Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.V.K. Tienen
1 0
08.01.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Pieter Vandevenne

Lijnrechters:
Egidio D'Ambrosio - Hubert Guissart
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KVK Tienen

Eersteklasser sleepte zich naar volgende ronde

Deurne ó Walter Meeuws had vooraf verwittigd dat KVK Tienen geen zacht eitje was. Die voorspelling van de Antwerptrainer is ook uitgekomen. In een weinig attractieve wedstrijd had rood-wit veel moeite om voorbij de derdeklasser te geraken. Een vroeg doelpunt van Alex Czerniatynski was uiteindelijk beslissend voor de kwalificatie. KVK Tienen, dat zonder complexen voetbalde en nauwelijks onderlag, had verlengingen binnen bereik, maar vond de uitstekende doelman Wim De Coninck steeds op de weg. De Antwerpportier was zonder twijfel de uitblinker bij de thuisploeg.

Walter Meeuws kon gisterenavond nog niet zijn sterkste elftal de wei insturen. Geert Emmerechts (liesblessure) en Kari Ukkonen (gele schorsing) moesten noodgedwongen forfait geven, terwijl Zsolt Muzsnay nog niet over de Roemeense grens is geraakt. Kwatongen beweren zelfs dat de Antwerpmiddenvelder liever niet zou terugkeren en dat daarom de moeilijkheden aan de grens handig meegenomen zijn. Hoe het ook gesteld is met Zsolt Musznay, KVK Tienen begon gretig en zonder complexen aan de bekeropdracht. Met goed gegroepeerd spel nam de derdeklasser in de aanvangsfase het tempo volledig weg en brak geregeld knap uit. R.A.F.C. kreeg een eerste verwittiging na een kwartier. Janssens kopte een voorzet door, Brulmans verlengde in het doel. Pech voor de Suikerjongens, want de lijnrechter had buitenspel gezien.

Dat afgekeurde doelpunt was voor de thuisploeg het sein om het gaspedaal dieper in te drukken. Rudi Smidts zonderde Alex Czerniatynski af. Het schot van de Antwerpspits werd door Marrah, de nationale doelman van Sierra Leone, knap gekeerd. Toch moest hij zich halfweg de eerste helft gewonnen geven. Een hoekschop werd door Nico Claesen overgenomen, Czernia knalde de rebound zonder problemen tegen de touwen. Hoewel R.A.F.C. de partij controleerde, moest het toch opletten voor de levensgevaarlijke tegenacties. Wim De Coninck moest op al zijn kunnen beroep doen bij een schot van Brulmans, een kopstoot van Van Ham en een schitterend gedraaide vrije trap van Vandenberg. R.A.F.C. had, wat uitgespeelde kansen betreft, beslist meer moeite om Marrah in moeilijkheden te brengen.

De rust bracht niet veel beterschap voor rood-wit. KVK Tienen voelde dat er mogelijk een appel uit de kast kon vallen en zocht nadrukkelijk de ruimte op. De trainer van de Brabantse club zette verse krachten in. R.A.F.C. speelde duidelijk met haar geluk en kroop rond het uur door het oog van de naald. Janssens kon tweemaal totaal ongehinderd op doel koppen, evenveel keren stond het Deurnese sluitstuk op de goede plaats. Voor de schaarse thuisaanhang aanleiding om de eigen ploeg uit te jouwen... Er liep dus niets meer in die tweede helft. Omdat ook Tienen niet meer bij machte was iets te forceren, verwaterde de partij. R Antwerp FC sleepte zich naar het einde en naar de kwartfinales. Loting voor de volgende bekerronde: maandag 13 januari in het Bondsgebouw (Ludwig De Smedt - GvA - 9/01/1992).

Bob bekijkt de bekercampagne 1991

Deze laatste achtste finale voor de Beker van BelgiŽ die na heel wat ... "burgemeestersperikelen" uiteindelijk meer dan twee weken na de zeven overige bekerpartijen op de Bosuil plaats vond, draaide voor 3.000 toeschouwers uit op een vooral door toedoen van een slordig R Antwerp FC, zwakke bedoening!

Hans-Peter Lehnhoff besloot op de achtste minuut ongeconcentreerd over. Een zelfzeker KVK Tienen zag op de 14' een kopbaldoelpunt van Brulmans terecht afgekeurd voor buitenspel. Czerniatynski viseerde de staak (15'). Vijf minuten later kwam de Great Old toch op voorsprong. Doelman Marrah kon immers schot van Claesen niet onder controle houden, Czernia kende in de herneming geen genade (1-0). Wie dacht dat de roodwitten met een tweede doelpunt de laatste Tiense illusies vlug de kop zouden indrukken, had het verkeerd voor. Al wat na de openingstreffer aan de supporters aangeboden werd, was een voorbeeld van laksheid en ongeconcentreerd voetbal, eerste klasse onwaardig! Dragan Jakovljevic miste een enige kans (37'). Vlak voor de rust voorkwam Wim De Coninck de gelijkmaker bij vrijschop van Vandenbergh.

De tweede helft begon KVKTienen tegen een door zijn supporters uitgejouwd R Antwerp FC in zijn kansen te geloven. Een prima Wim De Coninck had de handen vol en pakte met enkele attente reddingen uit, zo niet hadden de "suikermannen" tenminste verlengingen gehaald met alle mogelijke gevolgen vandien. De manier waarop Hans-Peter Lehnhoff, bal aan de voet op snelheid alleen voor Marrah kwam (77') en dan de bal meters naast plaatste, was een voorbeeld van nonchalance. Typisch voor de ingesteldheid waarmee de meeste Antwerpspelers de bekeropdracht uitvoerden.

In bekerwedstrijden is de kwalificatie het belangrijkst, ongeacht de manier waarop, maar er zijn grenzen! Na zwakke verrichtingen tegen R Union SG en KVK Tienen zit R Antwerp FC desalniettemin in het tonnetje voor de kwartfinales. Het zit de Great Old momenteel mee bij het bekervoetbal (B.C. - Antwerp Clubblad - 18/01/1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 09/01/1992)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.V.K. Tienen

Elftallen

Wim De Coninck
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Rudi Taeymans
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Ronny Van Geneugden
Hans-Peter Lehnhoff
Dragan Jakovljevic
Nico Claesen
Alex Czerniatynski
Geen elftal beschikbaar!

Wissels

82' Alex Czerniatynski (uit)/
Patrick Van Veirdeghem (in)
 

Begin Match
20' Alex Czerniatynski 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG