Telegram
Deurne — In de eerste minuut al zette Soenens Karacic op weg naar het Antwerpdoel, Ratko Svilar redde knap. Het antwoord kwam er van Hans-Peter Lehnhoff, die vanuit vrijschop hard op Feys pegelde. Op het kwartier over-en-weer gevaar. De Nil trapte een rebound bal in de handen van Ratko Svilar en aan de overkant zoefde een schot van alweer H.-P. Lehnhoff net naast. Het eerste Antwerpdoelpunt op de achttiende minuut, was een keurig uitgevoerde hoekschopsituatie. H.-P. Lehnhoff vond Jakovljevic aan de verste paal en zijn kopbal bereikte Ronny Van Rethy, die, ook al met het hoofd, binnenprikte.
Cercle reageerde met een schot van Lamaire over doel. Toch kreeg rood-wit alweer de beste kans. Dragan Jakovljevic bediende fraai Nico Claesen in de zestien meter, maar zijn schot ging over. Wat later moest Soenens de bal van de lijn wegvegen, nadat Czernia een weggewerkte bal van Feys terug naar doel schoof. Cercle kwam langszij. Karacic zette, op het halfuur Abdellah op links aan het werk. Diens voorzet werd kurkdroog door Weber in de hoek van het doel geduwd. Diezelfde De Nil leed vier minuten later dom balverlies aan de middellijn en H.-P. Lehnhoff liet, alleen voor Feys, de kans niet liggen. 2-1.
Na de pauze bleef het voetbalfestijn doorgaan. Eerst werkte H.-P. Lehnhoff een mooi aangeven van Nico Claesen over, maar wat later was het wel prijs. Alex Czerniatynski rukte zich los van Tipuric, omzeilde Feys en schoof de 3-1 binnen. Cercle bleef komen, maar R.A.F.C. counterde er lustig op los, wat resulteerde in een hard schot over van Kari Ukkonen, een door Feys gepakte bal van de doorgebroken H.-P. Lehnhoff en wat later nog een schot van de Duitser. De ingevallen Patrick Van Veirdeghem kon van dichtbij Feys ook al niet verrassen, net zo min als de weggespurtte Alex Czerniatynski. Cercle daarentegen scoorde wel. Weber werd het straatje ingestuurd door de talentvolle Berkoe en het stond 3-2 (G.V.D.B. - GvA - 13/04/1992)
Een lekkere pot lentevoetbal
Van studierondes en de kat uit de boom kijken, daar wilde KSV Cercle Brugge niet van horen. Constantin had nog maar net zijn opgepoetste fluitje voor het eerst gebruikt of de jongens van Houwaart palmden de helft van R Antwerp FC in. Het was meteen alarm in de 16-meter van Ratko Svilar, die in de voeten moest van Karacic om erger te voorkomen. Wat kan voetbal toch mooi zijn als men lef heeft, risico's neemt. De stempel van Houwaart op het 'kleine' Brugge is overduidelijk. Zo schoof libero Wellens (waar blijft hij het op zijn leeftijd halen?) van meetaf aan mee in op het middenveld, waar vooral De Nil en Karacic met snel en gevarieerd spel R.A.F.C. meer werk bezorgden dat haar lief was.
Rood-wit Dragan met Jakovljevic in de basis, liet de eerste storm overwaaien, deelde zelf ondertussen nijdige speldenprikken uit en kwam tegen de gang van het spel in, na een dik kwartier op voorsprong met een kopbal van Rony Van Rethy. De wedstrijd waaierde heerlijk over en weer. KSV Cercle Brugge met veel risico op zoek naar de gelijkmaker. R.A.F.C. naar hartelust counterend. Zelfs de lege zitjes op de tribunes straalden bij zoveel voetbalpret.
De gevaarlijkste kansen bleven voor de Great Old. Cercleverdediger Soenens moest de bal van de doellijn vegen. Op het veld liep ook nog ene Weber, tot dan toe niet echt gevaarlijk. Dat veranderde op het halfuur toen de Kroaat flitsend als een slang voor de goal opdook en de voorzet van Abdellah binnenknalde. Het Cercle-werk werd zo goed als onmiddellijk de grond in geboord. Een verder uitstekend spelende De Nil verzond een gevaarlijke, laterale bal op de middenlijn, Dragan Jakovljevic onderschepte. H.-P. Lehnhoff kreeg vrij baan naar doelman Feys. De Duitser bedankte voor de Cercle-geste met een doelpunt.
Na de koffie bleef scheidsrechter Constantin verder sukkelen met zijn schoenveters. Een meegereisde Cercle-supporter werd vriendelijk, maar dringend verzocht terug naar West-Vlaanderen te snorren. Moeder de Vrouw was net bevallen, zo meldde de stadionomroeper. Een frisse manszoon was tevoorschijn gekomen. De gelukwensen kreeg hij ook mee. Op het veld R.A.F.C. in de schijnwerpers. Eerst piepte H.-P. Lehnhoff aan het raampje met een schot naast en daarna ging Alex Czerniatynski op avontuur. Sluwe Czernia wroette zich langs Tipuric, die de Antwerp-topschutter tegenwerk bood. Hij zat niet verlegen om een hernieuwde trekpartij waar Constantin geen graten in zag en dus verscheen de 3-1 op het bord. Wie dacht dat Cercle nu de verslagen partij was, had het verkeerd voor. Wellens ging consequent in de voorste linie postvatten om nog meer druk te geven op de Antwerpverdediging. De Jonge Berkoe mocht van Houwaart opdraven en ging meteen de lijnen uitzetten.
Grote klasse. H.-P. Lehnhoff en co kregen nu een boulevard voor zich om de tegenaanval te spelen. De daaruit volgende kansen werden stuk voor stuk de nek omgewrongen. Rood-wit bracht zichzelf daarmee in problemen. Eens te meer dook Weber, op aangeven van de speelse Berkoe, voor Ratko Svilar op. Het stond met nog tien minuten te gaan, 3-2. Verder kwam een fris en frivool Cercle echter niet meer. Een clever R.A.F.C. behoudt daarmee verdiend de zo belangrijke vijfde plaats in de competitie, na een lekkere pot voetbal (G.V.D.B. - Het Nieuwsblad - 13/04/1992).
Met dank aan Cercle
ANTWERPEN — Het Antwerppubliek zag dit seizoen de favorieten al veel punten pakken. Er bestond veel appreciatie voor de inzet en de fysieke paraatheid van de rood-witten, maar voor oogstrelend en academisch voetbal moest je niet aan de Bosuil zijn. Met veel hulp van KSV Cercle Brugge hebben de schaars opgekomen Antwerpsupporters zaterdagavond nog eens een bijzonder leuke wedstrijd gezien. De Bruggelingen bleven de dit seizoen opgebouwde reputatie trouw en zorgden voor een amusementswaarde die boven het Antwerpgemiddelde steeg.
"Het zal nu wel tussen KAA Gent en R.A.F.C. gaan voor die vijfde, 'Europese' plaats, oordeelde Cercle-trainer Henk Houwaart na afloop. Spijtig dat wij door de nederlaag daarvoor niet meer in aanmerking komen. Kom, niet getreurd, we zagen vandaag een leuke partij, waarbij de ervaring en de kracht van R.A.F.C. het haalde van de speelsheid van mijn elftal.
Gelijk had hij, de joviale Nederlander. Hij vergat er wel bij te vermelden dat, indien Cercle zich in een enorm sterk openingskwartier opportunistischer had getoond, de punten wellicht mee naar West-Vlaanderen waren gegaan. Grootste kans in die openingsfase was voor Karacic. De stadionklok had nog niet een minuut weggetikt of Ratko Svilar moest zijn (ex-)landgenoot Karacic van een doelpunt houden. De rood-witte defensie wist niet waar kijken. Zelfs de doorgaans onberispelijke Rudi Smidts moest de wervelende acties van De Nil
lijdzaam ondergaan.
