Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
1 0
30.05.1992 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Willy Van Driessche

Lijnrechters:
Amand Ancion - Jean-Pierre Grayet
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - KAA Gent

Telegram

Deurne — De thuisploeg zorgt voor de eerste dreiging: na een inworp kopt Krist Porte bijna in eigen doel. Ratko Svilar stopt het schot van Claesen. R Antwerp FC klimt vroeg op voorsprong nadat Petry een knal van Hans-Peter Lehnhoff uit doel ranselde. De volgende hoekschop van Patrick Van Veirdeghem belandde bij Dragan Jakovljevic, die ondanks Dauwen, doorloopt naar Alex Czerniatynski. Hij is eerder bij de bal dan Vangronsveld en kopt binnen, 1-0. Na een actie Porte-Vandenbergh-Van der Linden legt Viscaal aan, Ratko Svilar gaat gepast plat. De Sinjoren geven het initiatief niet uit handen: de kopbal van Dragan Jakovljevic lokt een glansparade van Petry uit, die van Czernia valt net naast. De Buffalo's zijn dicht bij de gelijkmaker als Van Der Linden na een voorzet van Schepens hoger klimt dan Rudi Smidts.

Na de pauze trekt R.A.F.C. zich terug, al levert het overwicht van KAA Gent minder gevaar op dan de tegenaanvallen van de thuisploeg. Van Driessche ziet geen strafschop in een fout van De Roover op Dragan Jakovljevic. Na een breed uitgesponnen dubbelpass Kiekens-Claesen zet Wim Kiekens te veel kracht achter z'n kopbal om Petry te verschalken. Tussenin stuit Vandenbergh op een Antwerps been als hij een dribbel van Medved in doel wil werken. H.-P. Lehnhoff knalt dan in het zijnet en trapt een vrijschop tegen de paal, Czernia besluit na een spurt met Bart De Roover naast. De bezoekende verdediger krijgt nog rood als hij als laatste Gentenaar een doorbraak van Wim Kiekens stuit. Willy Vincent kan later net niet bij een voorzet van H.-P. Lehnhoff (K.V.D.D. - GvA - 30/05/1992).

Reacties R Antwerp FC

Walter Meeuws: "Beloning voor knap seizoen"
Deurne - Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Driessche vloog Antwerptrainer Walter Meeuws dolgelukkig in de armen van zijn assistent Danny Koekelcoren. Echte vreugde. Zijn club begint in september aan een Europees avontuur en kan eerst in Olympia nog een grote prijs pakken: de Belgische beker.

"Dit is de beloning voor een uitstekend seizoen", vond Walter Meeuws. "Het resultaat van de goede mentaliteit van de spelers, het blijven knokken. We hebben dit jaar ook mindere wedstrijden gespeeld, maar zelfs toen hebben mijn spelers zich volledig gegeven. Zoals vandaag. Na de heenmatch werden we afgeschilderd als een ploeg van schoppers. Vandaag is gebleken dat niet R.A.F.C. dat 'etiket' verdiende, wel onze tegenstander. En als je ziet hoe Geert Emmerechts in het begin voortdurend werd uitgedaagd. Het belangrijkste is dat we het Europese ticket binnen hebben. Nu we in de finale staan, zullen we er alles aan doen om die ook te winnen."

René Vandereycken greep naast Europees voetbal.
"Proficiat aan R.A.F.C. en succes in de finale. Achterin toonden mijn spelers zich te braaf in de kopduels. Je moet meer doen dan alleen maar de bal proberen weg te koppen", aldus Vandereycken, die een gesprek met BRT-televisie weigerde, omdat hij "enkel nog rechtstreeks in de ether wil, want anders wordt alles toch geknipt en uit z'n context gehaald."

Wim Kiekens: "Ongelooflijk"
"Een bekerfinale spelen, daar kan je eigenlijk alleen van dromen. Weet je, eigenlijk moeten we de jongens van KFC Germinal Ekeren dankbaar zijn, want na onze zware nederlaag tegen hen is alles steeds vlotter beginnen lopen en deze finale is daar ook een gevolg van. Jammer dat ik vanavond niet scoorde, ik zette te veel kracht achter mijn kopbal, terwijl ik er enkel maar tegen moest knikken om de uitgelopen Petry te verslaan. Wat die rode kaart van De Roover betreft, er was een licht contact, genoeg voor mij om neer te gaan. Ik had net hetzelfde gedaan in de plaats van Bart, maar de reglementen stellen nu eenmaal dat je voor zoiets uitgesloten wordt. Daar kunnen noch de spelers noch de scheidsrechter iets aan doen."

Nico Claesen: "Komaf gemaakt met bekerreputatie"
"We hebben eindelijk komaf gemaakt met onze slechte bekerreputatie van de jongste jaren. Toen werd R.A.F.C. een paar keer gewipt door clubs uit lagere afdelingen, nu hebben we de finale bereikt. En verdiend. Dat we ons zo ook verzekerd hebben van Europees voetbal volgend seizoen, is zeer belangrijk. Tot nog toe immers was de toekomst, ook voor mij, een groot vraagteken. Nu verwacht ik dat de contractbesprekingen echt van start kunnen gaan, al moeten we ons nog wet concentreren op de finale, uiteraard."

Alex Czerniatynski: "Belangrijk doelpunt"
"Het doet altijd plezier als je zo'n belangrijk doelpunt kan scoren, hopelijk kan ik er zondag in Brugge nog eentje bijdoen. Het maakte me eigenlijk niet veel uit wie we ginds als tegenstander treffen, want zowel tegen KV Mechelen als R Standard CL komen we toch als underdog aan de aftrap. Het doet me enorm veel plezier dat we volgend seizoen Europees voetballen, maar de druk was hier toch een stuk draaglijker dan toen ik bij R Standard CL speelde. Hier was het niet echt een must, daar wet. En toch liep het bij R Standard CL meestal fout."

Nico Broeckaert: "Finale is beloning"
"Iedereen werkt voor iedereen, dat is de kracht van deze groep. Met een finaleplaats als verdiende beloning."

Al na 13 minuten op rozen

Na het 1-1 gelijkspel in het Gentse Ottenstadion, was de thuisploeg licht favoriet voor de return in het eigen Bosuilstadion. Het begin van de wedstrijd liep zeker in het voordeel van de Great Old. Al na 13 minuten klommen de rood-witten op voorsprong. Eerst bracht Petry redding op een schot van Hans-Peter Lehnhoff. De daaropvolgende hoekschop werd door Alex Czerniatynski na een doorkopbal van Dragan Jakovljevic in doel verlengd. Aan de overkant kon Viscaal eventjes dreigen. Ratko Svilar pakte de poging. R.A.F.C. bleef de betere ploeg in die eerste helft. Petry diende nog eens alle zeilen bij te zetten bij een knappe kopbalpoging van Dragan Jakovljevic.

Na de pauze trok R.A.F.C. zich massaal terug. Een gevaarlijke tactiek, maar de bezoekers speelden te stereotiep om Ratko Svilar in gevaar te brengen. Het was integendeel R.A.F.C., dat op tegenaanval voor het grootste gevaar zorgde. Hans-Peter Lehnhoff trapte een magistraal geplaatste vrijschop buiten bereik van Petry op de paal. Czernia besloot net naast na een loopduel met De Roover. Diezelfde De Roover werd nog uitgesloten door een voortreffelijke ref Van Driessche. R.A.F.C. finalist. Het rood-witte feest kon beginnen (Belgisch Voetbal 91-92 - Kasseler Sportverlag).

Eerst Olympia, dan Europa - Czernia doet de Bosuil zingen

Deurne — R Antwerp FC speelt Europees. R Antwerp FC speelt de finale van de Beker van België. R Antwerp FC gaat uit de bol. De Sinjoren hadden zaterdagavond genoeg aan een krappe, maar verdiende zege tegen KAA Gent, dat zelf zeker is dat aan de knappe Europese campagne van dit seizoen geen vervolg komt.

R.A.F.C. stoot voor de derde keer in de geschiedenis door naar de bekerfinale. In 1955 klopte het THOR Waterschei met 4-0, twintig jaar later bleek RSC Anderlecht net iets te sterk
(1-0). Duizenden supporters willen hun liefdevolle rood-witte kleuren zondag naar de zege schreeuwen in Olympia. Inmiddels konden ze alvast een eerste, Europese feestje bouwen. De Bosuil zong.

Aan de vreugdetaferelen op het terrein werd zaterdag eigenaardig genoeg geen verlengstukje gebreid in de kleedkamer. Wie niet beter wist, zou denken dat je de Gentse vestiaire was binnengestapt, zo stil hielden Hans-Peter Lehnhoff en co. het. Omdat de gigantische champagnefles elke medewerking weigerde? Of waren de helden gewoon moe? Hoe dan ook, de voldoening over het bereikte viel toch van de gezichten te lezen. Meteen kan voorzitter Eddy Wauters, dit weekend in Toronto, eindelijk ook werk maken van de belangrijke contractbesprekingen. Voor een Europees avontuur zullen velen willen (bij)tekenen. Als ze mogen.

Na de bitsige heenwedstrijd, met de uitsluiting van Geert Emmerechts als 'hoogtepunt', zag ook het Bosuilpubliek een pak gele kaarten en één rode. Van Driessche sloot De Roover, zoals het volgens het boekje hoort, uit voor een lichte overtreding op Wim Kiekens, die anders alleen richting Petry kon afstormen. "Ik zweer het, ik heb hem niet eens geraakt", stelde De Roover achteraf. Vangronsveld en Porte, die bij die fase enkel de hielen van de sterke Wim Kiekens viseerden en niet de bal, kwamen er met geel dan weer goedkoop vanaf na forse overtredingen. Anderzijds bekloeg Geert Emmerechts er zich ook over dat hij constant werd geprovoceerd.

"Nadat Viscaal me tegen de grond kwakte, hoorde ik Van Der Linden zelfs naar Schepens roepen dat het nu zijn beurt was om mij te pakken. Vandaar ook dat hij geel kreeg." Achterin toonden de Buffalo's zich dan weer te braaf. Vooral Jakovljevic (straks niet op het EK in Zweden, gezien de Joego-boycot), mocht van international Frank Dauwen naar doel koppen dat het een lust was. Ondanks de fouten ontaardde de wedstrijd nooit en was zeker voor de rust het aankijken waard. KAA Gent, dat sowieso moest scoren na het 1-1 gelijkspel van woensdag, begon zonder Verkuijl (in de tribune wegens een enkelbreuk) offensief en gretig, maar moest het initiatief steeds meer aan de thuisploeg laten.

Zelfs nadat Alex Czerniatynski voor een treffer zorgde, bleef R.A.F.C. de wet dicteren en naar nieuw succes zoeken. Na de pauze namen de goed meespelende bezoekers meer risico's, maar veel gevaar leverde dat niet op, vooral omdat de verdediging rond Nico Broeckaert erg secuur bleek. Toen KAA Gent achterin man tegen man ging spelen, kreeg R.A.F.C. zelfs nog de beste kansen. Wim Kiekens, Czernia, die zijn zoontje voor het seizoen de beker beloofde, en Willy Vincent misten echter, net zoals Van der Linden en de bleke Vandenbergh aan de overzijde. Ook het aardige debuut van Van Laere veranderde niets meer. KAA Gent draaide deze competitie vlot mee in de sub-top, bereikte de halve finales van de Belgische beker en werd in de kwartfinales van de UEFA-cup pas door de latere winnaar Ajax uitgeschakeld, maar blijft nu toch met lege handen achter (Koen Van Den Daele - GvA - 30/05/1992).

Bob bekijkt de bekercampagne 1991

R Antwerp FC, nog niet zeker van kwalificatie, trok van bij de start op zoek naar een vroege treffer. Na dertien minuten was het al raak. Petry kon slechts met veel moeite een kogel van Hans-Peter Lehnhoff in hoekschop verwerken. Haarfijn gegeven door Patrick Van Veirdeghem kwam die corner binnen het bereik van Dragan Jakovljevic die met het hoofd naar Alex Czerniatynski verlengde. Tegen de geplaatste kopbal had Petry geen verhaal (1-0). De Buffalo's poogden te reageren maar buiten een rakelings naast geplaatste kopbal van Van Der Linden, waren ze weinig gevaarlijk.

De tweede helft was de spanning nooit uit de lucht. R.A.F.C kwam nooit tot het verlossende tweede doelpunt. Dank zij een feilloze prestatie van Ratko Svilar werd KAA Gent tot vruchteloos zoeken naar de gelijkmaker veroordeeld, gelijkmaker die verlengingen tot gevolg zou hebben. Tijdens de slotminuten kwam Alex Czerniatynski met één van zijn typische "raids" nog het dichtst bij een tweede Antwerpdoelpunt. Net op het punt alleen door te gaan, werd Wim Kiekens door De Roover vrijwillig gefould. Scheidsrechter Van Driessche sloot de Genternaar terecht uit. Euforische toestanden bij de hele Antwerpaanhang na het eindsignaal ingevolge het bereiken van de finale en het verwerven van een Europees ticket (B.C. - Antwerp Clubblad - 8/08/1992)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 30/05/1992)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

Ratko Svilar
Wim Kiekens
Nico Broeckaert
Geert Emmerechts
Rudi Smidts
Rony Van Rethy
Patrick Van Veirdeghem
Hans-Peter Lehnhoff
Dragan Jakovljevic
Nico Claesen
Alex Czerniatynski
Zsolt Petry
Rudy Janssens
Dirk Van Gronsveld
Bart De Roover
Frank Dauwen
Dirk Medved
Krist Porte
Mark Van Der Linden
Erwin Vandenbergh
Gunther Schepens
Eric Viscaal

Wissels

87' Alex Czerniatynski (uit)/
Willy Vincent (in)
 
Dirk Van Gronsveld (uit)/
Piet Van Laere (in)
62'
 
Gunther Schepens (uit)/
Tom Verdegem (in)
73'
 

Begin Match
      Mark Van Der Linden
      Dirk Van Gronsveld
      Frank Dauwen
      Krist Porte
Dragan Jakovljevic      
13' Alex Czerniatynski 1-0      
Ruststand 1-0
      Bart De Roover 85'
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG