Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Ferencvárosi Torna Club R. Antwerp F.C.
3 1
03.10.1990 Plaats: Somogy Bacso Ter

Scheidsrechter: Pierluigi Magni (Ita.)
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na Ferencvaros Boedapest - R Antwerp FC

Na slechte competitiestart, ook Europees gewipt: R Antwerp FC gaat ten onder in de verlengingen - Dit is het sprookje voor de Bosuil niet eens begonnen

ZALAEGERSZEG — Dit seizoen geen Europees sprookje voor R Antwerp FC! De Great Old geraakte in tweehonderd en tien minuten niet voorbij Ferencvaros Boedapest. De verlengingen werden de rood-witten van Dimitri Davidovic fataal.

Negentig minuten bleef de score identiek als die van veertien dagen geleden op de Bosuil. In de eerste verlenging gebeurde plots alles. Ferencvaros scoorde tweemaal. Kereszturi trapte een halve omhaal binnen en Topor dreef de stand op. Een drama voor R Antwerp FC, dat nog een keer terugsloeg. Lipcsei haalde Nico Claesen neer, Frans Van Rooij benutte in twee beurten de penalty. De hoop op de gelijkmaker en de kwalificatie laaide toen even op. Wim De Coninck werd in de 112e minuut nog een derde keer verslagen, ditmaal door Fisher. Het dramatische vonnis was definitief voltrokken voor de Great Old. Wat een verschil met vorig jaar, toen stond men op de banken te dansen op hetzelfde moment...

Mes tussen tanden
Dat Ferencvaros vorig seizoen in Wenen last had met zijn supporters, waardoor het verplicht werd R.A.F.C. in Zalaegerszeg te ontvangen, was geen verrassing. De 15.000 meegereisde en in groen getooide fans van de populaire club uit de hoofdstad, stelden zich ook hier bepaald onvriendelijk aan. De sfeer was al ruim voor de match heel vijandig, alcohol doet de Hongaren kennelijk geen deugd, en kreeg tijdens de wedstrijd onmiddellijk een verlengstuk.

Ferencvaros kwam met het mes tussen de tanden uit de kleedkamer gelopen en dacht gedurende het openingskwartier alleen aan intimideren, niet aan voetballen. De Antwerpse tegenstander deed aanvankelijk weinig moeite om de Bosuilen op hun helft te bedreigen. Het
duurde echter amper drie seconden voor Frans Van Rooij werd neergemaaid door Kereszturi. Amper tien minuten later had linksachter Keller de eerste gele kaart van de wedstrijd vast.
Ref Magni had gelukkig begrepen dat hij de teugels geen seconde mocht vieren. Keller bleef de hielen van zijn tegenstanders betokkelen, maar ontsnapte wel aan een vroege rode kaart.

Toen de plaatselijke gemoederen enigszins waren bedaard, ging R Antwerp FC, met Nico Broeckaert toch in de ploeg, zenuwachtig acteren. Ludo Geens pakte de domste gele kaart die men voor mogelijk houdt door weg te lopen met het leer onder het oog van de spelleider. Frans Van Rooij werd bestraft toen hij op Kereszturi inging. Dat gebeurde allemaal vlak voordat Nico Claesen op rechts wegspurtte en het leer perfect op het hoofd van Hans-Peter Lehnhoff mikte. De Duitser scoorde maar Magni valideerde de treffer niet vanwege (vermeend ?) buitenspel.

Die fase brak R.A.F.C. bovendien zuur op. H.-P. Lehnhoff geraakte geblesseerd en werd na een half uur door Geilenkirchen vervangen. Ferencvaros verhoogde e ondertussen de druk. Keresztu rateerde de openingstreffer op vrijschop van Szenes. Wim De Coninck kreeg de hulp van de paal toen Pinter een vrije trap naar de hoek kanonneerde.

