Pierre Mannaerts - Geert Opbrouck
Toeschouwers: 8.000

Na K Lierse SK - R Antwerp FC

Own-goal van Mertens houdt Great Old op leidersplaats

Lier — Vier op vier was de betrachting van Antwerptrainer Walter Meeuws en dat doel heeft de gewezen bondscoach bereikt. Dat de Great Old ook na de tweede speeldag op een gedeelde leidersplaats prijkt, heeft het aan het eigen kunnen en een massa geluk te danken. Tegen een fris combinerend en aanvallend ingesteld K Lierse SK konden de rood-witten door een merkwaardig own-doelpunt van libero Mertens afstand nemen. Een strafschop kregen de bezoekers er niet in. Rondags pakte tien minuten voor tijd een elfmetertrap van Kari Ukkonen.

K Lierse SK had een massa vertrouwen overgehouden aan het gelijkspel in Gent vorige zaterdag en dat vertaalde zich in de streekderby tegen R Antwerp FC in sprankelend offensief voetbal vanaf de eerste minuut. Aanvankelijk toonde de linkervleugel, met Goossen, Segers en Etim zich het meest geïnspireerd, eens Rudi Smidts de Nigeriaanse spits onder controle kreeg, verschoof het zwaartepunt naar rechts. Daar speelde Heylen zich in de kijker. Als er gevaar dreigde voor het doel van Wim De Coninck, dan kwam de voorzet haast steeds van zijn voet. De Antwerp-goalie wist raad met een botsende kopbal van De Smet, zag Rekdal eens vlak voor hem naast de bal trappen en even later een kopbal van de Noor via een rood-witte voet over zijn doel gaan. Hij mocht zich daarna nog eens gelukkig achten dat Etim on-der de bal doorliep en Geert Emmerechts in extremis Brylle van het leer weghield. Vlak voor de rust grabbelde hij een plaatsballetje van Rekdal uit zijn rechteronderhoek.

R.A.F.C. kreeg via Raph. Quaranta de eerste kans van de wedstrijd, maar werd vervolgens compleet voor het eigen doel vastgespijkerd. Slechts moeizaam geraakte de Great Old op de speelhelft van de Pallieters. Dat volstond om omstreeks het halfuur op een onorthodokse wijze op voorsprong te klimmen. Een vrijschop van Nico Broeckaert werd doorgekopt door Jakovljevic. Bal tussen Rondags en libero Mertens in. Laatstgenoemde wist zich geen raad met de situatie en devieerde de bal voorbij zijn doelman tegen de netten.

Een gelijkaairdig spelbeeld in de tweede helft, met een heersend K Lierse SK en een moeizaam counterend R.A.F.C., al verloor geel-zwart wel een pak van zijn snedigheid, zeker toen trainer Helleputte uitblinker Heylen naar de bank riep om met Simmes meer gewicht in de aanval te kunnen leggen (Michel Schepers - GvA - 21/08/1991).

Own-goal Mertens houdt Great Old op leidersplaats

Lier — Vier op vier was de betrachting van Antwerptrainer Walter Meeuws. Dat doel heeft de gewezen bondscoach bereikt. Dat de Great Old ook na de tweede speeldag op een gedeelde leidersplaats prijkt, heeft het aan een gelukje te danken. Tegen een fris combinerend en aanvallend ingesteld K Lierse SK konden de rood-witten slechts door een merkwaardig own-doelpunt van libero Mertens afstand nemen. Een strafschop kregen de bezoekers er niet in. Rondags pakte tien minuten voor tijd een elfmetertrap van Kari Ukkonen.

K Lierse SK had een massa vertrouwen overgehouden aan het gelijkspel tegen KAA Gent en dat vertaalde zich in de streekderby tegen R.A.F.C. in offensief voetbal vanaf de eerste minuut. Aanvankelijk toonde de linkervleugel, met Goossen, Segers en Etim, zich het meest geïnspireerd, eens Rudi Smidts de Nigeriaanse spits onder controle kreeg, verschoof het zwaartepunt naar rechts, waar Heylen zich in de kijker speelde. Als er gevaar dreigde voor het doel van Wim De Coninck, kwam de voorzet van diens voet. De Antwerp-goalie wist raad met een botsende kopbal van De Smet, zag Rekdal vlak voor hem naast de bal trappen en even later een kopbal van de Noor via een rood-witte voet over gaan. Hij mocht zich gelukkig achten toen Etim onder de bal doorliep en Geert Emmerechts Brylle van het leer weghield. Hij grabbelde tenslotte vlak voor rust nog een plaatsballetje van Rekdal uit zijn rechteronderhoek. R.A.FC. kreeg via Quaranta de eerste kans van de wedstrijd kreeg, maar werd voor het eigen doel vastgespijkerd. Slechts moeizaam geraakte de Great Old op de speelhelft van de Pallieters. Dat volstond om omstreeks het halfuur op een onorthodokse wijze op voorsprong te klimmen. Een vrijschop van Nico Broeckaert werd doorgekopt door Dragan Jakovljevic en viel tussen Rondags en libero Mertens in. Laatstgenoemde wist zich geen raad met de situatie en devieerde de bal voorbij zijn doelman tegen de netten.

Een gelijkaardig spelbeeld in de tweede helft, met een heersend K Lierse SK en een counterend R.A.F.C., al verloor geel-zwart wel een pak van zijn snedigheid nadat trainer Helleputte uitblinker Heylen naar de bank riep om met Simmes meer gewicht in de aanval te leggen (bron: onbekend - 22/08/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (2)

Onder impuls van een vinnige Etim, legde K Lierse SK de eerste 20 minuten een overwicht aan de dag. Dank zij het oordeelkundige (uit)verdedigen van NIco Broeckaert, Geert Emmerechts, Rudi Smidts en een secure Wim De Coninck werd dat gelukkig voor roodwit niet in doelpunten geconcretiseerd. Na de Lierse storm, stak R Antwerp FC de neus geleidelijk meer aan het venster. Iets voor het halfuur kwamen de roodwitten eerder gelukkig op voorsprong (28'). Een inswinger van Dragan Jakovljevic werd door libero Marc Mertens verkeerd gecontroleerd. De uitgelopen Rondags zag de bal over zijn grijparmen in doel vedwijnen (0-1).

K Lierse SK was hierdoor zodanig aangeslagen dat de Great-Old nog vóór de rust tweemaal dicht bij een dubbele voorsprong kwam. Telkens bracht Rondags redding. Eerst weerde de Lierse goalie een schot van de doorgebroken Hans-Peter Lehnhoff af. Even later pakte hij met een enige reflex uit toen Alex Czerniatynski hem schijnbaar voorbij gelopen was en de spits vanuit een scherpe hoek in doel wou besluiten.

De tweede helft toonde R.A.F.C. zich de betere ploeg, de beslissende treffer bleef uit. Ook 10 minuten voor tijd toen Kari Ukkonen een strafschop voor fout op Zsolt Musznay mocht trappen nadat scheidsrechter Delombaerde eerder al een penaltyfout op Alex Czerniatynski onbestraft had gelaten. Rondags pakte de elfmetertrap. De Smet kreeg voor een overtreding op de doorgebroken Dragan Jakovljevic rood onder de neus gestoken. K Lierse SK diende dus de match met zijn tienen af te ronden.

De Great-Old haalde een verdiende tweede zege binnen, goed voor een 4 op 4 en een gedeelde leidersplaats met Club Brugge KV. Het duel tussen de beide leiders van komende speeldag, werd ondertussen helaas verplaatst naar half november (B.C. - Antwerp Clubblad-3 - 4/10/1991)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/08/1991)

11 Alex Czerniatynski

61' Joris Heylen (uit)/
Daniël Simmes (in)

84' Pascal Bovri (uit)/
Kurt Van Roosbroeck (in)

8 Rafaël Quaranta (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
61'

9 Dragan Jakovljevic (uit)/
16 Nico Claesen (in)
88'

Nico Broeckaert
      Wim Kiekens
      Alex Czerniatynski
      Marc Mertens (own-goal) 0-1 28'
84' Stefaan De Smet
90' Eindstand 0-1 90'