Kevin Monteny - Jeroen Walschap

Vierde official: Wesley Alen
Toeschouwers: 12.739

Referentiematch leidt niet tot puntengewin

Twee weken geleden leed R Antwerp FC haar eerste thuisnederlaag tegen Lommel United. In de nasleep werd vooral de machteloze aanvalslinie bekritiseerd. Wat Michaël Lallemand en Joeri Dequevy toen presteerden was te licht en te onschuldig, luidde het oordeel. Ondertussen deed nieuwe aanwinst Björn Vleminckx in het Koning Boudewijnstadion zijn intrede als invaller en scoorde in zijn eerste match in Antwerptenue. De 'witte van Puurs' won daarmee het vertrouwen van zijn teamgenoten en van de technische staf. Om het offensieve voetbal te bevorderen gaf oefenmeester Fred Vanderbiest Geoffry Hairemans een basisplaats ten nadele van Johanna Omolo. Ook Jordan Remacle en Tuur Dierckx werden goed bevonden om mee de starterself te bevolken. Eric Van Meir liet de vermoeide Joachim en Masika na interlandverplichtingen slechts na het rustsignaal aantreden.

Een in de eerste 20 minuten fris en fruitige Pallieterploeg drukte de Great Old met een hoge pressing voor de eigen doelmond. Een afstandsschot van Allach werd overgetikt door de debuterende doelman Antonijo Jezina. Benson gaf de hoekschop in het pak en een verbouwereerde Maxime Biset schampte het leer via een carambole voorbij de kansloze Kroatische sluitpost. Een koude douche voor de ruim 12.500 Antwerpgezinde supporters maar rood-wit liet zich niet overdonderen. Onder impuls van een beresterke vleugelaanvaller Tuur Dierckx kwam het tot tweemaal gevaarlijk opzetten. Zoals gebruikelijk had de thuisclub het merendeel van het balbezit maar het waren de Pallieters die halfweg de eerste helft de score verdubbelden. Toen Allach met enkele imposante bewegingen Jannes Vansteenkiste en Geoffry Hairemans de baas bleef, vond laatstgenoemde het welletjes en trok de bedrijvige middenvelder ten gronde in het strafschopgebied.

Koud kunstje voor Dylan De Belder om de 650 meegereisde fans in vervoering te brengen. Maar de thuisploeg antwoordde gevat wanneer Jodan Remacle via tussenstation Björn Vleminckx vleugelaanvaller Tuur Dierckx bereikte. De Broechemnaar, die de hele match zijn rechtstreekse bewaker Vinck tureluurs speelde, bereikte aan de tweede paal de doorgelopen Jordan Remacle. Voor de rechterflankaanvaller was het een makkie om de score te milderen. Voor rusten waren er nog opgelegde kansen voor Björn Vleminckx (kopbal uit buitenspelpositie), Maxime Biset na voorzet van een alomtegenwoordige Jordan Remacle en Mamatou N’Diaye in kansrijke positie na een dribbel van Tuur Dierckx. De Great Old weigerde halsstarrig om het balbezit en de vele hoekschoppen om te zetten in doelpunten.

Na de rust een nog dominanter R Antwerp FC (69 % balbezit, kansenverhouding 23-10!), maar de Pallieters konden op de centrale verdedigingsas Frans-Buysens rekenen om de luchtduels aan te gaan met Björn Vleminckx en de thuisploeg te dwingen om via goed flankenspel tot kansen te komen. En als de afweergordel dan toch eens omzeild werd stond er in Vanhamel een dekselse keeper die alle gevaar onschadelijk maakte. Of het nu een 1 tegen 1 situatie met Tuur Dierckx, een header van de Broechemnaar of vrije trappen van spelverdeler Fabien Camus, steeds had de Lierse goalie het laatste woord. Toen hij dan toch verslagen leek door kapitein Steve Colpaert kwam de linesman hem met plezier bijstaan. Trainer Vanderbiest gooide dan al zijn offensieve troefkaarten op tafel via wissels. Stallone Limbombe kon slechts in extremis afgeblokt worden door een bezoekend been.

Acht minuten voor tijd kon Fabien Camus nog eens aanleggen voor een vrije trap vanop 30 meter. De Fransman trof de kruising en daaruit bleek duidelijk dat Dame Fortuna de kant van de Pallieters had gekozen deze avond. De bezoekers kwamen er in de tweede helft niet meer aan te pas en mochten van geluk spreken dat de ingevallen Joeri Dequevy in extremis niet voor evenwicht in de stand zorgde. De Brusselaar geraakte met een vlammend schot niet verder dan het strafschopgebied en ook Fabien Camus kon met een laatste doelpoging puntenpakker Vanhamel niet verontrusten. De Great Old heeft een Proximus League-waardig elftal opgebouwd. Met name Tuur Dierckx gaf een hoopvol teken van leven. K. Lierse S.K. versloeg de Antwerpenaren vooral op het basale aspect van instelling.

Thuisploeg R.A.F.C. speelde een referentiewedstrijd en heeft een kwalitatief betere selectie dan de puntenoogst (5 op 15) laat vermoeden. Als die in de volgende wedstrijden ook gestut wordt op de juiste mentaliteit, lef en passie dan kunnen de sinjoren met vertrouwen het vervolg van de competitie tegemoet zien.

77 Mohamed Elgabas

72' 17 Mamoutou N'Diaye (uit)/
21 Michael Lallemand (in)

77' 7 Jordan Remacle (uit)/
9 Stallone Limbombe (in)

84' 4 Steve Colpaert (uit)/
11 Joeri Dequevy (in)

11 Manuel Benson (uit)/
7 Ayub Masika Timbe (in)
46'

77 Mohamed Elgabas (uit)/
22 Joachim Aurélien (in)
56'

8 Ayoub Allach (uit)/
5 David Habarugira (in)
61'

Maxime Biset (own-goal) 0-1 2'
      Ludovic Buyssens 14'
      Mohamed Elgabas 16'
      Dylan De Belder (penalty) 0-2 22'
25' Steve Colpaert
25' Jordan Remacle 1-2
Ruststand 1-2
      Issahaku Yakubu 64'
76' Frédéric Duplus
84' Joeri Dequevy
93' Eindstand 1-2 93'