Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Vfb. Stuttgart
1 0
21.11.1989 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alexei Spirin (Rus.)
Toeschouwers: 12.500

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - VfB Stuttgart

De 'Lehnhoff-sneltrein': R Antwerp FC begint sterk en scoort snel, maar verzuimt het karwei na de rust af te maken

DEURNE - Het R Antwerp FC van de grote dagen had Dimitri Davidovic gevraagd en hij werd prompt op zijn wenken bediend. De Great Old kwam nooit onder de indruk van de grote naam van VfB Stuttgart, speelde met overtuiging en met overleg. Verdiende zelfs een grotere beloning dan dat ene doelpunt van Hans-Peter Lehnhof. De 1-0 uitgangspositie is natuurlijk niet slecht, maar voorspelt ongetwijfeld wel een lastige terugwedstrijd in het Neckarstadion.

VfB Stuttgart kon dinsdagavond zijn reputatie en zijn uitstekende vorm van de jongste weken nooit eer aan doen. Het werd in de tweede helft tot enig initiatief gedwongen, maar het verontrustte Ratko Svilar nauwelijks. R.A.F.C. daarentegen kreeg de beste kansen en was een paar maal dicht bij de 2-0. Onder meer toen TGV H.-P. Lehnhof een pijlsnelle aanval van Ralf Geilenkirchen en Geert Emmerechts pardoes op de verbrouwereerde Immel devieerde. Of toen Raph. Quaranta op links vertrok, voorzette en Alex Czerniatynski de bal voorlangs kopte. R.A.F.C. speelde negentig minuten lang optimaal geconcentreerd. Het maakte nauwelijks een foutje, snakte naar die tweede goal, maar wat het ook deed, het kreeg die niet, want Immel stond sterk te pakken.

Alles via Lehnhoff
Arie Haan had gedurende zijn 24 uren durend verblijf in ons land niets van zijn goed humeur en overdreven zelfzekerheid ingeboet. Hij liet één ding uitschijnen: dat zijn VfB Stuttgart in Deurne-Noord weinig of niets kon gebeuren. Toch zal hij wel even raar hebben opgekeken van Antwerps wedstrijdbegin en vooral van de snedigheid van H.-P. Lehnhoff. Wat de Duitser betreft, ontkrachtte Haan maandag nog het verhaal dat voor Peter de jongste transferperiode een contract klaar lag in het Neckarstadion. En misschien was dat wel de prikkel die H.-P. Lehnhof nodig had om op het topje van zijn tenen tegen zijn landgenoten van stapel te lopen.
Hij had met name een voet in elke aanval die de Great Old gedurende het eerste halfuur liet bewonderen. De eerste verwittiging voor VfB Stuttgart kwam er na acht minuten, toen H.-P. Lehnhof de doorspurtende Ralf Geilenkirchen perfect bediende. Diens voorzet werd nog door een bezoekende verdediger ontzet.

Een minuut later schakelde H.-P. Lehnhoff zelf in overdrive en dat had Patrick Schrooten bemerkt. Nils Schmäler miskeek zich totaal op diens diepe bal en H.-P. Lehnhof ging ermee aan de haal. Een simpele tik volstond om Immel te verslaan en de naar schatting twaalfduizend aanwezigen in de Bosuil te doen kraaien van pret. Een droomstart dus voor R.A.F.C. dat met vinnig spel zoveel duels won, dat de mannen uit het Neckarstadion daar zowaar aangeslagen van waren. H.-P. Lehnhof lag overigens ook aan de basis van de volgende gevaarlijke roodwitte actie. Hij bracht opnieuw Ralf Geilenkirchen afgezonderd voor Immel, maar die lag klaar in de kleinste hoek om deknal onschadelijk te maken. VfB probeerde wel wat terug te doen en rekende daarvoor in de eerste plaats op Sigurvinsson. Het was nochtans pas nadat Frans van Rooij zijn schotvaardigheid met een knal centimeters naast het Duitse doel had gedemonstreerd dat Ratko Svilar voor het eerst aan het werk werd gezet.

Walter legde van ver aan, maar Ratko zweefde het leer met zijn steeds onaangetaste klasse uit het doelraam. Hij zorgde er meteen voor dat Antwerp met een ruim verdiende voorsprong de rust kon ingaan, winst die uiteindelijk ook na afloop op het bord zou staan. Stuttgart sloop uit de Bosuil weg met de kleinste nederlaag. Het zal de Great Old over veertien dagen niet meer onderchatten...

Frits Walter scoort al meteen op pass van Hartmann, de lijnrechter staat echter met het buitenspelvlaggetje te zwaaien. De Bosuiljongens komen moeilijk in de wedstrijd, maar scoren toch al vroeg. Patrick Schrooten geeft vanop eigen helft een lel naar voren, Schmäler kan niet goed bij de bal en Hans-Peter Lehnhof komt alleen voor Immel. Hij schuift mooi binnen in de rechterhoek: 1-0. Hartmann gaat (makkelijk) neer in de zestien-meter, Spirin heeft niets gezien. De Duitsers van R.A.F.C. weer. H.-P. Lehnhof steekt knap door naar Ralf die het zijnet aan flarden knalt. Weinig kansen voor de rust. Ratko Svilar moet even gepast uit zijn doel komen, Frans van Rooij besluit een solootje met een schot dat niet ver naast zoeft. Kort voor het halfuur een foutje van Rudi Smidts. Walter krijgt de bal en schiet knap. Ratko Svilar redt nog knapper. Daarna niets meer.

Geen wijzigingen na rusten. Buchwald schiet via een Antwerpse voet over. De kans voor de Sinjoren: Wim Kiekens naar Geert Emmerechts, die voorzet en de vrije H.-P. Lehnhof tikt in één tijd naar doel. Immel staat op de juiste plaats. R.A.F.C. Antwerp met enkele mooie aanvallen. Czernia kopt een voorzet van Quaranta nipt naast, een retro van Smidts en een afgeweken schot van Lehnhof belanden in de handen van Immel. Frontzeck lost aan de overzijde een schotje, geen probleem voor Ratko Svilar. Met nog een kwartier te gaan, knalt Frans van Rooij op Immel. Het spel gaat over en weer, al kan VfB Stuttgart niet echt dreigen. H.-P. Lehnhof geraakt geblesseerd bij een tackle van Schäfer, Wim Kiekens schiet nog eens in het pak. Het blijft bij dat ene, vroege doelpunt (Luc Uyttenhove - D.N.G. - 22/11/1989).

(bron: de pers - 22/11/1989)
 
