Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

1.FC Köln R. Antwerp F.C.
2 0
06.03.1990 Plaats: Müngersdorferstadion

Scheidsrechter: Midgley (Eng.)
Toeschouwers: 26.000

Wedstrijdverslag

Na 1.FC Köln - R Antwerp FC

Kracht gekoppeld aan heerlijk talent: toch niet zonder hoop naar terugmatch

Op een boogscheut van de halve finale en liefst vier Geitenbokken en evenveel Bosuilen met een gele kaart achter de naam, het bekwam de Bokken slecht. Er werd op geen inspanning gekeken en enige hitsigheid ging daarmee gepaard. Greiner en Sturm mogen binnen veertien dagen Deurne wel zien, maar ze zullen er het veld niet betreden.

Een onderliggend R Antwerp FC heeft de schade in de Domstad kunnen beperken, het had erger gekund. Wat men er ook van zegt: de terugwedstrijd kan door de spelers van trainer Daum niet zonder enige bedenkingen aangevat worden. Een door omstandigheden onuitgegeven R Antwerp FC: Nico Broeckaert en Raph. Quaranta, geelgeschorst, werden zoals door trainer Davidovic was meegedeeld vervangen door Geert Emmerechts, nog niet zo lang van een meniscusoperatie hersteld en de opnieuw opgespitte Miroslav Curcic. Ralf Geilenkirchen verhuisde naar de linkerzijde van het veld, omdat Miroslav Curcic op rechts de opdracht meekreeg de steeds opkomende flankverdediger Görtz aan banden te leggen. Allemaal goed gevonden, maar R Antwerp FC kreeg niet de tijd zich te ordenen.

Vlak na de aftrap werd het op een doelpunt getrakteerd. Aanvoerder Frans van Rooij leed balverlies, Janssen trok op links een dappere spurt en zijn voorzet werd door Littbarski, ongemoeid gelaten in de grote rechthoek, droog binnengeknald. In Keulen kon men daar mee lachen, in Antwerpkringen probeerde men zich te redden door protest aan te tekenen omdat Janssen met de bal over de lijn zou zijn gelopen. De Sinjoren vonden geen gehoor bij de Engelse scheidsrechter. Voor Frans van Rooij, met inspuiting en ingepakte knie, geen beste beurt. R.A.F.C. bleef niet bij de pakken zitten. Doelman Illgner moest dringend Patrick Schrooten tegemoet. Ook Frans van Rooij maakte een vuist. Hij leverde bij Hans-Peter Lehnhoff een van zijn gepatenteerde lange voorzetten af.

Er volgde een dubieus ingrijpen op Miroslav Curcic om het tegendoelpunt te vermijden. Er werd vrij hard gebikkeld en de eerste die een ticket voor de terugronde werd ontnomen was Greiner. Sturm deed voor zijn vriend niet onder. Iets voor het halfuur kwam R.A.F.C. goed weg. Hässler en Littbarski, toch twee echte klassebakken, staken een schitterend nummer ineen. Ratko Svilar kreeg tot wanhoop van kleine Litti de hulp van de staak. De Antwerpdoelman duwde een poging van Greiner in hoekschop. De belangrijkste tegenstoot van de bezoekers bracht via H.-P. Lehnhoff, Patrick Van Veirdeghem in stelling. Het schot was hard, Illgner stond precies in de baan.

Tweede koud stortbad
Denderende aanloop van de Great Old na de hervatting. De fel opzittende Nico Claesen hield er slechts een hoekschop aan over. Het ijskoude stortbad bleef niet uit. Na een doorgekopte hoekschop kon Giske er aan de tweede paal nog eens het hoofd tegenzetten. Opmerkelijke afwezigheid van de vuisten van doelman Ratko Svilar. Dimitri Davidovic stond nu voor de keuze: een derde goal verhinderen of op zoek gaan naar een tegendoelpunt en een aanvaller inbrengen. Niet zomaar een lachertje want Hässler, Littbarski, Rudy en compagnie bleven pressen en een stuk knapper voetballen dan hun gasten. Dit 1. FC Köln kan niet met het Vfb Stuttgart uit de vorige ronde vergeleken worden. De Antwerpse wissel kwam er met Alex Czerniatynski, maar voorzichtigheid werd in acht genomen.

Nico Claesen verdween, een aanvaller voor een aanvaller dus. Daarmee bracht Dimitri Davidovic hulde aan de tegenstander, hoewel ook hij hoopte op de diepgaande H.-P. Lehnhoff. Een mooie actie van Geert Emmerechts leek even de weg te wijzen naar een mogelijke rechtzetting, maar Czernia miste de balcontrole. Het fijne werk was gisteravond niet aan de in het rood spelende spitsen besteed. Kijken naar de Pool Rudy, dat was een streling voor het oog. Een hieltje naar Littbarski, bal terug en Rudy net naast het hok van Ratko Svilar, daar loopt een supportershart (!) warm voor. Toch geen verwijt aan de Antwerpspelers. Het is geen oneer tegen deze pletwalsers doelpunten te moeten toestaan. Er is goed, er is beter, zo gaat dat in het voetballeven. 1.FC Köln, dat was kracht, gekoppeld aan heerlijk talent (Roger Vlemings - GvA - 7/03/1990).

(bron: de pers - 07/03/1990)

Statistieken

1.FC Köln R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Bodo Illgner
2 Alfons Higl
4 Anders Giske
5 Andreas Gielchen
6 Frank Greiner
7 Thomas Hässler
11 Olaf Janssen
10 Pierre Littbarski
3 Armin Görtz
8 Andrzej Rudy
9 Ralf Sturm
1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
3 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts
9 Patrick Van Veirdeghem
4 Miroslav Curcic
8 Patrick Schrooten
7 Frans van Rooij
11 Ralf Geilenkirchen
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen

Wissels

73' 9 Ralf Sturm (uit)/
13 Falko Götz (in)
 
77' 11 Olaf Janssen (uit)/
15 Jann Jensen (in)
 
10 Nico Claesen (uit)/
14 Alex Czerniatynski (in)
56'
 

Begin Match
2' Pierre Littbarski 1-0      
3' Frank Greiner      
30' Ralf Sturm      
Ruststand 1-0
53' Anders Giske 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG