12.01.1992 Plaats: Pierre Cornelisstadion

Jean-Marc Evrard - Geert Opbrouck
Toeschouwers: 5.000

Na SC E. Aalst - R Antwerp FC

Moeilijker dan cijfers laten vermoeden

Aalst — Na de snertwedstrijd van vorige woensdag tegen KVK Tienen kon R Antwerp FC best een opkikker gebruiken. Op basis van de 0-3 cijfers zou je dus inderdaad van een opsteker kunnen spreken, de realiteit was wel even anders. Rood-wit heeft tot vier minuten voor tijd moeten vechten en zwoegen om de voorsprong te verdedigen, die Czernia al na dertien minuten op het bord had geschoten. In die laatste vier minuten viel Eendracht finaal door de mand. Een bevlieging van Dragan Jakovljevic en een misverstand in de verdediging tilden de score nog naar overdreven cijfers, al was er voor de rest weinig af te dingen op de overwinning van R.A.F.C.

Een goede zaak voor de jongens van Walter Meeuws dus, een slechte voor die van Grijzenhout. Aangezien ook RSC Charleroi een puntje wegpikte, wordt de kloof met de rest van de concurrentie groter. Hoe de Ajuinen zich in de terugronde willen redden, is voor velen een raadsel, zeker omdat in bepaalde spelonderdelen onvoldoende kwaliteit aanwezig is. De defensie acteerde opnieuw weinig secuur. Vooraan heeft de club geen typische afwerker in huis. Of nieuwkomer Cornelissen, na een bevredigend debuut, dat gebrek uit de wereld gaat helpen, is maar de vraag. De Sinjoren eisten in het mistige Pierre Cornelisstadion de eerste helft voor zich op. Nadat een schot van Nico Claesen te zwak uitviel, klommen de bezoekers op voorsprong. Ronny Van Geneugden schilderde een corner op het hoofd van Nico Broeckaert, Alex Czerniatynski verlengde keihard in doel. R.A.F.C. controleerde de partij en moest slechts één kans toestaan toen Rudi Taeymans in de fout ging. De vinnige Zakkas ging aan de haal, maar was te persoonlijk en besloot in het zijnet.

Wakker
Met een wakker geworden spionkop zorgde SC E. Aalst in de tweede helft voor meer druk. Walter Meeuws moest toezien hoe zijn jongens terugplooiden, al geraakte de thuisploeg zelden aan echt uitgespeelde mogelijkheden. Of toch, één keer werd Wim De Coninck tot het uiterste gedwongen toen Cornelissen een voorzet van Zakkas naar de hoek mikte. De Antwerpdoelman keerde het leer met een prachtige sprong van voor de doellijn. Ook een afgeweken schot van Van Peteghem leverde bijna de gelijkmaker op. In de slotminuten strafte R.A.F.C. de missers voor honderd procent af. Dragan Jakovljevic geraakte vrij van zijn bewaker Lamberg en dat leverde een doelpunt op. SCE, totaal aangeslagen, moest de kelk tot op de bodem ledigen toen ook Nico Claesen van een misverstand profiteerde. "Ik ga me vastklampen aan die sterke tweede helft", zei Han Grijzenhout nog. "Wie een ploeg als R.A.F.C. een hele tijd op de eigen helft kan drukken, moet toch wat kunnen. Dat is het positieve dat ik uit deze match onthoud (Ludwig De Smedt - GvA - 13/01/1992)."

Retrospectieve Bob Crauwels (18)

Eendracht Aalst moest de geschorste verdedigers De Wolf, Schwabe en Verbruggen missen, maar kon wel de heroptredende Lathouwers en de nieuwkomers Cornelissen en Eikelboom aan de aftrap brengen in wat heette het parcours van de redding aan te vatten.

Een gemotiveerd R Antwerp FC, dat de wanprestatie tegen KVK Tienen dringend diende uit te gommen, liet de 'ajuinen' niet in de wedstrijd komen. Al in de dertiende minuut werd ex-Antwerpgoalie Schippers in gebreke gesteld. Een hoekschop van Ronny Van Geneugden werd door de opgekomen Nico Broeckaert centraal doorgekopt. Met een korte draaibeweging knalde Alex Czerniatynski hoog in de touwen, zijn elfde competitiedoelpunt (0-1). De rood-witten verzuimden het karwei af te maken. Even over het half uur kwam Eendracht ei zo na langszij. Beste Aalstenaar Zakkas maakte immers gebruik van een slechte laterale voorzet van Rudi Taeymans om alleen op Wim De Coninck af te gaan. Het schot belandde, gelukkig voor de Great Old, in het zijnet.

Met de inbreng van ex-Antwerpspeler Krohm aan het begin van de tweede helft pakte Grijzenhout naast Cornelissen en Zakkas uit met drie spitsen. Rony Van Rethy ging de invaller van kortbij schaduwen en zo gaf R.A.F.C. bewust het middenveld prijs. Gestimuleerd door de lokale aanhang zette E.A. alles op alles. R.A.F.C. kwam een half uur onder druk. De sterke rood-witte verdediging hield stand. Sluitstuk Wim De Coninck moest daartoe in de 56e minuut dé redding van de match uithalen bij een kopbal van Cornelissen. Het laatste kwartier doofde het Aalsterse vuur. In de laatste vijf minuten werd de hekkensluiter afgemaakt met doelpunten na een persoonlijke actie van Dragan Jakovljevic en een schot van Nico Claesen na een door Schippers afgeweerd schot van Kari Ukkonen.

De gele kaarten die de weinig consequent leidende Sandra toonde aan Wim Kiekens, Nico Claesen en Wim De Coninck vielen een stuk minder in de smaak (B.C. - Antwerp Clubblad-11 - 14/03/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 14/03/1992)

Kari Ukkonen (in)
57'

0 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Noureddine Moukrim (in)
83'

Wim Kiekens
      Alex Czerniatynski 0-1 13'
Ruststand 0-1
      Dragan Jakovljevic 0-2 86'
      Nico Claesen 0-3 88'
90' Eindstand 0-3 90'