Minuut per minuut

1' Een aanvalsactie met Nico Broeckaert en Alex Czerniatynski strandde op Sigurvinsson.
4' De opkomende Hartmann speelde Basualdo aan, de Argentijn bediende Fritz Walter die scoorde. Het doelpunt werd terecht voor buitenspel afgekeurd.
6' Smidts ontzette met het hoofd de vrijschop vanop links van Sigurvinsson.
9' Doelpunt: Nico Broeckaert rukte centraal op, 'verloor' de bal aan Patrick Schrooten voor een prachtige dieptevoorzet met de rechter. Nils Schmaler poogde vruchtelooste ontzetten, maar verkeek zich. Hans-Peter Lehnhoff vertrok perfect op tijd als een sneltrein, kwam oog in oog met Immel en plaatste haarfijn tussen de Duitse doelman en de eerste paal binnen (1-0). De Bosuil ontplofte!
12' H.-P. Lehnhoff werd gelanceerd door wim Kiekens, H.-P. kwam net iets tekort.
20' Via Frans van Rooij en H.-P. Lehnhoff kwam de bal bij de op rechts oprukkende Ralf Geilenkirchen. Het schot werd door Immel aan de eerste paal klemvast gepakt.
24' Het eerste en enige foutje van Rudi Smidts werd R.A.F.C.bijna fataal. Hij liet de bal van onder de voet wegglippen, Fritz Walter vuurde dadelijk een "kogel" af naar de achterste hoek. Ratko Svilar verwerkte gepast in hoekschop.
27' Vrijschop voor R.A.F.C. na fout van Sigurvinsson op Raph. Quaranta. De door Frans van Rooij geplaatste bal werd door Buchwald met het hoofd weggewerkt.
30' Na een "scrimmage" tussen Frans van Rooij en liefst vijf Stuttgarters, beging Ralph. Quaranta een fout op Walter. Hij kreeg vanwege scheidsrechter Spirin een vermanende vinger onder de neus.
32' Geert Emmerechts onderschepte een dieptepas van Basualdo.
36' Bij een center van de op rechts oprukkende Schafer, stond Nico Broeckaert, rots in de branding, op de goede plek om met het hoofd zijn kamp te ontzetten.
38' Rudi Smidts rukte op, bediende Alex Czerniatynski op de rechterflank, maar hij diende te ver uit te wijken.
40' Een vrijschop van Frans van Rooij op rechts werd door Immel klemvast gepakt.
44' Eerste Antwerphoekschop werd door H.-P. Lehnhoff te laag gehouden en door de Stuttgart-verdediging ontzet.
47' Ralf Geilenkirchen rukte op, bediende Ralph. Quaranta op links, maar hij kan net niet bij de bal die buiten ging.
55' De in het centrum oprukkende Ralf Geilenkirchen speelde Geert Emmerechts op links aan. De Antwerpverdediger ging door, plaatste een van de doelman wegdraaiende inswinger, door de goed inkomende H.-P. Lehnhoff in een tijd naar het doelvlak gedevieerd op het lichaam van de met een reflex reagerende Immel.
57' Na fout van Ralph. Quaranta op Hartmann, nam Allgower een vrijschop op rechts. Ratko Svilar toonde zich paraat.
63' Na balverlies van Frontzeck, lanceerde Alex Czerniatynski de op rechts vrijstaande Ralf Geilenkirchen. Hij speelde in het centrum landgenoot H.-P. Lehnhoff aan, die op links Ralph Quaranta bediende. Alex Czerniatynski devieerde de uitgemeten center naar de verste hoek. De kopstoot was te zacht en ging voorlangs
65' Een schot van de oprukkende Rudi Smidts wordt gepakt door Immel.
69' Zware fout van de ingekomen Juptner op Frans van Rooij. Hij nam zelf de vrijschop, die een hoekschop opleverde, door H.-P. Lehnhoff genomen en door Frontzeck opnieuw in corner verwerkt. Frans Van Rooij trapte de nieuwe hoekschop, de draaibal werd door Immel klemvast gepakt.
72' Wim Kiekens rukte op in het centrum en speelde Alex Czerniatynski aan. Hij legde in de "schietbaan" van Frans van Rooij. Immel had veel moeite de bom van Frans van Rooij weg te punchen.
73' Na fout van Wim Kiekens op Frontzeck, kreeg Vfb een vrijschop, door Sigurvinsson genomen. Nico Broeckaert ontzette met een krachtige kopbal zijn kamp. Ratko Svilar toonde zich attent op de rebound van Schafer
77' Balverlies van Frontzeck en Frans van Rooij ging op rechts door, zijn center werd door Immel gepakt.
82' Voor een nieuwe zware fout van Schafer op H.-P. Lehnhoff kreeg R.A.F.C. een vrijschop. Het schot van Frans van Rooij werd afgeweerd.
85' Alex Czerniatynski schoot hoog over na een ontzetten van de Stuttgart-verdediging.
88' De derde hoekschop van R.A.F.C. werd door Frans van Rooij naar de tweede paal gegeven, Kiekens nam in een tijd, maar zonder succes over.
89' Nico Broeckaert ontzette zijn kamp bij de laatste Vfb-aanval (Antwerp Clubblad-08 - 17/12/1989).

(Bron: Antwerp Clubblad - 22/11/1989)
 

Statistieken

R. Antwerp F.C. Vfb. Stuttgart

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
7 Frans van Rooij
11 Ralf Geilenkirchen
4 Rafaël Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Alex Czerniatynski
1 Eike Immel
2 Günther Schäfer
3 Michael Frontzeck
4 Nils Schmäler
5 Jürgen Hartmann
6 Guido Buchwald
7 Karl Allgöwer
8 Fritz Walter
9 José Basualdo
10 Asgeir Sigurvinsson
11 Demir Hotic

Wissels

87' 6 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
13 Miroslav Curcic (in)
 
9 José Basualdo (uit)/
12 Axel Jüptner (in)
67'
 
8 Fritz Walter (uit)/
15 Olaf Schmäler (in)
73'
 

Begin Match
8' Hans-Peter Lehnhoff 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG