Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.
3 0
15.01.1986 Plaats: Olympia

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Edouard Verhaegen
Toeschouwers: 6.000

Wedstrijdverslag

Na Club Brugge KV - R Antwerp FC

Ouderwetse aanhef in Olympiastadion: Jean-Pierre Papin als foerier

BRUGGE - Er werd hier alweer steen en been geklaagd over de precaire situatie van het Belgisch voetbal dat de mensen niet langer kan motiveren. Toch was er nog maar pas gestart of Olympia kraaide al van de pret, nadat het in de aanvangsminuten Harry Cnops gevaarlijk zag aanleggen, waarop Alex Verniers een raid ondernam die via de borst van Vandewalle in hoekschop keilde. Dat was tenminste nog eens een ouderwetse aanhef. De beuk erin! Maar wacht...

In de daaropvolgende minuten kwam de tijger uit de Brugse tank. Papin had voor de gelegenheid de rol van foerier. Eerst voor Verheyen en dan voor Ceulemans. Zodat het na acht minuten al 2-0 was en het had zelfs meer kunnen zijn toen een staalharde vrijschop van Verheyen via de borst van doelman Schippers naar die van Ceulemans verhuisde. De carambole belandde uiteindelijk boven de dwarslat. Als je het ons vraagt, dat zal je op een snookertafel nooit beleven. Met een keu voer je immers nooit nummers op zoals voetballers, die onbevangen hun gang mogen gaan. Wat Henk Houwaart kennelijk onthouden heeft van zijn leermeester Ernst Happel, die desnoods op zijn vingers floot als een treinwachter op een perron om de locomotief in gang te jagen.

Dat waren in ieder geval twee uppercuts om Joe Louis beschaamd te maken en voetbal om er de 'match of the day' mee te stofferen. Wat wil beduiden dat je wat moet beleven in het stadion wil je de toeschouwers losweken uit hun luie tv-zetel. R Antwerp FC stond vanzelfsprekend aangeslagen. Men zou het voor minder. Wat niet belette dat Cnops op de 20' de jonge Severeyns lanceerde, gestuit door paal en Brugse voet. Om maar te zeggen dat de beker glansde hier op Olympia. Ceulemans liep iedereen er ondersteboven, maar faalde voor het gapende doel. Wat dan een gevolg kon worden genoemd van de Engelse strijdwijze van Club over de vleugels en vooral via Leo Vander Elst de bal om de haverklap voor het kot van Schippers stuurde.

Het sierde R.A.F.C. dat het van de nood een deugd maakte en de strijd helemaal niet verzaakte. Bovendien liet Jan Ceulemans het rond het halfuur afweten. Hij was gekwetst. Willy Wellens nam de plaats in van gouden Jan. Degryse verhuisde naar het middenveld. Zo te zien niet zo'n enorme verzwakking. Als je kan voetballen zoals de milicien uit Ardooie, ga je desnoods in het doel spelen. Wat andersom niet altijd neevalt omdat je in het spel je handen niet mag gebruiken. Die heeft Papin trouwens niet nodig, want toen Patrick lpermans de bal verloor aan Querter verlengde de Fransman in no time diens strakke voorzet tegen de onderkant van de staander. Goeie match dus, veel geestdrift en misschien een teleurstelling voor diegenen die geboeid blijven door J.R. in Dallas die veel minder moet doen voor zijn rinkelende dollars.

R Antwerp FC gaf zich in geen geval gewonnen. Joeg op een doelpunt. Je weet immers wat zo'n ding buitenshuis waard is. En maar goed dat Vandewalle Harry Cnops het scoren belette of het was zover. Al in het prille begin van de tweede helft. Wat daarna werd vertoond was minder attractief. Maar het was een pluspunt dat R Antwerp FC zich niet zomaar naar de slachtbank liet voeren. De jonge Severeyns was zelfs een revelatie voor ons. Smidts, de cipier van Papin, wordt misschien nog eens een Vic Mees als het meevalt, op links. Toen Querter tijdens het slot de benen nam - en dat kan hij - scoort Papin zeer zeker. Hij werd door Smidts in de modder geboord en dat had Goethals Jr. niet onbestraft mogen laten. Een wedstrijd zonder doelpunt van Papin is ondenkbaar. De Fransman scoorde in de slotminuut koppend op center van Querter (Bob Deps - bron: onbekend - 16/01/1986).

(bron: de pers - 16/01/1986)

Statistieken

Club Brugge K.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

Phillippe Van de Walle
Luc Beyens
Franky Van der Elst
Hugo Broos
Gino Maes
Alex Querter
Jan Ceulemans
René Verheyen
Leo Van der Elst
Jean-Pierre Papin
Marc Degryse
1 Nicky Schippers
2 Piet Wildschut
3 Danny Koekelcoren
6 Rony Van Rethy
4 Rudi Smidts
5 Geert Deferm
8 Ronny Prins
7 Patrick Ipermans
10 Alex Verniers
9 Cisse Severeyns
11 Harry Cnops

Wissels

25' Jan Ceulemans (uit)/
Willy Wellens (in)
 
80' Marc Degryse (uit)/
Stefan Vereycken (in)
 
5 Geert Deferm (uit)/
13 Eric Reynders (in)
65'
 
9 Cisse Severeyns (uit)/
14 Albert Van den Bergh (in)
80'
 

Begin Match
Gino Maes      
Luc Beyens      
      Alex Verniers
      Danny Koekelcoren
      Rudi Smidts
6' René Verheyen 1-0      
8' Jan Ceulemans 2-0      
Ruststand 2-0
88' Jean-Pierre Papin 3-0      
90' Eindstand 3-0 90'
TERUG