Na 18 minuten stokte het Brugse samenspel plots. De reden : een tegendoelpunt. Hans-Peter Lehnhoff trapte een hoekschop die door Dragan Jakovljevic op de knikker van Ronny Van Rethy werd gelegd. De tot middenvelder gepromoveerde verdediger kopte binnen. Daarna was het terug aan Cercle. Een mooie combinatie lag aan de basis van de gelijkmaker. Het leer ging snel van voet tot voet tot De Buyser Weber bediende. De topschutter knalde laag voorbij Ratko Svilar (1-1). Niet langer dan drie minuten konden de bezoekers dat punt vasthouden. De Nil, enkel in het aanvangskwartier op zijn gebruikelijk niveau, leed dom balverlies. H.-P. Lehnhoff, die de rol van uitblinker inmiddels van de Brugse middenvelder had overgenomen, tipte na een lange ren simpel de 2-1 op het bord.
Na de kampwisseling vertoefde Cercle, waar Wellens op geen enkel moment nog op zijn
liberopositie vertoefde, doorlopend op de Antwerphelft. Sommigen plegen de Brugse speelwijze 'naïef' te noemen. Wij noemen ze attractief. Ook R.A.F.C. liet leuke dingen zien. De thuisploeg kreeg ruimte, kon volop op de counter loeren en was daardoor het gevaarlijkst. Czernia wroette zich met veel trek- en duwwerk langs Frenay en Tipuric. Hij omspeelde Feys en schoof na bijna een uur de 3-1 op het bord. Cercle-trainer Houwaart bracht Berkoe in. De kleine Ghanees met grote allure, de 17-jarige middenvelder stond nog niet helemaal op het veld of hij brulde al aanwijzingen naar zijn ploegmaats, zorgde voor meer diepgang in het Brugse spel.
De Antwerpdefensie voetbalde als in de beste dagen. Echt gevaar scheppen zat er voor de bezoekers niet in. Kari Ukkonen, H.-P. Lehnhoff en Patrick Van Veirdeghem kregen de mooiste kansen, maar ze misten. Tien minuten voor affluiten een Cercle-doelpunt. Het kwam tot stand na een samenspel van de twee efficiëntste groenzwarten op het terrein. Berkoe speelde knap diep, Weber schoot zijn 24e competitietreffer binnen (3-2) (Ludo Vandewalle - GvA - 13/04/1992).
Retrospectieve Bob Crauwels (29)
R Antwerp ontsnapte dank zij Ratko Svilar aan een vroege voorsprong. Een foutje in de rood-witte defensie bracht Karacic inderdaad al na 40 seconden oog in oog met de Antwerpdoelman. Met een voetreflex weerde hij de bal af in hoekschop. Even over het kwartier was het aan de overzijde raak (18'). Een hoekschop van Hans-Peter Lehnhoff werd door Dragan Jakovljevic doorgekopt. De mee opgerukte Ronny Van Rethy knikte de bal tussen een bos van spelers in doel (1-0). Een aanvallend ingesteld KSV Cercle Brugge bleef echter niet bij de pakken zitten. Nog voor het half uur mocht De Buyser vrij vanop links voorzetten en de goed gevolgde Weber verlengde de bal in doel (1-1), zijn 23e competitietreffer! Slechts drie minuten later kwam de Great Old opnieuw op voorsprong. De Nil speelde de bal lateraal in de voeten van Dragan Jakovljevic die in één tijd de al in de diepte spurtende H.-P. Lehnhoff bediende. De uitkomende Feys werd door een geplaatste bal in de achterste hoek geklopt (2-1).
De tweede helft was amper zeven minuten oud als de rood-witten verder uitliepen naar een schijnbaar beslissende 3-1. Alex Czerniatynski begon even voorbij de middencirkel aan een typische raid. Na Soenens afgeschud en de uitkomende Feys omzeild te hebben, plaatste hij de bal in het lege doel. Een bewonderenswaardig Cercle gaf zich nog niet gewonnen. De inbreng van de balvaardige Berkoe (62') bracht een ommekeer in het spelbeeld. Tien minuten voor tijd speelde de klasrijke Ghanees Weber mooi aan en de Cercle-spits liet Ratko Svilar ten tweede male kansloos (3-2). Er sloop plots onzekerheid in de Antwerprangen, maar uiteindelijk bleef het toch bij een verdiende 3-2 zege voor de rood-witten, waardoor meteen ook de vijfde plaats behouden blijft (B.C. - Antwerp Clubblad - 24/05/1992).
|