Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.F.C. Zwarte Leeuw R. Antwerp F.C.
0 0
21.01.1989 Plaats: Het Lisp

Scheidsrechter: Alphonse Constantin

Lijnrechters:
Marcel Javaux - Oscar Criquielion
Toeschouwers: 17.000

Wedstrijdverslag

Na KFC Zwarte Leeuw Rijkevorsel - R Antwerp FC

Leeuwentemmer gevraagd: tienduizend Kempenaars draaien dol bij de Cup-kwalificatie van KFC Zwarte Leeuw

LIER - De Kempen op hun kop! Met duizenden waren ze in de late middag vertrokken, op weg naar het Lisp in het spoor van hun voetballers. Ze kwamen met sjerpen en toeters, met vaandels en eentje had zich zelfs helemaal in een zwartgele vlag gewrongen. Ze kwamen zingend en ze staken hun kop fier in de lucht, zelfbewust, van niks of van niemand bevreesd. Achter de ballustrades vormden ze een breed wiegend woud en ze begonnen te zingen. "Leeuwen ! Leeuwen!" Hun rauwe kreten stegen op en beukten met geweld in op de spelers beneden. Negentig minuten lang klonk hun strijdlied boven alles uit en toen het afgelopen was, brachten ze een onvergetelijke hulde aan hun spelers. Samen met hen trokken ze in blok naar huis, gedreven door de glorie van hun wapenfeit R Antwerp FC onderuit gehaald.

Dit was ook een groot moment, want Rijkevorsel lag niet onder bij de topklasser. R.A.F.C. kreeg geen greep op het spel en had na afloop geen enkele excuus om zijn uitschakeling ook maar enigszins te verschonen. Het team van George Kessler kreeg ook zaterdag te doen met vastberaden knapen, die zich achterin feilloos en compact organiseerden, op het middenveld kundig tikwerk en loopvermogen lieten zien en vooraan met snelle uitvallen de Antwerpse defensie bleven teisteren. De topklasser deed zijn best maar schoot gewoon te kort. Had nauwelijks wat dreiging in huis: na ruim een uur had het nog niet één bal binnen te palen geschoten, dat zegt genoeg. Zelfs haar internationals hadden geen overschot.

Vooral Nico Claesen liet het volledig afweten. Hij kreeg een gele kaart en werd vervangen onder het awoertgeroep van zijn supporters. De weg ligt dus weer open voor Dirk Goossens, voor wie zaterdag zelfs geen zitje was voorbehouden op de invallersbank. R.A.F.C. eindigde het duel overigens in een staat van totale opwinding en verwarring. Vijf minuten voor het slot werd Wim De Coninck door spelleider Costantin met een rode kaart van het veld verwezen. De resterende tijd werd door Rijkevorsel met een offensieve bevlieging opgevuld, die de eigen aanhang liet kraaien van dolle pret.

Respect is groot
Slechts tweemaal werd zaterdag op het Lisp voor de Kempense kwalificatie gevreesd. Na de pauze kanonneerden Patrick Schrooten en Nicolas Jurcevic van dichtbij en vanuit een wenkende positie onbeheerst over de lat. Samen met een vluchtschot van Francken dat Wim De Coninck in twee tijden overmeesterde, was dit zo ongeveer het enige doelgevaar dat werd genoteerd. Er was dus meer spanning dan spektakel. Een vaststelling die toch geen afbreuk doet aan de enorme verdienste van KFC Zwarte Leeuw. Die bestond hierin dat het de hele tijd vrank meespeelde, de grote uitdaging geen seconde uit de weg is gegaan en het strakgehouden tempo tot op het einde haast moeiteloos bijhield.

KFC Zwarte Leeuw was vooral niet bang voor zijn gereputeerde tegenstander en nu is de beloning groot een plaats in de kwartfinales en een confrontatie met clubs als KV Mechelen en RSC Anderlecht in het vooruitzicht. De naam is nu definitief gemaakt. Het respect groeit nog met de dag. Een heerlijke vaststelling is dat. Doelman en aanvoerder De Fré verwoordde de stemming het best achteraf "We leven nu in een droom en voor mijn part mag dat nog een hele tijd duren. We gaan nu een feestje bouwen en daarbij onze aanhang betrekken. (Stef De Wolf - bron: onbekend - 23/01/1989).

Innige deelneming

Lier - Je kon een speld horen vallen in de kleedkamer van R Antwerp FC. De helft van de spelers wilde geen verklaring kwijt. Volgens sommigen bestond er zelfs een spreekverbod. De minst ongelukkige speler was duidelijk Dirk Goossens. Hij was zelfs niet goed bevonden voor een zitje op de invallersbank, maar omdat Nico Claesen en nieuwkomer Nikola Jurcevic zo'n belabberde partij afleverden, kan George Kessler moeilijk anders dan het enfant
terrible weer een kans te geven in een van de volgende wedstrijden. Hij was de winnaar van de avond, hoe contradictorisch dat ook klinkt.

Enkele van de verliezers waren bereid om te spreken. Frank Mariman loofde de tegenstrever. "KFC Zwarte Leeuw is een hecht blok dat moeilijk uit verband te spelen is. Het volstaat niet om de tweede speelhelft op de helft van de tegenstander te spelen om te winnen. Om te scoren moet je kansen creëren en die waren er te weinig. We zullen het in de toekomst over een andere boeg moeten gooien, dat is duidelijk."

Patrick Schrooten zocht een excuus voor zijn gemiste kans. "Ik kreeg het licht in mijn ogen en was verblind net op het ogenblik dat ik moest afdrukken."

Franky Dekenne vatte de Antwerpgevoelens nog het best samen."Innige deelneming." De spelers hadden nog geen donderspeech te horen gekregen van George Kessler. Die krijgen ze maandagmorgen allicht, wanneer de spelers allemaal samen bij de A.D. worden verwacht (H.V.N. - GvA - 24/12/1989).

(bron: de pers - 23/01/1989)

Statistieken

K.F.C. Zwarte Leeuw R. Antwerp F.C.

Elftallen

Kris De Fré
Luc Donckers
Delen
Blommaert
Paul Francken
Rob Soffers
Van den Broeck
Kees Govers
Toon Soffers
Adriaensen
Guy Francken
Wim De Coninck
Ralf Geilenkirchen
Frank Mariman
Rony Van Rethy
Franky Dekenne
Patrick Schrooten
Frans van Rooij
Hans-Peter Lehnhoff
Nicola Jurcevic
Nico Claesen
Marc Van der Linden

Wissels

76' Adriaensen (uit)/
Van der Stappen (in)
 
83' Guy Francken (uit)/
Janssens (in)
 
0 Nico Claesen (uit)/
Thierry Pister (in)
61'
 
0 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
Andy Prins (in)
87'
 

Begin Match
      Wim De Coninck
Ruststand 0-0
      Wim De Coninck 87'
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG