Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.
2 1
23.12.1992 Plaats: Regenboogstadion

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Georges Pollet - Eli Naulaerts
Toeschouwers: 7.000

Wedstrijdverslag

Na KSV Waregem - R Antwerp FC
Abeels fusilleert bekerhouder

Waregem ó Twee tegenstoten in de slotminuten, telkens succesvol afgerond door Abeels, kostten bekerhouder R Antwerp FC een plaats in de kwartfinales van de nationale cup. De Great Old, die aan de Gaverbeek de wilskracht terugvond die zaterdagavond in Luik en een week eerder tegen KFC Germinal Ekeren zoek leek, gaf nochtans geruime tijd de iindruk op weg te zijn naar de volgende ronde. De heerschapIpij op het middenveld tijdens de tweede helft werd echter slechts in een doelpunt uitgedrukt, wat te weinig bleek. De gelegenheid op meer treffers waren er nochtans geweest, Wim Kiekens miste in de tweede minuut al een strafschop. Een fatale misser, zo bleek.

Het middenveldprobleem zoals dat tegen RWDM bestond kende KSV Waregem niet meer. Descamps keerde terug uit schorsing en de door een geknelde zenuw geplaagde Urban bleek in de laatste minuten speelklaar te zijn, zodat alleen KrŁzen afwezig bleef. R.A.F.C. recupereerde na weken afwezigheid de aan de meniscus geopereerde Geert Emmerechts, die de plaats innam van Rudi Taeymans. Vrij verrassend moest Cisse Severeyns de plaats ruimen voor Willy Vincent.

Al meteen in de beginfase lieten beide ploegen een open kans liggen, wat vooral aan de zijde van de Great Old bijzonder veel pijn deed. Nadat een vrijstaande Vidmar voor het doel over een voorzet van Teppers heen gestapt was, versierde Didier Segers aan de overzijde namelijk een strafschop, toen hij in de fatale zone door Dekenne onderuit gehaald werd. Wim Kiekens knalde de unieke kans echter naast de rechterstaak. Twee minuten waren gespeeld, R.A.F.C. had de gelegenheid om de wedstrijd met een voorsprong te beginnen laten liggen.

De veelbelovende opening kreeg geen vervolg. Beide elftallen vlogen wel met veel inzet in de strijd, maar dat resulteerde in niet meer dan veel middenveldspel en een massa fouten. Open kansen werden nauwelijks gecreŽerd. Huysmans moest plat voor een kopbal van Czernia, maar deed dat moeiteloos. Pijnlijker werd het voor de Waregem-goalie toen hij in botsing kwam met Willy Vincent. Op zijn beurt deelde het Essevee-sluitstuk de klappen uit toen Didier Segers inliep. Aan de overzijde bleef het gevaar beperkt tot een appel voor strafschop toen Teppers tegen de zoden ging vlak na de elfmetertrap aan de overzijde en een totaal gemiste interceptie van Stewan Stojanovic, waarvan door de West-Vlaamse voorlijn echter geen gebruik gemaakt kon worden.

Een veel doelgerichter begin van de tweede helft meteen, van de zijde van R.A.F.C. dan. Binnen de vijf minuten moest Huysmans tweemaal zijn waarde bewijzen. Eerst toen Hans-Peter Lehnhoff de Limburger na een actie Smidts-Segers in de korte hoek trachtte te verschalken. Even even later toen Willy Vincent een hoekschop van Rudi Smidts op het hoofd nam. Nog eens vijf minuten verder nogmaals toen hij een voorzet van H.-P. Lehnhoff wegzweefde vooraleer die echt gevaarlijk werd. Tussendoor demonstreerde KSV Waregem wel even zijn gevaarlijkste wapen: de counter. Vidmar stond echter overduidelijk buitenspel toen hij de bal voorbij Stewan Stojanovic duwde.