Geen Europees niveau
0-0 dus met de rust en zo bleef het het tot het einde van de speeltijd. Ook in de tweede helft haalde de partij zelden Europees niveau. R.A.F.C. voelde het ontbreken van H.-P. Lehnhoff fel, Ferencvaros kampte met een schrijnend gemis aan talent en doorzicht. Frans Van Rooij ging zijn kans met twee vrijschoppen: een over de lat, een tweede in de handen van Jozsa. Rudi Smidts soleerde en knalde op de vuisten van de Hongaarse keeper. Fisher reageerde met een knal van dichtbij over het doel van Wim De Coninck. R.A.F.C. geraakte nooit in de buurt van de Europese vorm waarmee het vorig seizoen rijkelijk vruchten plukte. Het bekocht de terugval met een uitschakeling in de eerste ronde van de UEFA-beker. Na de mislukte competitiestart zal ook deze klap gevoeld worden op de Bosuil... (Luc Uyttenhove - DNG - 4/10/1990).

Antwerpspelers krijgen toch winstpremie

Zalaegerzeg - Negentig minuten volstonden in Ferencvaros-R Antwerp FC niet om een winnaar aan te duiden. Na ruim een half uur overwerk hadden de Hongaren het ticket voor de tweede ronde op zak. Een kleine ramp voor de rood-witten. De uitslag had net zo goed omgekeerd kunnen zijn en dat had een ferme financiële slok op de borrel gescheeld. Over het afgekeurde doelpunt dat Hans-Peter Lehnhoff op de twintigste minuut voorbij doelman Jozsa kopte, kan nog lang nagepraat worden. Onwaarschijnlijke beslissing: geen buitenspel, geen duwfout. Het was een onrechtvaardig moment dat allicht het eindresultaat beďnvloedde. Tot overmaat van ramp verloor R.A.F.C. Hans-Peter Lehnhof bij die bewuste fase. De Duitser was, samen met zijn collega Frans Van Rooij, erg goed aan de wedstrijd begonnen tot die kniestoot hem fataal werd. Zonder Hans-Peter vlotte het een pak minder, ondanks het machtige werk van een voorbeeldige Nico Broeckaert, opgelapt maar keurig, en van Frans Van Rooij die tot het bittere einde bleef strijden.

Aan inzet trouwens geen gebrek bij de mannen van trainer Davidovic. Men mag aan de Bosuil niet vergeten dat met Ludo Geens, Ronny Van Geneugden en Mohammed Lashaf over de hele as van het veld totaal onervaren jongens aan het werk waren wat Europees voetbal betreft. Dimitri Davidovic hekelde het intimidatievoetbal van Ferencvaros. "Zij speelden steeds de man. Met een strengere scheidsrechter hadden er beslist meer gele kaarten gevallen. Het uitvallen van Hans-Peter Lehnhoff was natuurlijk een serieuze handicap. Hij was erg beweeglijk en zat goed in de match. In de tweede helft heb ik nog gegokt. Ik heb Mario Krohm ingebracht om de beslissing te forceren, maar onze Duitse spits moet nog wakker worden. Nu dit verloren is, zullen we alles op de Belgische beker en de competitie moeten zetten." Hans-Peter Lehnhof van zijn kant zei dat er van buitenspel bij zijn doelpunt hoegenaamd geen sprake kon zijn. "Ik vind het onbegrijpelijk dat zoiets afgekeurd wordt. Ik kwam van achter de man, ik duwde ook niet, kortom het was een zuivere goal. Bij diezelfde fase incasseerde ik een "hondenbeet" een kniestoot in de dij, dus. Het is bijzonder pijnlijk om vanop de bank je maats in het verlies te zien spelen. We zijn prof en we moeten dit kunnen verwerken."

Voorzitter Eddy Wauters werd na de wedstrijd in de kleedkamer opgemerkt. Hij kwam de spelers bedanken voor hun inzet en zegde ze ook de volle winstpremie toe (Roger Vlemings - GvA - 4/10/1990).

"Premie, want de spelers zijn tot het uiterste gegaan" (Eddy Wauters)
ZALAEGERSZEG — Eddy Wauters stapte na afloop van de wedstrijd de kleedkamer binnen met de melding dat hij de winstpremie zou uitbetalen. "Ondanks de uitschakeling, ben ik tevreden met hetgeen we hier hebben laten zien", aldus Wauters. "De jongens hebben zich dit keer 100 procent ingezet. Ik kan ze echt niets verwijten, zodat ik de winstpremie wil uitbetalen. Indien R.A.F.C. op dergelijke manier de heenmatch had aangepakt, dan zaten we een ronde verder. Ik stel me me wel vragen bij de wedstrijdleiding. Weet er soms iemand waarom ons goald werd afgekeurd?" (L.U. - D.N.G. - 4/10/1990).

