Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Stade Leuven
2 0
24.08.1986 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Robert Jeurissen

Lijnrechters:
Ghislain Hayen - Hubert Martens
Toeschouwers: 1.800

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - Stade Leuven

R Antwerp FC 2 - Stade Leuven 0

Met snel en vlot bewegingsvoetbal greep R Antwerp FC dit bekertreffen op een erg positieve manier aan. Bij de afwerking liep het echter mis.

Zo sloeg een kopbal van Mark Van der Linden na aangeven van Zoran Lukovac via de onderkant van de deklat weer het veld in. Even later scoorde de Joegoslaaf zelf na een schitterend technisch nummertje, waarbij hij twee tegenstrevers uitschakelde. Met ook de sterke Ronny Prins, Rudi Smidts en Rony Van Rethy en vooraan de rumoerige Harry Cnops bleef R.A.F.C. rustig domineren in de eerste helft, ook al mocht de heroptredende Ratko Svilar opgelucht zuchten toen Van Winckel een kopbal net buiten het doelvlak plaatste.

Even na de rust miste Pascal Plovie een reuzenkans. Nog in die beginfase knikte Mark Van der Linden de spanning uit de wedstrijd bij een hoekschop van Zoran Lukovac. Daarmee was het zaakje geklaard en begonnen enkele rood-witten aan 'vakantie'. De Leuvenaars, die degelijk voetbalden en vooral langs Segers en Van Winckel knappe acties opzetten, namen initiatief. Een attente Ratko Svilar kwam nooit in gevaar. Van Winckel lag wel bestendig op de loer, maar de secure tandem Rudi Smidts en Rony Van Rethuy liet geen ruimte om de derdeklassers een tegengoal te gunnen (G.W. - bron: onbekend - 25/08/1986).

R Antwerp FC 2 - Stade Leuven 0

DEURNE — Leon Nollet mag dan beweren dat hij in Zoran Lukovac een nieuwe rechterflankverdediger ziet, in de bekerwedstrijd tegen Stade Leuven heeft de Joegoslaaf bewezen dat een rol op het middenveld hem stukken beter ligt. Zonder hem zou deze wedstrijd wellicht op verlengingen zijn uitgedraaid, want tussen de éénentwintig andere acteurs viel weinig klasseverschil te merken.

Zoran Lukovac was zowel foerier als afwerker. Daarbij zocht hij vooral zijn heil in samenspel met Mark Van der Linden, die echter een off-day kende. Slechts tweemaal klikte het perfect tussen beide spelmakers. Zes minuten na de rust knikte Mark Van der Linden binnen op een hoekschop van Zoran Lukovac. Diezelfde speler had halfweg de eerste helft de score geopend toen hij, weggestuurd door Mark Van der Linden, twee verdedigers in de wind zette, de doelman ter plekke liet en de bal in de linkerbenedenhoek deponeerde. Een doelpunt zoals je er erg weinig ziet op de Bosuil.

Op het kwartier liet Van der Linden een enig mooie gelegenheid liggen om de score te openen, toen hij een achterwaartse pas van Harry Cnops tegen de dwarslat aankopte. Stade Leuven van zijn kant toonde zich vooral gevaarlijk langs Van Winckel, die vlak voor de rust naast besloot en even voor het uur Ratko Svilar op zijn weg vond. (E.M. - bron: onbekend - 58/08/1986).

Zet Zoran Lukovac maar achter de spitsen

Met snel en vlot bewegingsvoetbal greep R Antwerp FC dit bekertreffen op een erg positieve manier aan. Bij de afwerking liep het mis. Zo sloeg een kopbal van Mark Vander Linden na aangeven van Zoran Lukovac via de onderkant van de deklat weer het veld in. Even later scoorde de Joegoslaaf zelf na een schitterend technisch nummertje, waarbij hij twee tegenstrevers uitschakelde. Met ook Ronny Prins, Rudi Smidts en Ronny Van Rethy sterk en vooraan een rumoerige Harry Cnops bleef R Antwerp FC rustig domineren in de eerste helft. All mocht de heroptredende Ratko Svilar opgelucht zuchten toen Van Winckel een kopbal net buiten het doelvlak plaatste.

Even na de rust miste PascalPlovie een reuzekans. Nog in die beginfase knikte Mark Vander Linden toch de spanning uit de wedstrijd bij een hoekschop van Zoran Lukovac. Daarmee was het zaakje geklaard en begonnen enkele roodwitten aan "vakantie"... De Leuvenaars voetbalden degelijk, zetten vooral langs Segers en Van Winckel knappe acties op, namen volop het initiatief, maar een attente Ratko Svilar kwam nooit echt in gevaar. Van Winckel lag wel bestendig op de loer, maar de secure tandem Smidts-Van Rethy liet te weinig ruimte om de derdeklassers een tegengoal te gunnen.

Leon Nollet mag dan beweren dat hij in Zoran Lukovac nog steeds een nieuwe rechterflankverdediger ziet, in de bekerwedstrijd tegen Stade Leuven heeft de Joegoslaaf bewezen dat een rol op het middenveld hem stukken beter ligt. Zonder hem zou deze wedstrijd wellicht op verlengingen zijn uitgedraaid, tussen de eenentwintig andere acteurs kon weinig klasseverschil worden opgemerkt. Zoran Lukovac was zowel foerier als afwerker. Daarbij zocht hij vooral zijn heil in een samenspel met Mark Van der Linden. De spits verkeerde in een off-day.

Slechts tweemaal klikte het perfect tussen beide spelmakers. Zes minuten na de rust knikte Mark Vander Linden binnen op een hoekschop van de Joegoslaaf. Diezelfde speler had halfweg de eerste helft de score geopend toen hij, weggestuurd door Mark Vander Linden, twee verdedigers in de wind zette, de doelman ter plekke liet en de bal in de linkerbenedenhoek deponeerde. Een doelpunt zoals men er erg weinig ziet op de Bosuil. Op het kwartier liet Mark Van der Linden een enig mooie gelegenheid liggen om de score te openen. Hij kopte een achterwaartse pass van Harry Cnops tegen de dwarslat.

Stade Leuven van haar kant toonde zich vooral gevaarlijk langs Van Winckel, die vlak voor de rust naast besloot en even voor het uur Ratko Svilar op zijn weg vond. Na een sterke eerste helft, nam R.A.F.C. het in het bekertreffen tegen Stade Leuven toch wel wat te licht op. De toeschouwers waren er aan voor hun moeite, de rood-witten lieten de kans onbenut om het spektakel te verzorgen. Toch waren de verantwoordelijken niet ontevreden. "Als de bal wil rollen, winnen we met 5-0 tegen Stade Leuven," stelde Leon Nollet na de kwalificatie voor de volgende bekerronde vast.

Denk maar even aan die gemiste kopbal van Pascal Plovie. Veel scheelde het inderdaad niet toen Mark Van der Linden, na voorzet van Zoran Lukovac tegen de lat kopte. Het was al evenzeer zo dat vijf minuten voor rusten een penalty had moeten volgen toen Van Doren duidelijk handspel beging in het strafschopgebied. Anderzijds kan niet ontkend worden dat de Great Old goed beloond werd met twee doelpunten. Op Yves Vanderveeren na waren al de gekwetsten voldoende hersteld, zodat Nollet de ploeg kon opstellen die hij in zijn hoofd heeft om de competitie mee te beginnen.

Alleen Yves Vanderveeren moet daar nog bij, want de Antwerptrainer was niet gelukkig met het feit dat in het middenveld bij de duels te weinig werd getackeld. "De eerste dertig minuten hebben we goed gespeeld," evalueerde hij zijn ploeg. "Dan geraakte Stade weer in de wedstrijd en na het tweede doelpunt namen sommige van mijn jongens duidelijk gas terug. Wat mij ergerde was de parodie van een verdediging die een bepaalde speler opvoerde. Wie het was, doet er niet toe. Zaterdag in Charleroi kan dat echter niet, daar moet er getackeld worden. Ik kan dus alleen maar hopen dat Yves speelklaar zal zijn."

Hoewel ook Zoran Lukovac geen hard opzittende speler is, zal R Antwerp FC heel wat plezier beleven aan de Joegoslaaf. Op de rechtsachterplaats, waar Nollet hem oorspronkelijk dacht te posteren, zal hij allicht nooit aarden, maar vlak achter de spitsen kwam hij met zijn gave traptechniek en zijn stevige dribbel wel goed tot zijn recht, al wist hij nog te weinig het spel naar zich toe te trekken. Als de Poolse aanwinst Arek Klimas, een verdedigende middenvelder die vandaag toekomt, een meevaller wordt, zou die wel eens de ideale aanvulling kunnen betekenen (B.R.H./G.W./E.M. - bron: onbekend - 16/08/1986).

(bron: de pers - 26/08/1986)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Stade Leuven

Elftallen

1 Ratko Svilar
5 Pascal Plovie
3 Danny Koekelcoren
4 Rudi Smidts
9 Frank Mariman
8 Ronny Prins
6 Rony Van Rethy
7 Thierry Pister
2 Zoran Lukovac
10 Marc Van der Linden
11 Harry Cnops
Marc Huysmans
Maigret
Helsen
Segers
Albert Van Marcke
Poffe
Arnold Rijsenburg
De Cocker
Van Winckel
Verlinden
Van Doren

Wissels

51' 5 Pascal Plovie (uit)/
13 Erik Diels (in)
 
70' 11 Harry Cnops (uit)/
12 Cisse Severeyns (in)
 
Verlinden (uit)/
Thijs (in)
63'
 
De Cocker (uit)/
Morioux (in)
84'
 

Begin Match
21' Zoran Lukovac 1-0      
Ruststand 1-0
51' Marc Van der Linden 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG