Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.F.C. Lommelse S.K. R. Antwerp F.C.
1 0
23.02.1992 Plaats: G.S. Gestelse Dijk

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Ghislain Hayen - Michel Marcq
Toeschouwers: 6.500

Wedstrijdverslag

Na KFC Lommelse SK - R Antwerp FC

Na de dreun, een tikje, ondanks inzetrijk gevecht voor revanche

Lommel — "Jongens, onderschat het toch niet. Een 2-8 nederlaag uitgerekend tegen de concurrent uit de stad, dat is een ontzettende dreun, die een hele herstelperiode vergt. En nu krijgen we er nog een tikje bij." Antwerptrainer Walter Meeuws had duidelijk moeite om de juiste plooi in zijn gezichtsexpressie te krijgen. Toch nog glimlachen, omdat zijn spelers op het veld voor een pasklaar antwoord op de Germinal-opdoffer hadden gezorgd of weer de zorgelijke bek van de psycholoog-in-wording die als gevolg van het late doelpunt van Lommel-invaller Bart Gijbels toch weer praatwerk ziet opdoemen?

Nieuwe problemen heeft de Gierlenaar in ieder geval: de kwalificatie voor de halve finale van de beker ligt lang niet voor het oprapen tegen een KFC Lommelse SK dat zich eersteklasserijp toonde. Hoe reageert de Great Old op de rampzalige gebeurtenissen van verleden week tegen KFC Germinal? Dat was naast het bekergegeven op zich, een van de cruciale punten van de bekerwedstrijd in Lommel. De antwoorden klonken duidelijk: dat van de trainer luidde vijf nieuwe namen op het scheidsrechtersblad, dat van de spelers een ongebreidelde inzet. Vijf nieuwe namen dus: veteraan Ratko Svilar voor Wim De Coninck, seizoendebutant Ludo Geens voor Wim Kiekens, Patrick Van Veirdeghem voor Rudi Taeymans, Kari Ukkonen voor Ronny Van Geneugden en Zsolt Muzsnay voor Geert Emmerechts. Plus een positiewissel: Rudi Smidts niet langer op het middenveld, maar weer in mandekking.

"Een bewijs hoe evenwaardig onze kern is", legde Meeuws de inbreng van een halve nieuwe ploeg mooi uit. Of nog: "Tegen die snelle Lommelse spitsen moesten wendbare pionnen geplaatst worden." Oud en nieuw demonstreerde, zoals gezegd, een massa werkkracht, waarbij vooral de overal opduikende Hans-Peter Lehnhoff opviel, die tegelijk de rol van fourier (van het middenveld ging ondanks de transpiratie weinig inspiratie uit) en spits trachtte te vervullen, maar Czernia verknalde wel al de kansen. Kortom, de benen waren er weer, maar het hoofd moet nog volgen. Dat de Antwerpse opbouw stroef verliep, had in niet geringe mate te maken met de onbeheerstheid van Muzsnay, die zich even na het halfuur een tweede gele kaart liet aansmeren en daardoor zijn ploeg tot tien eenheden reduceerde.

Voor die uitsluiting ontwikkelde een in het eerste kwartier voorzichtig en naar zelfvertrouwen zoekend rood-wit een aardige druk, die in twee doelrijpe kansen voor Kari Ukkonen en H.-P. Lehnhoff uitmondde, daarna werd het middenveld prijsgegeven. Dat liet een tevoren met iets te veel respect voetballend KFC Lommelse SK toe in de wedstrijd te komen. Dat leidde na rust naar Lommels veldoverwicht en Antwerpse counters, met over en weer kansen. Afstandsschoten van Vanaken en Van Gompel belandden op de vuisten van Ratko Svilar of net naast. Een hobbelkopbal van Czernia stierf uit tegen de paal. Van Gompel zag een poging door Nico Broeckaert van de lijn geveegd worden. Gielis overkwam hetzelfde wanneer Patrick Van Veirdeghem een loeier uit het doel kopte. Czernia vond Hanssen nog eens op zijn weg en slaagde er vervolgens ook in een open kans totaal te verklungelen.

Een aantrekkelijk, inzetrijk bekerduel dat voorbestemd was voor een gelijkspel tot invaller Gijbels in de slotminuten op goed geluk af de bal in de vlucht op zijn slechte rechter nam en toch nog een beslissing forceerde (Bruno Hoeben - GvA - 24/02/1992).

Zege net voor tijd

Een week na de smadelijke 2-8 nederlaag thuis tegen KFC Germinal Ekeren verloor R Antwerp FC met 1-0 bij de leider van tweede klasse, K Lommelse SK. Het was nochtans goed aan de wedstrijd begonnen en kreeg het ook enkele kansen. Kari Ukkonen en Hans-Peter Lehnhoff botsten echter op doelman Hanssen. Ook Alex Czerniatynski miste twee wenkende kansen. Op het half uur werd de Great Old, niet volledig ten onrechte, tot tien herleid. Costantin had de buik vol van de vele overtredingen van Zsolt Musznay. De thuisploeg kwam nu beter in de wedstrijd. Ratko Svilar diende enkele keren met knap keeperswerk uit te pakken om de tweedeklasser van een doelpunt te houden.

