Pieter Vandevenne - Charles Jabe
Toeschouwers: 7.000

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Czernia betaalt champagne

Antwerpen - Een halfuur lang bepaalde de thuisploeg de gebeurtenissen. R Standard CL zag zich beperkt tot de tegenaanval. Nadien kwamen de bezoekers meer in de wedstrijd en wie bij rust het aantal doelkansen optelde, kwam tot het resultaat dat R Standard CL eerder een doelpunt verdiende dan R Antwerp FC.

De eerste doelschoten werden door de thuisploeg afgevuurd. Een actie Frans Van Rooij-Nico Claesen werd door Hans-Peter Lehnhoff besloten met een knoert op Bodart. Bij het tweede gevaarlijk standje voor het Luikse doel was het weer Frans Van Rooij die de basis legde. Een pass op Nico Claesen, de voorzet en Czernia die nipt naast kopte. Aan de overkant was het alarm geblazen toen bij een inslinger vanop links Wim De Coninck enige communicatiestoornissen had met zijn verdedigers, niet bij de bal kon en een eerste poging van Vandersmissen op Geert Emmerechts zag afketsen. De Antwerpdoelman kon zijn foutje herstellen toen hij paraat was bij de tweede poging van de Standardaanvoerder.

Ook na rust waren er kansen voor R Standard CL, dat met zijn twee Israëli's over gevaarlijkere spitsen beschikte. Rosenthal had eigenlijk moeten scoren na een persoonlijk nummertje. Hij besloot over. Even voordien had Vandersmissen al pal op Wim De Coninck gericht. Toch juichten de Antwerpsupporters het eerst. Te vroeg zoals na verificatie bleek. Czernia kopte op Bodart i.p.v. in doel. Het voorbereidend werk van Czernia, Frans Van Rooij en Wim Kiekens werd anders wel gesmaakt. Nadat Bodart een lob van Hans-Peter Lehnhoff onschadelijk maakte, zorgde zijn opponent voor de redding van de avond toen hij de bal uit de voeten van een opgerukte Tikva graaide.

R.A.F.C. moest op geluksbrenger Raph. Quaranta wachten om de stand te openen. Hoekschop Hans-Peter Lehnhoff waarbij de bal op de rug van Raph. Quaranta viel. Nico Broeckaert schoot hoog binnen. De vreugde duurde niet lang. Na een prachtige redding van Wim De Coninck op een loeier van Raph. Quaranta (?), was de doelman verslagen bij de herneming van Tikva. R.A.F.C. mocht zich gelukkig prijzen dat de stand zo bleef, want de lokale acties verbleekten bij wat de Luikse aanvallers op de mat brachten. Maar... het was toch R.A.F.C. dat scoorde en won! Hans-Peter Lehnhoff trapte een hoekschop. Een verdediger kopte weg, maar de bal kwam aan de tweede paal bij Raph. Quaranta en die versloeg Bodart van dichtbij.

Onverwachte afloop dus. Czernia moet, zoals beloofd, champagne betalen voor de zege tegen z'n ex-maats (H.V. - bron: onbekend - 23/09/1989).

Retrospectieve door de ogen van Bob

Georg Kessler was terug op de Bosuil, maar ditmaal in de dug-out van de bezoekers. Het gaf de wedstrijd, die met het oog op de Euro-return tegen Vitosha op vrijdag gespeeld werd, een speciale aantrekkingskracht.

R Antwerp aanvankelijk de nodige kansen om op een vroege voorsprong te komen. Nico Claesen en Hans-Peter Lehnhoff besloten op de vuisten van Bodart. Naarmate de wedstrijd vorderde, pakten de Rouches meer en meer uit met prikacties die de Great-Old aan het wankelen brachten. De uiterst secure Wim De Coninck onderstreepte bij pogingen van Vandersmissen en Rosenthal zijn huidige conditie onderstreepte. De Antwerpdoelman voorkwam onheil, al moest ook Geert Emmerechts een keer op de lijn ontzetten bij een schot van Radanovic.

Vlak na de rust waren de rood-witten de val opnieuw nabij. Vandersmissen rolde de verdediging op, weer was 'Wimpie' paraat. Bodat had op zijn beurt een voetreflex nodig om Alex Czerniatynski van zijn eerste competitiedoelpunt van het seizoen te houden. Zo'n 20 minuten voor tijd ontplofte de partij toch! Bij een geharrewar voor het Standard-doel, was de ingekomen Raph. Quaranta Bodart te vlug af, Nico Broeckaert bracht R.A.F.C. met een strak schot in het dak van het doel op voorsprong (1-0). De Antwerp-vreugde was echter van korte duur. Twee minuten later kon Tikva een afweren van Wim De Coninck hernemen (1-1).

Wanneer de aanhang mee op weg leek naar een billijk gelijkspel, kwam R.A.F.C. vier minuten voor tijd alsnog tot de niet meer verwachte en al bij al gevleide zege. Raph. Quaranta stond bij een hoekschop van H.-P. Lehnhoff op de goede plaats. Bodart de kopbal van de Luikenaar pas achter de doellijn stoppen. Voor Georg Kessler kwam de late treffer zuur aan, voor Dimitri Davidovic was dit een opkikkertje enkele dagen voor de terugwedstrijd tegen Vitosha Sofia (Bob Crauwels - Antwerp Clubblad-05 - 21/10/1989).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/09/1989)

Ronny Rosenthal

65' Geert Emmerechts (uit)/
Rafaël Quaranta (in)

66' Nico Broeckaert 1-0
      Shalom Tikva 1-1 72'
86' Rafaël Quaranta 2-1
      Benoît Thans 88'
90' Eindstand 2-1 90'