Even na het uur moest Willy Vincent tot tweemaal toe op de lijn redding brengen, eerst bij een induwer van Abeels, in dezelfde fase nog op een kopbal van Ducoulombier. Meer dan een intermezzo vormde dat echter niet. KSV Waregem kreeg geen greep op het middenveld, ook niet na de inbreng van Boes ten nadele van Urban. R.A.F.C. bleef richting Huysmans stormen, vooral via hazewind H.-P. Lehnhoff. Eerst besloot de Duitser een lange ren nog met een schot naast, een dik kwartier voor tijd trof hij wel raak met een botsende bal vanop twintig meter. De beslissing, zo leek het wel, maar Abeels besliste er in de laatste tien minuten anders over. Hij rondde toen tegenstoten van Desloover en Descamps succesvol af en boog zo de dreigende nederlaag alsnog in een zege om (Bruno Hoeben - GvA - 24/12/1992).

"Elk foutje genadeloos afgestraft" (Walter Meeuws)

Waregem ó En wat zeg je dan als trainer die zijn ploeg tot zes minuten voor tijd met anderhalf been in de kwartfinales zag staan? Niet veel. Binnensmonds gemompel, een flinke vloek. Een ontgoochelde Walter Meeuws: "Het euvel is dat we de nul niet kunnen houden. Elk foutje dat we maken, wordt genadeloos afgestraft. Twee maakten we er. Evenveel keren mondde het uit in een doelpunt. Geert Emmerechts die bij zijn heroptreden een schitterende wedstrijd speelde , maar een keer in de fout ging. Stewan Stojanovic die aarzelend stond te keepen. Of er zich nu weer een doelmankeuze opdringt? Tja, het is niet eenvoudig, hť. Op Ratko Svilar worden opmerkingen gemaakt, op Wim De Coninck ook, op Stewan Stojanovic eveneens. Intussen staan we toch maar voor de vaststelling dat we in heel de heenronde maar tweemaal de nul op het bord hebben kunnen houden: tegen KFC Lommelse SK en in de bekerwedstrijd tegen VC Poederlee."

Waregem-collega Paul Theunis glom niet echt van trots. Hij wist zich dan wel zeker van een volgende bekerronde, maar de prestatie was niet zo groots geweest. "Het is beter niet te praten over een goede of een slechte verrichting", vlakte de Limburger de gebeurtenissen op het veld wat uit. "Het verrassende element in ons spel ontbrak inderdaad. Dat is niet zo belangrijk momenteel. Wat wel telt is dat de ploeg negentig minuten lang is blijven vechten en voldoende veerkracht had om een 0-1 achterstand op te halen. Ik beschouw deze kwalificatie dan ook als een bekroning voor de eerste ronde die KSV Waregem gespeeld heeft. Vanavond hebben de jongens laten zien dat ze ook in moeilijke omstandigheden, als de ploeg niet op haar sterkste staat, in staat is een vuist te maken (Bruno Hoeben - GvA - 24/12/1992)."
Br.H.
(bron: GvA - 24/12/1992)

Statistieken

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Marc Huysmans
3 Benny de Kneef
13 Franky Dekenne
4 Ivan Desloover
10 Nick Descamps
17 Marino Blancke
6 Rudy Ducoulombier
11 Florian Urban
16 Patrick Teppers
20 Aurelio Vidmar
9 Jean-Marie Abeels
1 Stewan Stojanovic
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Rony Van Rethy
8 Patrick Van Veirdeghem
9 Didier Segers
10 Hans-Peter Lehnhoff
6 Willy Vincent
11 Alex Czerniatynski

Wissels

59' 11 Florian Urban (uit)/
8 Rudy Boes (in)
 
89' 20 Aurelio Vidmar (uit)/
14 Dirk Vanderbeken (in)
 

Begin Match
      Willy Vincent 12'
20' Florian Urban      
22' Florian Urban      
      Hans-Peter Lehnhoff 44'
Ruststand 0-0
      Hans-Peter Lehnhoff 0-1 73'
84' Jean-Marie Abeels 1-1      
89' Jean-Marie Abeels 2-1      
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG