20 Seppe Kil (in)
88'
 

Begin Match
32' Demba Thiam      
Ruststand 0-0
50' Arsène Menessou      
      Sandro Calabro (penalty) 0-1 51'
      David Iboma 0-2 53'
      Kelvin Maynard 79'
      Sandro Calabro 0-3 86'
88' Gregory Molnar      
92' Eindstand 0-3 92'
TERUG