Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Vitosha Levski Sofia R. Antwerp F.C.
0 0
12.09.1989 Plaats: Georgi Asparoukhov

Scheidsrechter: Michel Girard
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na Vitosha Levski Sofia - R Antwerp FC

Wim De Coninck held van Sofia

Een kil, slechts voor n vierde gevuld stadion, maar een flitsende eerste helft. Dat was vooral te danken aan een verfrissend sterk R Antwerp FC. Op een Europese avond, ver van huis, de wet dicteren: je moet het doen. Vitosha geraakte moeilijk uit de omknelling. Toch eiste het volkje zijn deel van de koek op. Rondom het veld kon men zich herhaaldelijk aan de prangende standjes voor de beide doelen opwarmen. Uiteindelijk werd doelman Wim De Coninck de absolute held van Sofia en keerden de rood-witten tevreden met een 0-0 gelijkspel naar het stortbad.

Het begon alleszins pittig. Wie te lang in balbezit bleef, werd zonder pardon onderuit geborsteld. De Franse baas op het veld, Girard, keek een tijdje tolerant toe. Toen hij het welletjes vond, pikte hij er Geert Emmerechts uit om via de gele weg de mensen aan het verstand te brengen dat voetballen de boodschap was. De mannen van trainer Davidovic dwongen een viertal hoekschoppen af. Ze hadden ook poeier in de schoenen. Patrick Schrooten, Czernia en Nico Claesen gingen resoluut hun kans. Keeper Popov beschikt beslist over ijzeren vuisten, een verschroeiende loeier van Frans Van Rooij richtte geen schade aan. De Bulgaarse verdediging rommelde vaak dat het niet mooi was. Het duurde bijna 20 minuten voor Wim De Coninck werd bedreigd. Een crochet van Grujev en een voet van Nico Broeckaert er tijdig tussen: gevaar bezweerd.

Missers van Nico Claesen bezorgden de kleine schare Antwerpsupporters bijna een appelflauwte. De Great Old verdiende een doelpunt, maar kreeg er zowaar ei zo na eentje tegen. Iskrenov had de zaligmaker aan de voet, maar stuntelde op het ultieme moment. Precies bij de tweede toon van het afsluitende fluitje van de eerste helft lag de bal voor R.A.F.C. toch in het net. Wie is echter in deze tijden nog blij met een dode mus. Czernia moest niet huilen: te laat is te laat.

De gele Geert Emmerechts werd binnen gehouden en werd door Wim Kiekens vervangen. Vitosha gaf de nieuwkomer geen kans zich aan te passen. Svlazcev was reeds na twee minuten dichter bij een doelpunt dan Wim De Coninck bij een redding. De paal behoedde R.A.F.C. van de opdoffer. Als een wervelwind raasden de gastheren nu over de groene vlakte. Wim Kiekens verteerde het hoge tempo niet, kopte een bal onnodig in hoeschop en maakte nadien een totaal overbodige fout. Grujev trapte de vrijschop verfijnd voorbij de muur. Er was een elegante duiksprong van een attente Wim De Coninck nodig. Het spektakel bleef adembenemend. Mihtarski kopte vanop een zucht van de kooi over. R.A.F.C. loerde op de counter. Nico Claesen kreeg van Hans-Peter Lehnhoff en van Raph. Quaranta tot twee keer toe de pap in de mond, maar scoorde niet. Het kopje liet het afweten.

Grujev kwam weer met een nieuwe vrijschop: deze keer op de deklat geschoten. Davidovic rook gevaar, of mogelijkheden? Hij riep Czernia terug voor Miroslav Curcic. Vraag was nu: wat is het belangrijkste, achteraan de nul houden of vooraan een poging wagen voor een "dubbelteller" wegens scoren op verplaatsing? Vitosha was duidelijk in zijn bedoelingen. Mihtarski haalde snoeihard uit en het aantal ballen richting Wim De Coninck was niet bij te houden. In Sofia wordt beslist ook op fysiek getraind. Zes minuten voor het slot d grote panieksituatie voor het Antwerpdoel. Savov kwam helemaal alleen naar Wim De Coninck toe en wilde die omspelen. De doelman haalde het leer op zeer dubieuze manier uit de voeten van de Bulgaar.

De gevreesde strafschop werd niet gefloten. De scheidsrechter legde de bal net buiten de grote rechthoek (Roger Vlemings - GvA - 13/09/1989).

(bron: de pers - 13/09/1989)

Statistieken

Vitosha Levski Sofia R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Dimitar Nikolaev Popov
2 Kiril Vangelov
3 Petar Kanchev Hubchev
4 Petrov
5 Bogomil Savov
7 Ilia Gruev
8 Georgi Donkov
6 Stoil Georgiev
9 Bozhidar Georgiev Iskrenov-Gibona
10 Georgi Yordanov-Lamyata
11 Petre Sotirov Mihtarsky
1 Wim De Coninck
2 Franky Dekenne
3 Nico Broeckaert
4 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
6 Patrick Schrooten
7 Rafal Quaranta
8 Hans-Peter Lehnhoff
9 Frans van Rooij
10 Nico Claesen
11 Alex Czerniatynski

Wissels

57' 6 Stoil Georgiev (uit)/
13 Krasimir Koev (in)
 
57' 8 Georgi Donkov (uit)/
15 Preslav Getov (in)
 
4 Geert Emmerechts (uit)/
14 Wim Kiekens (in)
46'
 
11 Alex Czerniatynski (uit)/
13 Miroslav Curcic (in)
64'
 

Begin Match
      Geert Emmerechts 10'
38' Petre Sotirov Mihtarsky      
Ruststand 0-0
63' Krasimir Koev      
      Wim De Coninck 83'
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG