Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. 1.FC Köln
0 0
20.03.1990 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Emilio Soriano Aladren (Spa.)
Toeschouwers: 20.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - 1. FC Köln
Einde van het sprookje na mirakels tegen Vitosha Sofia, Dundee FC en VfB Stuttgart

DEURNE - Enthousiaste Bosuilen verzetten hemel en aarde, maar vonden geen gat in de Duitse vesting. Geen Europese halve finale dus voor R Antwerp FC. Ondanks een uitstekende wedstrijd slaagde de Great Old er tegen 1.FC Köln niet in de 2-0 achterstand uit de heenmatch goed te maken. Aan het sprookje dat begon tegen Vitosha Sofia en verder ging tegen FC Dundee en VfB Stuttgart kwam een einde, maar Antwerp stapt eervol uit de strijd.

R Antwerp FC heeft een indrukwekkende eerste helft gespeeld, maar die kostte vrachten kracht en leverde niet het verdiende doelpunt op. De Bosuil leek dat tempo na rusten onmogelijk aan te kunnen houden, hoewel de Great Old ook toen genadeloos op zijn Keulse opponent in bleef beuken. Illgner bleef de meubelen redden, want zijn verdediging had meer dan haar handen vol met Czernia en Nico Claesen, die in dolle schermutselingen voor de doelmond slechts van een haar het openigsdoelpunt misten. Dit terwijl de bezoekende grootmeesters Littbarski en Hässler geen voet aar de grond kregen.

1.FC Köln loerde steeds nadrukkelijker op die ene rake counter en het was in die optiek een uitstekende zet van Dimitri Davidovic om Wim De Coninck ten koste van Ratko Svilar in te brengen. De Gentenaar vertoefde onophoudelijk ver van zijn doel en hij neutraliseerde op die manier een paar dreigende Duitse tegenaanvallen. Hoewel de tijd steeds meer in het nadeel van de Bosuil speelde, gaf R.A.F.C. niet op. Een hoekschop van Raph. Quaranta werd door Nico Broeckaert over het Duitse doel gedevieerd. 1.FC Köln boog, maar het brak niet. Het meegereisde rood-witte supporterslegioen zette "Auf Wiedersehen, auf wiedersehen" in. En zo eindigde het ook: R Antwerp FC was uitgeschakeld.

Met twaalf man
Dimitri Davidovic had een ruig offensief aangekondigd en zijn tot in de toppen van hun tenen opgenaaide spelers wachtten geen minuut om daaraan te beginnen. Zij voelden zich in de rug gesteund door een massaal opgekomen twaalfde man, die de grauwe Bosuil kleur en klank gaf als in zijn grote dagen. Czemia en Claesen voorin: dat was aangekondigd, maar de Great Old deed er nog een schepje bovenop. Ook Frans Van Rooij werd vooruitgestuurd, met Lehnhof dicht in zijn rug. Keulen rap en veel doen wijken was de opdracht en zo geschiedde. De Duitse topclub werd in de eerste helft bijna doorlopend met de rug tegen de muur geplaast.

1. FC Köln had zelfs herhaaldelijk het grote mes nodig om, ten koste van gele kaarten voor Jensen, Steiner en Janssen, de opdoemende Bosuilen af te stoppen. Illgner toonde zijn grote internationale klasse. Vooral op twee snoeiharde vrijschoppen recht vooruit en door de muur van Frans van Rooij. Toen de keeper toch geklopt dreigde te worden op het moment dat Nico Broeckaert afgezonderd voor hem verscheen, werd hij gered door... Nico Broeckaert zelf. Verbaasd door de plotse ruimte, kreeg hij het botsende leer niet onder controle en moest naar Frans van Rooij terugleggen. Hij knalde hoog over en weg was de riante doelkans. Het vroege doelpunt waarop R.A.F.C. had gehoopt om met enige kans op succes de 2-0 achterstand uit de heenmatch goed te maken, viel dus niet. De lokale pressing bleef aanhouden.

Hans-Peter Lehnhoff bracht Czernia voor doel, maar die besloot zwak op Illgner. Frans van Rooij zag een scherp, maar hard inzenden uitsterven op de vuisten van de Keulse doelwachter. 1. FC Köln kwam er slechts moeizaam uit. Het had last met het vroege stoorwerk van de tegenstanders, maar het haalde zijn slag natuurlijk wel thuis: rusten met 0-0. De enige vraag was dan of R.A.F.C. niet té veel energie had verspeeld om het karwei alsnog te klaren (Luc Uyttenhove - bron: onbekend - 21/03/1990).

(bron: de pers - 21/03/1990)

Statistieken

R. Antwerp F.C. 1.FC Köln

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
4 Rafaël Quaranta
5 Rudi Smidts
8 Patrick Schrooten
11 Ralf Geilenkirchen
7 Frans van Rooij
6 Hans-Peter Lehnhoff
10 Nico Claesen
9 Alex Czerniatynski
1 Bodo Illgner
2 Alfons Higl
5 Paul Steiner
4 Anders Giske
6 Jann Jensen
3 Armin Görtz
7 Thomas Hässler
10 Pierre Littbarski
8 Andrzej Rudy
11 Olaf Janssen
9 Falko Götz

Wissels

46' 1 Ratko Svilar (uit)/
12 Wim De Coninck (in)
 
71' 2 Wim Kiekens (uit)/
15 Patrick Van Veirdeghem (in)
 
2 Alfons Higl (uit)/
12 Hans-Georg Dressen (in)
51'
 

Begin Match
      Jann Jensen 8'
      Paul Steiner 25'
      Olaf Janssen 41'
Ruststand 0-0
65' Hans-Peter Lehnhoff      
73' Rudi Smidts      
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG