Marc Van Den Broeck - Michel Marcq
Toeschouwers: 3.500

Na KSV Waregem - R Antwerp FC

Telegram

Waregem— De wedstrijd begon aan Waregemzijde aan een hoog tempo met de herstelde Nakhid als draaischijf en stugge mandekking van Descamps op Hans-Peter Lehnhoff. Al na zes minuten creëerde Niederbacher het eerste gevaar, maar besloot op doorsteek van Abeels hoog boven het doel. Rond het kwartier was het dan zo ver. Niederbacher maakte enkele bewegingen en stuurde daarna gepast Abeels in het straatje. De spits kon naast de uitgelopen Wim De Coninck in doel besluiten. Het antwoord van R Antwerp FC kwam vlug, met de hulp van de Waregemse verdediging. Rudi Smidts week uit naar rechts, stuurde de bal voor doel waar Mauroo én Dekenne te veel aarzelden, Czerniatynski maakte daarvan dankbaar gebruik.

R Antwerp FC bleef drukken en had voorsprong hebben genomen als H.-P. Lehnhoff, alleen door, niet op doelman Van den Driessche had geschoten. Een misser die hard zou aankomen. Precies een minuut later viel een erg eigenaardig doelpunt. De oprukkende Descamps schoot van heel ver. De bal scheen op het eerste gezicht ver over de doel te gaan. Plots viel de bal als door een magneet aangetrokken achter de rug van doelman Wim De Coninck in het doel. Een hoogst eigenaardige situatie, waarover tal van gissingen werden gemaakt. Hoe dan ook, KSV Waregem stond voor. Abeels miste bovendien nog een mooie open kans.

Kansen kwamen er nog in de tweede helft. Doelman Van den Driessche redde prachtig op schot van Nico Claesen. In de 57e minuut kwam R.A.F.C. ei zo na langs. Eerst werd een poging van Lehnhoff onschadelijk gemaakt door de Waregemse doelman, onmiddellijk daarna kopte Nico Claesen tegen de onderkant van de bovenlat. Met nog een afgekeurd doelpunt van Niederbacher en een mooie parade op een schicht van Teppers werd de wedstrijd afgefloten (Pol Morissse - bron: onbekend - 30/09/1991).

Descamps nekt Hans-Peter Lehnhoff en maakt wonderbaarlijk doelpunt

Waregem — Een wedstrijd waarover nog lang nagepraat zal worden. KSV Waregem speelde een verdienstelijke wedstrijd, volgens trainer Verheyen de beste van het seizoen. De manier waarop het doelpunt van Descamps tot stand kwam zal nog lang onderwerp van gesprek blijven. Een schot van heel ver. Iedereen zag de bal hoog boven doel belanden, maar plots viel dit ding als een steen en caprioleerde naast Wim De Coninck in het doel. Totale consternatie, maar KSV Waregem stond meteen op voorsprong en zou die niet meer prijsgeven. Het doelpunt werd ook bij de persmensen en de trainers druk besproken. Volgens Antwerptrainer Meeuws zou de bal afgeweken zijn op het been van Rony Van Rethy. Descamps kraakte in feite zijn schot. Wellicht zat er enorm veel effect op de bal en misschien zorgde een lichte windstoot voor de rest.

Een belangrijke en verdiende overwinning van KSV Waregem, waarbij wij ongetwijfeld de Oscar moeten toekennen aan Descamps. Niet alleen wist hij de aalvlugge H.-P.Lehnhoff als het ware in zijn zak te stoppen, maar zorgde bovendien voor het uitdelen van heel wat mooie passes en maakte hij het winnende doelpunt. KSV Waregem speelde een goede wedstrijd, met heel wat combinaties. De thuisploeg demonstreerde een enorme wilskracht. Trainer Verheyen was er dan ook heel gelukkig mee. "Vandaag hebben we de beste wedstrijd tot nu toe gespeeld. Alle spelers zijn tot het uiterste gegaan. Hadden wij bepaalde situaties beter uitgespeeld, dan kon de score hoger opgelopen zijn. Belangrijk is dat we opnieuw aansluiting krijgen met de subtop, vooral dan in de optiek van onze uitwedstrijd zondag a.s. bij gebuur KV Kortrijk en daarop de komst van RSC Anderlecht"

Een heel andere toon bij Walter Meeuws. "Ik heb niet veel te zeggen. R.A.F.C. speelde haar zwakste wedstrijdvan het lopende seizoen. De eerste helft was niet om aan te zien: zoveel ruimte geven op alle vlakken, dan moet je ten onder gaan. Na de rust hebben we ons ietwat herpakt, maar toch nog niet om erover naar huis te schrijven. Ongelooflijk hoe we slecht spelende toch nog drie mooie kansen kregen, die echter niet benut werden. Ja, we leven bij R.A.F.C. momenteel van wedstrijd tot we/dstrijd, maar zoals vandaag mag het toch niet verder (Pol Morisse - bron: onbekend - 30/09/1991).

Doelpunten met een strik rond tijdens een genietbare wedstrijd

WAREGEM — Meeslepend en boeiend, zo was die match zondag wel. Fraai, laat staan academisch voetbal? Dat had de partij dan niet te bieden. Eén van de drie gescoorde doelpunten hoort zelfs absoluut thuis bij de curiosa van het voetbal. De goal die Descamps scoorde was zo merkwaardig, dat zelfs de betrokken partijen er na de match nog geen uitleg voor vonden. Descamps, die op een voorbeeldige manier Hans-Peter Lehnhoff uit de wedstrijd hield, was een zeldzame keer voorin verschenen. Toen hij niet onmiddellijk een vrijstaande maat zag, besloot hij maar om een schot uit te proberen. De bal klom pijlsnel omhoog en leek een dreiging te gaan vormen voor de wagens op de parking achter het stadion.

Vrijwel boven het doel kreeg het ding de inval om toch maar wat vlugger naar beneden te komen en viel pal achter een verbijsterde Wim De Coninck in het doel. Getroffen door een onzichtbare bliksem? Teruggeblazen door de supporters ? Of toch geraakt en uit koers geslagen door Rony Van Rethy? Nieman/ kon op die vragen antwoorden. R.A.F.C. was vol goede bedoelingen naar Waregem gegaan met drie spitsen, onder wie Dragan Jakovljevic, Kari Ukkonen naast Rony Van Rethy op het middenveld. Ook het Waregemse middenveld zag er anders uit. Na vele maanden afwezigheid was daar voor het eerst opnieuw Nakhid te zien.

Goede bedoelingen zijn lang geen garantie voor goed voetbal. R.A.F.C. speelde gewoon ellendig tijdens de eerste helft. De thuisploeg deed het puur voetballend dan toch een tikkeltje beter. Qua inzet en agressiviteit stak ze boven R.A.F.C. uit. Dat volstond voor de zege. Eerst klom Essevee op voorsprong via Abeels. Niederbacher lanceerde de rechtsbuiten, Abeels gleed langs Rudi Smidts en scoorde op een simpele manier. De goal werd door R.A.F.C. gecontesteerd wegens mogelijk buitenspel.

Czernia maakt gelijk
Zes minuten later kreeg R Antwerp FC een cadeautje. Een voorzet van H.-P. Lehnhoff werd door Mauroo slecht gecontroleerd en viel pardoes in de voeten van Czernia. Zonder veel franjes stelde die gelijk. Toen kwam dat merkwaardige doelpunt van Descamps. Een iets beter R.A.F.C. tijdens de tweede helft, kreeg voldoende kansen om gelijk te komen. Een kopbal van Nico Claesen caprioleerde via de onderkant van de dwarsligger in de armen van Van den Driessche. Ook H.-P. Lehnhoff bood zich alleen aan, maar Van den Driessche redde met de voeten. Essevee was veel efficiënter. Als Teppers niet zo lang naar zijn goede linkervoet had moeten zoeken nadat hij Antwerpkeeper Wim De Coninck had omspeeld was Essevee al na een uur uit de zorgen geweest (Marc Vanhoutte - bron: onbekend - 30/09/1991).

Retrospectieve Bob Crauwels (7)

Aan de Gaverbeek liep R Antwerp fC tegen een weinig denderend KSV Waregem de derde competitienederlaag op, die net als bij KFC Germinal Ekeren door de Bosuil-aanhang moeilijk te aanvaarden viel.

De lokalen kropen even voorbij het kwartier via Abeels (randje buitenspel het straatje ingestuurd, liet hij Wim De Coninck kansloos) op voorsprong. De rood-witten toonden zich vervolgens de betere ploeg. In de 22e minuut kwamen zij langszij. Alex Czerniatynski strafte een misverstand Mauro-Dekenne af (1-1). KSV Waregem was even van slag. Rond het half uur werd de partij vervolgens beslist. Hans-Peter Lehnhoff ging alleen door en kwam oog in oog met Van den Driessche. In de plaats van de bal te liften of de doelman te omzeilen, besloot hij vol op de Waregemdoelman. Een minuutje later werd het via een 'onwaarschijnlijk' doelpunt van Descamps 2-1.

De Waregemnaar schoot vanop zo'n 25 meter op doel en de bal curfde plots tot ieders verbazing in de achterste hoek (2-1). Even later schoot Abeels rakelings naast, maar aan de rust had de Great Old toch een niet verdiende achterstand goed te maken.

R Antwerp FC toonde zich gedurende de tweede helft doorlopend de betere ploeg, maar de verdiende gelijkmaker kwam er niet. Op het uur was Nico Claesen er dicht bij, maar de kopbal van de spits kaatste via de onderkant van de dwarslat in de handen van Van den Driessche. Alex Czerniatynski en de steeds oprukkende Nico Broeckaert poogden de Waregemverdediging in gebreke te vinden, maar een puike Van den Driessche toonde zich paraat. Een risiconemend R.A.F.C. diende nog bijna een derde doelpunt toe te staan, maar Wim De Coninck verwerkte de 'kogel' van Teppers in hoekschop.

Na de wedstrijden tegen RFC Luik en KFC Germinal Ekeren, moest de Great Old al voor derde keer dit seizoen, onverdiend een punt af te staan. Het verschil in het klassement is vlug gemaakt (B.C. - Antwerp Clubblad-3 - 4/10/1991).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/09/1991)

11 Alex Czerniatynski

69' David Nakhid (uit)/
Istvan Balogh (in)

74' Pino Decraeye (uit)/
Emmanuel Karagiannis (in)

9 Dragan Jakovljevic (uit)/
16 Wim Kiekens (in)
43'

10 Kari Ukkonen (uit)/
14 Patrick Van Veirdeghem (in)
65'

Geert Emmerechts
      Hans-Peter Lehnhoff
16' Jean-Marie Abeels 1-0
      Alex Czerniatynski 1-1 22'
34' Nick Descamps 2-1
Ruststand 2-1
90' Eindstand 2-1 90'