Referee partijdig dat was te veel aan (Dimitri Davidovic)
ZALAEGERSZEG — Dimitri Davidovic had het gisteren vooral over de partijdige spelleiding die R.A.F.C. parten speelde. "Ongelooflijk wat hier is gebeurd", aldus de trainer van de Great Old. "Ferencvaros heeft ons in de eerste helft keihard aangepakt. Dit gebeurde steeds ongestraft, kijk maar naar de vroege charge op Frans Van Rooij. Ik weet ook wel dat er op Europees niveau veelal intimidatie-voetbal wordt gespeeld, maar dit ging toch al te ver. Onze fouten werden daarentegen dikwijls met een geel karton gesanctioneerd. Bovendien vraag ik me of waarom de ref het doelpunt van H.-P. Lehnhoff heeft afgekeurd... Diens uitvallen deed ons trouwens geen goed. Toen we 1-0 achter kwamen was er uiteraard nog niets verloren, maar we hebben toen risico's moeten nemen. De inbreng van Mario Krohm bracht niet veel aarde meer aan de dijk. (L.U. - D.N.G. - 4/10/1990).

Waarom is mijn goal afgekeurd ?" (Hans-Peter Lehnhoff)
ZALAEGERSZEG — Hans-Peter Lehnhoff werd na een dik half uur vervangen met een kwetsuur aan de bil. Hij liep die blessure op toen hij voor R.A.F.C. scoorde, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. "Waarom werd die goal eigenlijk afgekeurd?" vroeg hij verbaasd. "Ik heb geen fout begaan en van buitenspel was geen sprake. Aan mij moet je het dus niet vragen. Die uitschakeling komt derhalve dubbel zo hard aan. Maar ja, zo is het in het Europees voetbal (L.U. - D.N.G. - 4/10/1990)."
L.U.

"Nu alles op de competitie zetten" (Nico Broeckaert)
ZALAEGERSZEG — Nico Broeckaert was toch speelklaar. Hij ondervond geen last meer van zijn verrekking. "De doelpunten zijn elkaar te snel opgevolgd, aldus de Antwerplibero. 1-0 was niet onoverkomelijk, maar enkele minuten daarna was het al 2-0. Toch vind ik dat we vandaag niet slecht hebben gespeeld. De opwaartse lijn die tegen R Standard CL werd ingezet is doorgetrokken. Hoezeer ik de uitschakeling ook betreur, die opwaartse trend blijft een positieve vaststelling. In de competitie hebben we een relatief gemakkelijk programma en kunnen we heel veel punten pakken. Nu moeten we alles op de competitie zetten (L.U. - D.N.G. - 4/10/1990)."

(bron: de pers - 04/10/1990)

Statistieken

Ferencvárosi Torna Club R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Miklos Josza
2 Tibor Simon
3 Atilla Pinter
4 Jözsef Keller
5 Antal Topor
6 Zsolt Limperger
7 Péter Lipcsei
8 Jeno Kereszturi
10 Sandor Szenes
9 Pal Fischer
11 Zsolt Fonnyadt
1 Wim De Coninck
2 Ludo Geens
3 Nico Broeckaert
5 Rudi Smidts
9 Geert Emmerechts
4 Rafaël Quaranta
8 Ronny Van Geneugden
7 Frans van Rooij
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen
11 Mohamed Lashaf

Wissels

99' 10 Sandor Szenes (uit)/
12 Turjancsik Vaszil (in)
 
108' 5 Antal Topor (uit)/
13 Florian Albert (in)
 
6 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
16 Ralf Geilenkirchen (in)
33'
 
4 Rafaël Quaranta (uit)/
13 Mario Krohm (in)
85'
 

Begin Match
2' Jözsef Keller      
      Ludo Geens 16'
19' Jeno Kereszturi      
Ruststand 0-0
51' Pal Fischer      
83' Atilla Pinter      
90' Eindstand 0-0 90'
Begin verlengingen
92' Jeno Kereszturi 1-0      
102' Antal Topor 2-0      
      Frans van Rooij (penalty) 2-1 104'
      Rudi Smidts 106'
      Geert Emmerechts 110'
112' Pal Fischer 3-1      
Einde verlengingen 3-1
TERUG