Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Vfb. Stuttgart R. Antwerp F.C.
1 1
05.12.1989 Plaats: Neckarstadion

Scheidsrechter: Zoran Petrovic (Joe.)
Toeschouwers: 17.100

Wedstrijdverslag

Na VfB Stuttgart - R Antwerp FC

Haan kraait niet meer

Royal Antwerp FC heeft zich in het Neckarstadion voor de vierde ronde van de UEFA-beker geplaatst. Een verdiend succes voor de spelers van trainer Dimitri Davidovic. Vfb Stuttgart, dat in de Duitse competitie thuis 17 punten op 18 behaalde, had maar beter moeten doen. Arie Haan, die met veel lef de belangrijke match van voorbeschouwingen had voorzien, werd voor schut gezet. Tien minuten voor tijd verliet zijn publiek de plaats van het onheil: dit waren ze kennelijk niet gewoon. Met deze prestatie van de Great Old werd nogmaals onderschreven dat het Belgisch voetbal voor weinig concurrentie moet onderdoen. R.A.F.C. had in de Bosuil meer verdiend dan die 1-0. Nu was het op hardnekkig verdedigen aangewezen, maar dat is al meer dan één gerenommeerde club op Duitse bodem tegen een team uit de Bundesliga overkomen.

Als er één zich vanaf het begin van de wedstrijd kon opwarmen dan was het wel scheidsrechter Petrovic. Een niet bij te houden resem kleine en grove fouten stapelde zich op. Het spel lag voortdurend stil, tot grote ergernis van diegenen die van een Europees duel toch iets meer verwachtten dan een soort 'vallen-en-opstaan' show. Zij, die thuis op kemelharen sloffen onder het nuttigen van een heerlijke kop koffie de zaak op televisie volgden, werden op dat moment door menig bevroren verslaggever benijd. Hadden ze maar een stiel geleerd!
VfB Stuttgart drukte en dat leek niet gezond voor de zenuwen van routinier Ratko Svilar. Mét een onnodige en slecht beoordeelde wegbokser bracht de Antwerpkeeper Frontzeck in stelling. Wat later vergat hij zijn ploegmaat Nico Broeckaert tegemoet te komen zodat er nogmaals gevaar ontstond.

Ondertussen mochten de Sinjoren niet mopperen. De arbitrage was zeker niet in hun nadeel en aan de geluidsmeter was dat zeer duidelijk waarneembaar. Het Duitse volk kwam in opstand. Spits Walter zou zich laten vallen hebben nog voor de pan van het duo Rudi Smidts en Geert Emmerechts werd dichtgeknepen. VfB Stuttgart kreeg geen strafschop en maakte zich daarover boos. Hoe dan ook, geruime tijd leek er een plaatselijk doelpunt in de maak. Frans van Rooij had trouwens al een kromme bal van Walter aan de eerste paal weggekopt.
R.A.F.C. kon amper wat terug doen. Er werd met man en macht verdedigd, maar een gevaarlijke tegenaanval, daar diende vrij lang op gewacht te worden. Ralf Geilenkirchen nam op rechts het initiatief, Raph. Quaranta zat mee in de combinatie.

Frans van Rooij probeerde het met zijn rechter. Dat deed tenslotte ook Hans-Peter Lehnhof. Je weet wel, de man die vandaag de dag een beetje moeite heeft met zijn voorzitter. Doelman Immel moest op het schot van H.-P. Lehnhoff uit de startblokken en dat was het. Het bleef er ruw aan toegaan. Na veel scheidsrechtersgeduld was het uiteindelijk Raph. Quaranta die er de dupe van werd: geel en geschorst voor de volgende Europese opdracht.
Vlak voor de rust stond het bijna 1-1 in de totaalstand. Carl Allgöwer, al bij leven legendarisch omwille van zijn verschrikkelijke vrijschoppen, knalde uit een stilliggende fase de bal op het dak van het doel. Te hard om te geloven. Onder gejoel van het thuispubliek stapte de onverstoorbare Petrovic daarop met zijn onderdanen naar de kleedkamers.

Het eerste schuifje van de Antwerpopdracht was volbracht. Met de 1-0 die in Deurne werd verworven, stapte het naar de thee. Het doelpunt dat in de eerste helft werd verwacht, werd vijf minuten na de herneming door Frontzeck afgeleverd. De angst voor verlengingen sloeg hoog in de steeds maar kouder wordende tribunes toe, maar het toch wel stevig op zijn poten staand R.A.F.C. zette de situatie recht. Broeckaert, de organisator van de verdediging, kopte aan de overzijde de gelijkmaker binnen. Wat nogal wat optimisten hadden voorspeld, kwam dus uit: Antwerp scoorde ook buiten de eigen vertrouwde omgeving. Het was nu aan de leeuwen van de Bundesliga om nog tweemaal de weg naar de netten te vinden. Nieuwe pech voor onze landgenoten toen Broeckaert tegen geel aankeek.

Ook hij moet een volgende Europese aangelegenheid aan zich voorbij laten gaan. Na een frontale botsing bleef Ratko Svilar uitgeteld liggen. De aanleiding voor een tumult zonder voorgaande. De ref ontwarde het kluwen en er vloeide geen bloed (Roger Vlemings - GvA - 6/12/1989).

(bron: de pers - 06/12/1989)
 
Minuut per minuut

2' Frans van Rooij ging door op links, centerde naar Hans-Peter Lehnhoff, Allgöwer ontzette zijn kamp.
8' Walter had zich even kunnen ontmaken van waakhond Rudi Smidts, centerde vanop links, Geert Emmerechts kopte weg.
12' Na fout van Patrick Schrooten op Gaudino, vuurde Walter de vrijschop naar de voorste hoek, Frans van Rooij werkte er op de lijn weg.
16' Bij een inworp van Frontzeck, zette Gaudino voor naar de tweede paal. Jüptner nam over, bediende Schäfer, van wie de voorzet slecht weggepuncht door Ratko Svilar. Frontzeck lepelde naar het lege doel. De bal ging nipt over!
20' Nico Broeckaert ontzette een verre inworp van Schafer met een krachtige kopbal.
27' Walter op snelheid het strafschop gebied in met Rudi Smidts op de huid. Geert Emmerechts ontfutselde hem de bal. Scheidsrechter Petrovic negeerde terecht het appel van het Stuttgartpubliek voor penalty
30' Fout van de teruggekomen Walter op H.-P. Lehnhoff. De vrijschop van Frans Van Rooij kwam via de muur binnen het bereik van Rudi Smidts, die hoog over besloot.
37' Frans van Rooij bediende Ralf Geilenkirchen op rechts. De center werd weggewerkt binnen bereik van Frans van Rooij. Via Ralph. Quaranta kwam de bal opnieuw in de schietbaan van Frans van Rooij en zo via de Stuttgartmuur bij H.P. Lehnhoff. Het schot werd met veel moeite door Immel afgeweerd.
41' Jüptner speelde Gaudino aan op links, die via Nico Broeckaert een hoekschop afdwong, weggepuncht door Ratko Svilar.
44' Raph. Quaranta kreeg geel voor fout op Gaudino en zal geschorst zijn voor de volgende Uefacup-wedstrijd.
45' Een vrijschop van Allgöwer scheerde de bovenkant van de deklat.
51' Doelpunt: na vrijschop van Allgöwer op rechts, recupereerde Hartmann en zette voor. Het schot van Basualdo sprong via de voet van Wim Kiekens tot bij de op links vrijstaande Frontzeck. Geen genade: hij fusilleerde Ratko Svilar met een staalhard schot in de winkelhaak (1-0).
53' Tijdens een aanvalsactie met Geert Emmerechts, Ralf Geilenkirchen en H.-P. Lehnhoff over rechts, werd de center van H.-P. door Schmaler weggekopt.
58' Fout van Rudi Smidts op Walter. Frontzeck zwiepte de vrijschop voor doel. Ratko Svilar had moeite de bal te bemachtigen.
60' Doelpunt: Nico Broeckaert bediende op links Frans van Rooij met een verre voorzet. Fout op Frans van Rooij. De skipper tikte tot bij de wegspurtende H.-P. Lehnhoff. De van Immel wegdraaiende bal werd door de opkomende Nico Broeckaert, die boven Frontzeck en Schmaler uittorende, staalhard ingekopt (1-1). De kwartfinale wenkte, de 2300 meegereisde Antwerpsupporters waren door het dolle heen.
66' De oprukkende Frontzeck werd voor het binnenkomen van de strafschopzone foutief gestopt door Rudi Smidts. De vrijschop van Allgöwer belandde in de Antwerpmuur.
68' Nico Broeckaert kreeg de gele kaart voor een fout op de links oprukkende Allgöwer. Net als Raph. Quaranta, mist de libero de eerste wedstrijd van de kwartfinales.
72' Vfb Stutgart kreeg na fout van Rudi Smidts op Gaudino, een vrijschop, door Allgöwer staalhard door de muur geschoten. Ratko Svilar diende in twee tijden te redden, werd hierbij door Kastl belaagd en aan het hoofd geraakt. Er ontstond zowaar een handgemeen tussen de spelers.
79' Frans van Rooij kopte achterwaarts door naar Ralf Geilenkirchen, wiens schot richting tweede paal door Immel gepakt werd.
89' Alex Czerniatynski drong na een persoonlijke actie de strafschopzone binnen en dwong de eerste hoekschop voor R.A.F.C. af.
90' De voor Ratko Svilar afgezonderde Kastl joeg een center van Hartmann, hoog over doel (Antwep Clubblad-08 - 17/12/1989).

(Bron: Antwerp Clubblad - 06/12/1989)
 

Statistieken

Vfb. Stuttgart R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Eike Immel
2 Günther Schäfer
3 Michael Frontzeck
4 Nils Schmäler
5 Jürgen Hartmann
6 Axel Jüptner
7 Karl Allgöwer
8 Fritz Walter
9 José Basualdo
10 Peter Rasmussen
11 Maurizio Gaudino
1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
9 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
11 Ralf Geilenkirchen
7 Frans van Rooij
4 Rafaël Quaranta
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen

Wissels

65' 9 José Basualdo (uit)/
14 Manfred Kastl (in)
 
74' 10 Peter Rasmussen (uit)/
13 Gerhard Poschner (in)
 
4 Rafaël Quaranta (uit)/
14 Alex Czerniatynski (in)
77'
 

Begin Match
      Rafaël Quaranta 43'
Ruststand 0-0
52' Michael Frontzeck 1-0      
      Nico Broeckaert 1-1 60'
      Nico Broeckaert 68'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG