Alles blijft mogelijk
In het verre Moskou heeft R Antwerp FC zijn eerste nederlaag buitenshuis van de huidige Europese campagne geleden. Het verschil van een doelpunt is niet onoverkomelijk. Spijtig is dat de mannen van Walter Meeuws zelf niet voorbij de Russische doelman geraakten. Er moet nu twee keer gescoord worden in de terugmatch, zonder zelf een tegentreffer te krijgen. Moeilijk, maar dat gaat ook. R.A.F.C. had trouwens weinig problemen met de vaardige Moskovieten. Onder regie van Nico Broeckaert speelde de Antwerpdefensie een prima match. Viel er al eens een gaatje, dan stond Stewan Stojanovic op de juiste plaats. Enkel na de Russische treffer was R.A.F.C. even het noorden kwijt.
De 22 acteurs moesten wel enkele minuten wachten vooraleer zij aan hun opdracht konden beginnen. Het was wachten op Boris Jeltsin, een hevig Spartaksupporter. De Russische president zag ook hoe de Sinjoren de beste start namen. Czernia forceerde kort na de aftrap het eerste doelgevaar, zijn poging verdween langs de verkeerde kant van de staak. De Russen probeerden wel enigzins druk te ontwikkelen, maar Stewan Stojanovic werd niet tot ingrijpen gedwongen. Integendeel, het waren de jongens uit de Scheldestad die voor het meeste gevaar zorgden. Hans-Peter Lehnhoff haalde zwaar uit, Cherchesov duwde in hoekschop. De daarop volgende corner viel voor de voeten van Dragan Jakovljevic, zijn poging miste het doel.
De Russische aanvallers zaten stevig in de greep van de Antwerpse gelegenheidsdefensie. Het duo Rudi Smidts-Wim Kiekens verzorgde afwisselend de dekking op Radichenko-Bestjasnych. De opkomende Lediakov werd opgevangen door Ronny Van Rethy. Ook de Russische verdedigers zorgden voor een zonedekking op Cisse Severeyns en Czernia. Het betere werk bkeef van de Meeuws-brigade komen. Cisse Severeyns legde met het hoofd terug op de aanstormende Czernia. Cherchesov wist echter raad met diens harde volley. Toch waren het de Russen die de score openden. Bestjasnych speelde op rechts Piatnizky aan, die niet twijfelde en staalhard uithaalde. Stewan Stojanovic kon enkel toekijken hoe de harde knal hoog in de touwen terechtkwam.
Na de openingstreffer leek R.A.F.C. even de organisatie kwijt te zijn. Een strak schot van Bestjasnych sloeg te pletter tegen de binnenkant van de staak. Geluk voor R.A.F.C., Stewan Stojanovic had even geen verhaal. De Russen voelden dat er een tweede treffer inzat. Stewan Stojanovic had veel moeite met een verre knal, de rebound van Khlestov hobbelde tergend traag langs de doellijn, er gelukkig niet over. De pauze kwam net op tijd voor R.A.F.C.
Zelfde spelbeeld
De start van de tweede helft was identiek aan die van eerste. R.A.F.C. ving de Russische aanvalsgolven zonder al veel problemen op terwijl het zelf op zoek ging naar de gelijkmaker. Wim Kiekens kreeg een fout met gele kaart bovenop aangesmeerd. Hij zal de return binnen veertien dagen missen. Bestjasnych volgde zijn voorbeeld en zal er in de terugwedstrijd evenmin bijlopen. Zoals gezegd probeerde R.A.F.C. de bordjes terug evenwicht te brengen. Czernia werd de gevarenzone ingeloodst, maar in de plaats van met links af te drukken, wachtte hij op de tackle, die er ook kwam. Hij ging professioneel neer, maar de penalty volgde niet. Ook Hans-Peter Lehnhoff kreeg een mooie kans. Met de rug naar doel kon hij van kortbij toch nog uithalen. Cherchesov hield zijn netten opnieuw ongeschonden.
Door de Antwerpse offensieve bevliegingen kwam er geregeld ruimte vrij op het middenveld. De middenstrook werd overgeslagen zodat het geheel een rommelige, maar spannende indruk naliet. Spannend was het ook toen Cisse Severeyn zijn makker H.-P. Lehnhoff op pad stuurde. De snelle Duitser zocht de achterlijn op, bracht ideaal voor doel waar Czernia op een haartje na de gelijkmaker miste. Pech voor R.A.F.C. Ook de thuisploeg zocht ijverig naar een tweede, geruststellende treffer. Stewan Stojanovic had heel wat moeite met een schot van prijsschutter Piatnizky, terwijl hij enkele minutes later opnieuw gepast in de voeten van de oprukkende Khlesto moest. Prima werk van een attente doelman. Beide ploegen probeerden nog wel maar de score wijzigde niet meer.
Goede uitgangspositie" (Walter Meeuws)
Moskou — De pers werd na afloop door een paar ijverige ordehandhavers uit de buurt van trainer Walter Meeuws gehouden. Hij kwam zelf naar de pers toe. Al bij al tevreden. "We hebben goed gespeeld", stak de sportieve baas van de Sinjoren van wal. "Ik had vooraf de nadruk gelegd op het feit dat we vooral organisatorisch niet mochten afgaan en dat is ook gebeurd; behalve in de 10 minuten na het doelpunt hebben de spelers het gevraagde perfect uitgevoerd. In het eerste halfuur voetbalden we zelfs zo goed dat we moeiteloos overeind bleven. Tja, zelf creeerden we toch 2-3 goede kansen. We hadden misschien wel kunnen scoren, maar ja... Tijdens de rust heb ik beklemtoond dat een goede organisatie voorrang moest blijven behouden op het risicovol op zoek gaan naar de gelijkmaker. Zo dienden Cisse Severeyns en H.-P. Lehnhoff de opkomende Russische verdedigers te storen in hun acties en mee te verdedigen. In de tweede helft hebben we het alles bij mekaar toch goed gedaan. Ik durf zelfs te stellen dat R.A.F.C. hier vandaag in het Leninstadion een geweldig goed figuur heeft geslaan! Zeker als je rekening houdt met onze drie geschorsten. Anderzijds was ik wel opgelucht dat Onopko er niet bijliep bij de Moskovieten."
Twaalfde man
Walter Meeuws eindigde met een oproep naar de supporters. "Met deze goede uitgangspositie blijft alles mogelijk. Ik hoop dat onze twaalfde man binnen twee weken in grote getale opdaagt en dat onze echte supporters ons dan over de streep halen. We staan dicht bij de finale, het komt er nu op aan om in de terugwedstrijd niet te veel risico's te nemen en het gevaar op een lonende tegenaanval te beperken. Spartak Moskou mist dan gelukkig Bestjasnych en Mamadov wegens schorsing."
Voorzitter Eddy Wauters trok voor het eerst dit seizoen mee op Europese verplaatsing. Zijn club verloor voor het eerst, maar toch was de praeses content. Hij feliciteerde de spelers. "Ze hebben hard gewerkt en bereikt wat ze eigenlijk wilden, een mooie uitslag die perspectieven biedt. De prestatie van jongens als Ronny Van Rethy en Czernia was af, maar vooral Hans-Peter Lehnhoff vond ik zeer sterk spelen. 't Is te zeggen, R.A.F.C. heeft als geheel knap gepresteerd, want geloof me, Spartak Moskou is een goede ploeg en spelen voor zo'n publiek is echt niet eenvoudig. Alles kan nog. Ik hoop dat het eindelijk nog 's 'volle bak' wordt op de Bosuil (L.D.R. - GvA - 8/04/1993)."
Organisatie was perfect
Moskou — De reacties na de nipte 1-0 nederlaag waren toch positief. De Antwerpspelers waren van mening dat het een goede uitgangspositie is. Alles blijft mogelijk voor de terugmatch maar iedereen besefte dat het zeer moeilijk zal worden.
Ronny Van Rethy vond dat R Antwerp FC als ploeg een goede wedstrijd had gespeeld. "Spartak is een erg sterke ploeg. Zij laten de bal perfect circuleren. Zelf speelden we echter een prima match. Het is enkel spijtig dat we zelf niet gescoord hebben. Voor de terugmatch blijft alles mogelijk. Ik heb de hoop om Wembley te bereiken zeker nog niet opgegeven", aldus een tevreden Ronny Van Rethy.
Cisse Severeyns vertelde dat het moeilijk was om zich door te zetten. "De trainer had mij en Hans-Peter Lehnhoff opgedragen om de opkomende verdedigers af te stoppen. Liverpool en Feyenoord hadden dit verzuimd met de gekende gevolgen. Daarom moesten we ons defensieve werk opknappen. Gevolg was wel dat Alex Czerniatynski een beetje afgezonderd voorin stond. Onze organisatie klopte perfect met uitzondering van de tien minuten na de Russische treffer. Zelf hadden we moeten scoren, nog voor de Russen openden. Persoonlijk kende ik veel moeite om me door te zetten", bekende een eerlijke Cisse Severeyns.
Ook tevreden met het geleverde spel was libero Nico Broeckaert. "Ik moet vooral mijn medemaats feliciteren. Het tactische plannetje klopte wonderwel en dat is de verdienste van de hele ploeg. We voerden de opdrachten van de trainer perfect uit. Ook voetballend hebben we toch wat laten zien. Laten we nu hopen dat we tijdens de terugmatch de kwalificatie kunnen realiseren", besloot een optimistische Nico Broeckaert.
De terugmatch binnen vijftien dagen zal wel afgewerkt worden zonder Wim Kiekens. Kort na de pauze liep hij tegen een gele kaart aan. Meteen zijn tweede. "Die kaart was niet voor het reclameren. Ik pakte mijn tegenstander en liep meteen weg. De scheidsrechter riep me echter terug en gaf me toch nog geel. Spijtig natuurlijk. Ik hoop wel dat mijn makkers de situatie in de terugmatch rechtzetten zodat ik er op Wembley toch bij zal zijn. Ik wil ook een complimentje maken aan de Russen voor hun sportieve houding. Het was wat anders dan het gespuug van de Roemenen". Over zijn prestatie in de voor hem ongewone rol als mandekker was Wim Kiekens kort. "Ik deed het wel niet slecht. Toch wordt ik liever uitgespeeld als rechtsachter. Op die positie kan ik mij ook offensief uitleven en dat is altijd leuker spelen", aldus een licht aangeslagen Wim Kiekens.
Uitblinker in het Antwerpkamp was ongetwijfeld Hans-Peter Lehnhoff. Ondanks enkele rake trappen speelde hij een sterke wedstrijd. "Gezien de situatie hebben we schitterend gespeeld. Spartak Moskou liet ons trouwens voetballen. Om de finale te bereiken hebben we twee goede wedstrijden nodig. Ik denk dat dit al een van die twee matchen was. Nu moeten we in de terugmatch de zaak in ons voordeel beslechten. Ook daarvoor moeten we een reuzematch spelen. Toch zal het moeilijk worden voor ons. We zullen risico's moeten pakken. Ook voor de Russen wordt het moeilijk. Ook zij weten dat ze geen enkele steek mogen laten vallen", vervolgde de snelle Duitser.
De laatste commentaren noteerden we uit de mond van kapitein Rudi Smidts. "We speelden helemaal niet slecht. De organisatie was perfect en we trokken bovendien allemaal aan hetzelfde touw. Laten we nu hopen dat we voor de terugwedstrijd ook op een prima twaalfde man kunnen rekenen."
Tenslotte nog iets over het niet rechtstreeks uitzenden van de wedstrijd. De clubleiding van Spartak Moskou onderhandelde zowel met BRTN als VTM. Onze Vlaamse omroepen vielen echter over het gevraagde bedrag van 2 miljoen Belgische frank. Als je weet dat het rechtstreeks verzenden van de beelden ongeveer hetzelfde bedrag vereist, dan kan je de beslissing van de tv-zenders best bijtreden (L.D.R. - GvA - 8/04/1993). |