19.08.1994 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Jean-Pierre Wautelet - Christian Theus
Toeschouwers: 15.000

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Australische ouverture in majeur - Drie doelpunten van Vidmar

Sclessin - R Standard CL heeft de seizoensouverture niet gemist. De Rouches breiden gisteravond een verlengstuk aan hun knappe voorbereiding met tien zeges op rij en klopten een van hun belangrijkste concurrenten voor Europees voetbal. De Luikenaars konden daarbij rekenen op de trefkracht van hun Australische sluipschutter Vidmar, voor één jaar gehuurd van KSV Waregem. Wat een competitiedebuut. Een zeker in de tweede helft minder R Antwerp FC verloor dan weer niet alleen twee punten maar ook zijn Israëliër Itzhacq Zohar die gauw afhaakte met een blessure.

Bij de rust sierde een 1-1 stand het scorebord. Op dat moment billijk op basis van het aantal kansen aan beide zijden. R Standard CL illustreerde z'n overwicht wel door voor de pauze tien hoekschoppen af te dwingen, tegenover nul voor de bezoekers. Verrassend was de opstelling van de thuisploeg. Rychkov bleef immers een helft langs de kant, Wilmots deed dienst als 'motor' op het middenveld. De jonge Ernst draafde achter Itzhacq Zohar aan. Niet voor lang, want de Israëlische spelmaker raakte in een duel met Wilmots geblesseerd aan de rechtervoet. Hij werd vervangen door Kurt Vangompel. Een gelukkige zet. Toen Genaux nauwelijks vijf minuten later zwaar flaterde en de bal lullig verspeelde, kon hij in de rebound een door Bodart gekeerd schot van Manu Godfroid netten.

Meteen was een scheve situatie rechtgezet. De steeds aanspeelbare Vidmar kleurde immers na scherp inzenden van Bettagno al na vijf minuten met een droge knal zijn competitiedebuut op Sclessin. Eerste kans, doelpunt. Een nochtans gretig begonnen R.A.F.C. bleef ook na de achterstand veel volk achter de bal houden. De bezoekers loerden met verre dieptepasses op een lonende tegenaanval via Cisse Severeyns. Hij wisselde goede en zwakke momenten af en had af te rekenen met de stevig opzittende Kimoni, vervanger van de geschorste Dinga. Rudi Smidts hield inmiddels de meest vooruitgeschoven middenvelder van de Rouches in de gaten, eerst Wilmots, in de tweede periode Rychkov. Bodart liet zich voor de rust nog eenmaal opmerken, toen Francis Severeyns Krist Porte een enorme kans voorschotelde.

Hij kopte echter op de keeper. Ratko Svilar liet zich aan de overzijde herhaaldelijk zien. Eerst bokste hij een knal van Ernst in hoekschop. Vervolgens duwde hij een schot van Léonard tegen de paal. De plaatselijke aanhang eiste een strafschop voor een overtreding op Wilmots van Peter Van Hout die zich na een degelijke voorbereiding in Haesaerts gratie speelde.

Tijdens de lokale druk na de kampwisseling hield Ratko Svilar zijn ploeg werkelijk recht bij een knal van Wilmots, een dichte kopbal en een schuiver van Schepens. De 44-jarige Antwerpdoelman kende 'geluk' toen de sober leidende Sandra terecht een goal afkeurde wegens voorafgaand handspel van Schepens. Hij was echter kansloos toen opnieuw Vidmar een voorzet van Ernst inschoof aan de tweede paal. Een verdiende voorsprong voor de Rouches. Het tegenwerk van de Sinjoren was voorspelbaar en te slordig om de Waalse verdediging te kunnen verontrusten. Kurt Vangompel mikte de beste kans op de voeten van Bodart. Francis Severeyns was een paar keer ongelukkig. In tegenstelling tot zijn doelman, die na een actie Vidmar-Wilmots weer erger voorkwam, maar opnieuw geklopt werd door Vidmar na voorbereidend werk van Schepens. Het was beslist geen prettige avond voor Vidmars bewaker Taeymans. Vidmar kreeg z'n applausvervanging en Vervoort mocht nog eens opdraven na veel blessureleed (Koen van Den Daele - GvA - 20/08/1994).

Retrospectieve door Peter

Voor het tweede opeenvolgende seizoen trof R Antwerp FC het niet met de tegenstander voor de openingsmatch van de campagne. Voorgaand jaar startte de competitie met een uitmatch tegen het ongenaakbare RSC Anderlecht. De opdracht van de openingsspeeldag mocht even moeilijk genoemd worden. Een trip naar een herboren R Standard CL kan je bezwaarlijk een gezondheidswandeling noemen.

De prestatie van de rood-witten was ook dit jaar best verdienstelijk te noemen. Net als toen begon de Great Old echter met een nederlaag. Beul van dienst was de langharige, buikschuivende Australiër Vidmar. Kende de man een rotseizoen bij SV Waregem, hij lag er op gebrand om het helemaal anders aan te pakken. Hij was 'killer' van dienst van R.A.F.C. met liefst drie treffers.

De eerste hing al na zes minuten toen Bettagno een hoekschop tot bij de opportunistische Vidmar bracht en die vantussen een pak aan spelers Ratko Svilar het nakijken gaf.
Antwerpsupporters hielden hun hart vast en zagen het helemaal niet meer zitten toen Wilmots met een at te drieste tackle Itzhacq Zohar van het terrein schoffelde. Kurt Vangompel kwam hem vervangen en poeierde meteen de gelijkmaker tegen
de netten.

Gelijke stand bij de rust, maar ook de tweede helft kon bekoren. Aanhoudende druk van een naar voor gestuwde thuisploeg met publiek op Sclessin dat onophoudelijk schreeuwde om een tweede treffer. Even voorbij het uur schotelde Ernst Vidmar zijn tweede treffer op een schoteltje aan. R.A.F.C. kwam nog dicht bij de gelijkmaker. Kurt Vangompel miste de koelbloedigheid die hij in de eerste helft wel had opgebracht. In de slotfase maakte Vidmar voor een counterend R Standard CL zijn hattrick rond (Antwerp Clubblad-04 - 15/10/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 20/08/1994)

11 Manu Godfroid

46' 10 Michael Goossens (uit)/
15 Alexandre Ritchkov (in)

88' 9 Aurelio Vidmar (uit)/
14 Patrick Vervoort (in)

10 Itzhaq Zohar (uit)/
12 Kurt Vangompel (in)
24'

5' Aurelio Vidmar 1-0
      Kurt Vangompel 1-1 28'
      Wim Kiekens 44'
Ruststand 1-1
68' Aurelio Vidmar 2-1
88' Aurelio Vidmar 3-1
90' Eindstand 3-1 90'