In de tweede helft diende het Antwerpsluitstuk nog alert te reageren op pogingen van Vandervee, Vanaken en Gielis. Nico Broeckaert diende zijn doelman ook nog een keer ter hulp te snellen toen Haagdoren de 42-jarige doelman gepasseerd was. Aan de overzijde kon ook rood-wit nog dreigen. Het klom ei zo na op voorsprong, maar Alex Czerniatynski vond op aangeven van Hans-Peter Lehnhoff de paal op zijn weg. Na een slecht ontzetten van Ronny Van Rethy geraakte KFC Lommelse SK net voor tijd nog aan de zege. Invaller Gijbels liet Ratko Svilar met een kanonskogel geen kans (Belgisch Voetbal 91-92 - Kasseler Sportverlag).

Bob bekijkt de bekercampagne 1991

Tijdens de week van de zware bezinning na het 'drama Germinal', had Walter Meeuws aardig gesleuteld aan zijn elftal voor de belangrijke bekerwedstrijd bij K Lommelse SK, de leider uit tweede klasse. Wim De Coninck, Wim Kiekens, Geert Emmerechts, Rudi Taeymans en Ronny Van Geneugden vielen uit de basis-elf. De bijna 42-jarige Ratko Svilar, Ludo Geens, Kari Ukkonen, Patrick Van Veirdeghem en Zsolt Muzsnay moesten komen bewijzen het beter te kunnen.

De gemotiveerde rood-witten eseften dat zij wat goed te maken hadden en namen van bij de start het initiatief. De Limburgers kregen geen kans om de wedstrijd naar hun hand te zetten. Een schot van Kari Ukkonen werd met moeite door doelman Hanssen gestopt. De Nederlandse keeper was opnieuw paraat om in twee keer een gevaarlijke poging van Hans-Peter Lehnhoff te verijdelen. Een Antwerpdoelpunt hing in de lucht, maar in de 33e minuut maakte scheidsrechter Costantin een einde aan het overwicht van de Great Old. Nadat hij al op het kwartier van "Monsieur Alphonse" geel kreeg voor een tackle, werd Zsolt Muzsnay bij een nieuwe overtreding opnieuw geboekt. Meteen diende R.A.F.C. het met z'n tienen te rooien. K Lommelse SK trok zich aan deze welgekomen hulp op. Ratko Svilar toonde zich paraat tijdens een kwartier overwicht van de Limburgers.

Ondanks de numerieke minderheid, trok een verdienstelijk R.A.F.C. ook in de tweede helft resoluut een aanvallende kaart. H.-P. Lehnhoff draaide even over het uur een hoekschop ei zo na rechtstreeks binnen (63'). De Great-Old leek in de 67e minuut eindelijk beloond te zullen worden met het belangrijke doelpunt op verplaatsing. Een geplaatste kopbal van Alex Czerniatynski naar de achterste hoek leek binnen te zullen gaan, maar het "grillige ding" bleef tergend traag tegen de zijstaak liggen en werd door Driesmans weggewerkt voor Patrick Van Veirdeghem kon binnenduwen. K Lommelse SK repliceerde. Nico Broeckaert moest een poging van Vangompel van de lijn te vegen.

In de 77e minuut besloot Czernia weer op doelman Hanssen. Ludo Geens tilde een vrijschop nipt over (80'). In de 86e minuut leek K Lommelse SK de val nabij. H.-P. Lehnhoff diep ging en met nog slechts een verdediger en doelman Hanssen voor zich, lateraal plaatste tot bij Alex Czerniatynski. De spits slaagde er niet in om Hanssen, die zijn doel verlaten had, te lobben. Twee minuten voor tijd gebeurde er wat aan de overzijde. De ingekomen Gijbels kreeg de bal op rechts en met een halve omhaal kogelde hij in één tijd over Ratko Svilar tegen de achterste staander (1-0).

Dit late en onrechtvaardige vonnis was frustrerend voor de Antwerpaanhang die bij het eindsignaal zwaar aangeslagen was. De kwalificatie had er voor onze Great Old mits een weinig meeval ingezeten, maar zal nu nog een zware klus worden tijdens de terugwedstrijd met een voor K Lommelse SK gunstige uitgangspositie (B.C. - Antwerp Clubblad-11 - 14/03/1992).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/02/1992)

Statistieken

K.F.C. Lommelse S.K. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Nico Hanssen
Vital Vanaken
Rudi Berx
Benny Driesmans
Mark Gielis
Pierre Plessers
Tom Vandervee
Rony Vangompel
Gert Cannaerts
Philip Haagdoren
Kimonekene Ngandazi
Ratko Svilar
Ludo Geens
Nico Broeckaert
Rudi Smidts
Patrick Van Veirdeghem
Zsolt Muzsnay
Rony Van Rethy
Kari Ukkonen
Hans-Peter Lehnhoff
Alex Czerniatynski
Nico Claesen

Wissels

58' Pierre Plessers (uit)/
Bart Gijbels (in)
 

Begin Match
Tom Vandervee      
Rony Vangompel      
Gert Cannaerts      
      Zsolt Muzsnay 15'
      Zsolt Muzsnay 33'
Ruststand 0-0
88' Bart Gijbels 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG