Julien Serre - Luc Victor
Toeschouwers: 3.500

Na R Antwerp FC - KV Kortrijk

KVK eerst voor, maar wel tegen door schorsingen geteisterd R.A.F.C. zwaar onderuit Lehnhoff effent zegepad

DEURNE — Libero Nico Broeckaert was er tegen zijn ex- ploeg niet bij, net zo min als Nico Claesen, Ronny Van Geneugden en Raph. Quaranta. Allemaal waren ze zaterdag geschorst. De laatste drie waren de jongste weken vaste waarden in het elftal van R Antwerp FC, dus was de vrees van Walter Meeuws dat de samenhang in de ploeg niet optimaal zou zijn, best te begrijpen. KV Kortrijk kwam tegen de gehavende ploeg zo bleekjes voor de dag, dat na een halfuur de beslissing al gevallen was. De 'Great Old' won zonder moeite met afgetekende cijfers.

Vooral de afwezigheid van Nico Broeckaert bezorgde Antwerp-coach Walter Meeuws kopbrekens. Na een vrij enthousiaste start van R.A.F.C. zag het er na een kwartier ook niet zo goed uit. Blijkbaar wist niemand meer goed wie precies Feutmba moest bewaken. Die stond helemaal vrij om een voorzet van Mergan rustig voorbij doelman Wim De Coninck te schieten. Niet eens vijf minuten later kreeg de Antwerp-verdediging nog een klap toen Wim Kiekens zijn enkel blesseerde en van het terrein moest. De komst van Rudi Taeymans bleek echter geen verzwakking, want verder in de wedstrijd kreeg KV Kortrijk nauwelijks nog een kans. R.A.F.C. hoefde niet eens te overtuigen om de opgelopen schade in ee$ minimum van tijd te herstellen. Het was vooral de snelheid van Hans-Peter Lehnhoff die het verschil maakte.

Kort na het halfuur had de Antwerpse Duitser de stand al omgebogen. Het eerste doelpunt vertrok in het middenveld bij Kari Ukkonen, door de schorsing van Ronny Van Geneugden opnieuw spelmaker bij R.A.F.C. Czernia probeerde de bal even met de borst te controleren, maar voor hij zelf kon schieten dook H.-P. Lehnhoff uit de achtergrond op om te scoren. Enkele minuten later was het opnieuw prijs voor H.-P., die op een nieuwe voorzet van Alex Czerniatynski door de buitenspelval van KV Kortrijk flitste en de bal rustig voorbij Drouguet schoof. Ondanks het protest van KV Kortrijk een geldig doelpunt. Nog voor de rust kregen Dragan Jakovljevic en Czernia onder hun beidjes de gelegenheid om R.A.F.C. op 3-1 te zetten, maar tot twee keer toe kon Drouguet de meubelen redden.

Kort na de hervatting kwam dat verdiende derde doelpunt er toch. Zij het wel op strafschop die vanuit de tribune vrij licht leek toegekend. Dragan Jakovljevic werd bij het binnenkomen van de rechthoek even gehinderd door Hofkens en ref Meese aarzelde niet om te fluiten. Czernia zette zich achter de bal en nadat al drie van zijn ploegmaats eerder dit seizoen een penalty misten, scoorde hij voor het eerst in een competitiematch vanop de stip.

Nog kansen genoeg
Verder was het voor R.A.F.C. niet meer moeilijk om KV Kortrijk helemaal opzij te zetten. Met wat moeite kon je een schietkans voor Ducoulombier nog noteren. Daartegenover waren er nog kansen voor Czernia, die vrij voor doel hoog overschoot en Dragan Jakovljevic, die door Drouguet gestopt werd op weg naar een doelpunt, wat misschien eerder een strafschop waard was dan de eerdere, betwiste overtreding van Hofkens. Op dat ogenblik was de match al lang beslist, want Rudi Smidts had nummer vier al langs Drouguet geschoven. Hij deed dat na 25 minuten in de tweede helft, het gevolg van een actie van Patrick Van Veirdeghem, ook al dank zij de vele schorsingen sedert lang weer in de basisploeg van R.A.F.C. (Michel Schepers - bron: D.N.G. - 9/12/1991).

R Antwerp FC 4 - KV Kortrijk 1

Deurne — KV Kortrijk maakte een verrassend einde aan een zoutloze studieronde die negentien minuten duurde. De vertimmerde Antwerpverdediging verkeek zich op een voorzet van Mergan, Feutmba dook als een duiveltje uit een doosje op om de bal in het doel te deviëren. 0-1 voor de bezoekers, R Antwerp FC uit de lethargie bevrijd. Nauwelijks negen minuten later hingen de bordjes gelijk. Alex Czerniatynski maakte een hoge voorzet mooi dood met de borst, frommelde de bal tot bij de aanstormende Hans-Peter Lehnhoff, die van dichtbij scoorde. De KVK-defensie stond erbij en keek ernaar. Het doelpunt betekende voor de Great Old een aansporing om op de ingeslagen weg verder te gaan.

De West-Vlaamse motor begon te sputteren en viel tenslotte stil. R Antwerp FC bleef kansen opstapelen. Patrick Van Veirdeghem kwam een stap tekort om een voorzet van Dragan Jakovlevic in doel te verlengen. Even later blokte Ducoulombier in extremis een schot van diezelfde Joegoslaaf af. De Kerels kropen kort een paar keer door het oog van de naald, maar het was alweer H.-P. Lehnhoff die definitief hun lot bezegelde, toen hij door een schitterende dieptepass van Czernia voor keeper Drouguet werd afgezonderd. Scoren bleek ook nu voor de Duitser een koud kunstje. Tijdens de tweede helft zou R.A.F.C. de score nog met twee eenheden aandikken. Scheidsrechter Meese droeg zijn steentje daartoe bij door kort na de herneming een penalty te fluiten voor een fout van Hofkens op Dragan Jakovlevic. Czernia liet de geboden kans niet liggen. Rudi Smidts was de laatste thuisspeler die aan het kanon verscheen. Hij rondde een mooie persoonlijke actie van Patrick Van Veirdegem beheerst af (G.V. - bron: onbekend - 9/12/1991).

"Hebben nu 21 man gebruikt" (W. Meeuws)

DEURNE - Walter Meeuws was uiteraard een tevreden man met de grootste zege die R Antwerp FC dit seizoen boekte. "Vooral omdat we wegens schorsingen toch drie man moesten vervangen die de voorbije weken vaste waarden waren", vond hij. "Misschien is het wel een postief punt dat we noodgedwongen nu ook kansen kunnen geven aan bijvoorbeeld Nouredinne Moukrim, die nog maar een paar minuutjes speelde, maar duidelijk ook nog een lange weg moet afleggen. Door de schorsingen moesten we ons even aanpassen. In het begin was er niet genoeg agressiviteit, wat een dom tegendoelpunt opleverde. Daarna hebben de jongens dat met de nodige inzet toch weer rechtgezet. En ook heel belangrijk: we hebben eindelijk eens gescoord op penalty. Hopelijk is de ban daarmee nu toch gebroken (S.M.M. - bron: onbekend - 9/12/1991).

"Rustig gebleven" (Hans-Peter Lehnhoff)

Deurne — Hans-Peter Lehnhoff was uiteraard de drukst omringde speler na afloop van de wedstrijd. De Duitser toonde zich verheugd over de mentale veerkracht die zijn team opbracht nadat het op achterstand was gekomen. "Het vroege Kortrijkse doelpunt heeft gelukkig geen aanleiding gegeven tot paniekvoetbal", zegt hij. "We hebben ons niet onbesuisd in de aanval gestort, maar we zijn rustig en goed georganiseerd blijven combineren tot we de score in ons voordeel konden ombuigen. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Vorig jaar stonden we tegen dat zelfde KVK op een 2-0 voorsprong en gaven we op het einde van de rit nog ee punt prijs." Doelman Wim De Coninck sprak van een "het is maar tegen een degradatiekandidaat"-syndroom dat overwonnen werd. "Tegen zogenaamd zwakkere broertjes lieten we door een misplaatst gevoel van superioriteit in het verleden steevast punten liggen. We beseffen nu eindelijk dat we voor elke wedstrijd moeten knokken, dat het nooit gemakkelijk zal gaan. Die mentaliteitsverandering is een pluim die trainer Walter Meeuws op zijn hoed mag steken (G.V. - GvA - 9/12/1991)."

Retrospectieve Bob Crauwels (16)

De schorsingen van Nico Broeckaert, Nico Claesen, Ronny Van Geneugden en Raph. Quaranta heeft de Great Old niet belet om ten koste van een zwak KV Kortrijk, twee kostbare punten in de wacht te slepen en vijfde plaats in het klassement.

Het begon nochtans niet zo hoopvol. Het kostte R Antwerp FC heel wat moeite om de wedstrijd naar de hand te zetten, de West-Vlamingen kwamen bovendien bij hun eerste aanval op voorsprong. Een center van Mergan werd door Feutmba buitenkant voet in doel gedevieerd (19'). De achterstand zag er niet zo leuk uit voor de roodwitten. Bovendien moest Wim Kiekens zich even later met een enkelkwetsuur laten vervangen door Rudi Taeymans. In zes minuten tijd zou Hans-Peter Lehnhoff de zaken rechtzetten. Alex Czerniatynski verlengde de dieptevoorzet van Kari Ukkonen en Hans-Peter Lehnhoff schoot de gelijkmaker binnen (1-1). Amper zes minuten later vertrok de Duitse sneltrein randje buitenspel richting Drouguet. De KV-doelman kon de 2-1 niet voorkomen. Vlak voor de rust leek de wedstrijd gespeeld, maar de bal van Dragan Jakovljevic werd van de lijn geveegd.

Zeven minuten na de hervatting viel de beslissing. Dragan 'Jako' Jakovljevic werd binnen de strafschopzone foutief getackeld. Alex Czerniatynski zette de eerste competitiestrafschop om, meteen het tiende doelpunt voor de spits. Rudi Smidts bekroonde zijn tachtigste opeenvolgende volledige wedstrijd met het vierde doelpunt van de avond en de 'blauwroden' speelden vanaf dan helemaal op rozen.

Scheidsrechter Meese onthield R Antwerp FC bovendien nog een tweede terechte penalty toen Drouguet de alleen voor hem opdagende Dragan Jakovljevic torpedeerde. KVK mocht zich met een 4-1 eindstand gelukkig achten. Volgt nog de verplaatsing naar RSC Anderlecht als afsluiter van de heenronde waarin R Antwerp FC een mooie optie heeft genomen op een positieve terugronde (na de winterstop) (B.C. - Antwerp Clubblad-11 - 14.03.1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/12/1991)

Roger Feutmba

21' Wim Kiekens (uit)/
Rudi Taeymans (in)

80' Kari Ukkonen (uit)/
Noureddine Moukrim (in)

??? (uit)/
Reiner Edelmann (in)

Roger Feutmba 0-1 19'
28' Hans-Peter Lehnhoff 1-1
34' Hans-Peter Lehnhoff 2-1
Ruststand 2-1
52' Alex Czerniatynski (penalty) 3-1
70' Rudi Smidts 4-1
90' Eindstand 4-1 90'