Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Patro Eisden R. Antwerp F.C.
0 1
28.08.1983 Plaats: Stadion Patroplein

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Omer Gevers - Theo Smulders
Toeschouwers: 4.500

Wedstrijdverslag

Na Patro Eisden - R Antwerp FC

"Toeristen" door onbevangen Patro aan de lijn gehouden

Hans Codric is een oud-speler van Patro Eisden. Hij voetbalde er zowat een dozijn jaren geleden onder Ernst Künnecke. Nu is de Joegoslaaf trainer van FC Zürich en in die hoedanigheid woonde hij het bekertreffen van zondagnamiddag bij, vergezeld van een videoploeg, als voorbereiding op het Europees cuptreffen met R Antwerp FC. Hij heeft de verre terugreis niet helemaal teleurgesteld aangevat. Kon hij weinig of niets opsteken van zijn Betgische tegenstander, dan mocht hij zich wel vergenoegen in de waardige repliek van zijn vroegere club.

R.A.F.C. heeft met de kleinste score zijn kwalificatie voor de volgende ronde in het nationale bekeravontuur afgedwongen, maar had geen enkele reden om daar fier over te zijn. "Blij dat deze match gedaan is," zuchtte Jean Dockx. In plaats van onze gasten met een hoog tempo te versmachten hebben wij dat zelf gedrukt. Menig speler schuwde het zich in te spannen, enkelen dachten zich zelfs wat circusnummertjes te mogen veroorloven. Patro Eisden speelde vlot mee en kwam er goed uit. Wij lieten betijen en verzuimden op tijd en stond over te schakelen.

De Limburgers bleken inderdaad helemaal niet beďndrukt door de status van hun bezoekers. Zij voetbalden onbevangen op hun eigen ritme en op hun intrinsieke waarde. Die bleek echt niet zo gering. Roex en Winkels bij voorbeeld, vorig seizoen nog in derde provinciaal, deden rustig mee met een flinke dosis lef en wisten meermaals herrie te zaaien in de roodwitte achterhoede. Aanvankelijk kon je nog vermoeden dat R.A.F.C. haar gastheer niet meteen wilde overrompelen en zijn tijd afwachtte om er korte metten mee te maken.

Na een evenwichtige aanhef klom het op voorsprong toen Petursson Van der Eist aanspeelde en deze de iets te ver voor zijn lijn staande Gerets met een lob verschalkte. De lokale doelman had zich voordien reeds enkele keren onderscheiden en zou verder in het gebeuren een onberispelijke prestatie leveren. Het derde kwartier werd het spectaculairste van de namiddag. Eerst werd Roex door Greyn leep in de diepte gestuurd. Op zijn beurt wou hij Svilar met een lob te grazen nemen doch zond het leer meters naast. Deze stimulans miste zijn uitwerking niet. In een volgende fase, voorbereid op links door Verheyen, konden Olaerts, Winkels en weer Olaerts zwaar uithalen. De gelijkmaker werd achtereenvolgens verijdeld door Boeckstaens, Svilar en andermaal Boeckstaens.

De tweede helft loste de ontloken beloftes echter helemaal niet in. Patro, zich bewust niets te kunnen verliezen, ging wrank zijn weg. Het miste echter het aanvalsvernuft om de ervaren bezoekende verdediging op losse schroeven te zetten, al deed het tot het eindsignaal zijn uiterste best om langszij te komen. Te veel withemden huldigden van hun kant de stelregel dat de noodzakelijke inspanning voldoende was. Zij misten de overtuiging en de inzet, waar de Eisdenaren gretig blijk van gaven. Antwerp wist wel een half dozijn kansen in elkaar te strengelen. Niemand bleek nochtans bij machte er daarvan één te verzilveren. Zelfs de ingehaalde Fazekas niet, al bracht zijn aanwezigheid toch iets meer verluchting in het spel (Paul Coopmans - bron: onbekend - 29/08/1983).

Antwerpaanhang riep op Laszlo Fazekas

Een doelschot van Harry Cnops in de 11e minuut hoog boven doel, kwam terecht bij de toegang tot de plaatselijke clubkantine. Het was typerend voor wat het Europese R Antwerp FC er in het eerste kwartier bij derde klasser Patro Eisden van terechtbracht. Gealarmeerd door de toch wel stevige weerstand van Patro, onder impuls van de Limburgse smaakmakers Hamers en Winckels zagen de rood-witten zich genoodzaakt tot het uitoefenen van een zekere druk op de paars-witte verdediging. In de 19e minuut leverde dat een doelpunt op. Leo Vander Elst omzeilde de buitenspelval en werkte de bal met een lob over doelman Gerets in het net.

R Antwerp FC, met een ongewijzigd type-elftal, had zichtbaar moeite met een herhaaldelijk goed storend Patro, dat er niet voor terugschrok geregeld in het offensief te gaan. Tien minuten voor de koffie leverde dat Dewaay een reuzekans op. Iets later mocht Patrick Ipermans zich gelukkig prijzen een trap van Dewaay uit een gevaarlijke schermutseling voor doelman Ratko Svilar te kunnen ontzetten. De talrijk meegereisde Antwerpaanhangers
scandeerden toen al de naam 'Laszlo! Laszlo!' in de hoop dat de inbreng van het Hongaars voetbalbloed voor nieuw leven zou zorgen.

Trainer Dockx reageerde positief op de oproep van zijn supporters. Laszlo Fazekas mocht in de 63e minuut invallen voor de onzichtbare Petur Petursson. Ondanks kansen voor Mark Van der Linden en Laszlo Fazekas beperkte R.A.F.C. zich tot het houden van de bal in eigen rangen. Dat was spelen met vuur. Patro begon nog meer in eigen kansen te geloven en opteerde resoluut voor een krachtig slotoffensief. R.A.F.C. telde de minuten af en dat ging gepaard met onzekerheden in verdediging (F. De Witte - GvA - 29/08/1983 ).

(bron: de pers - 29/08/1983)

Statistieken

Patro Eisden R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jean-Pierre Gerets
Raymond Hamers
Roger Greyn
Hendrik Schrijvers
Jaak Bussels
Roger Smeets
Philippe Olaerts
Guy Winkels
René Verheyen
Albert Dewaay
Marc Roex
1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
4 Danny Koekelcoren
3 André Heerwegh
5 Frank Mariman
6 Patrick Ipermans
9 Leo Van der Elst
7 Vladimir Petrovic
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops

Wissels

61' Marc Roex (uit)/
Vital Borkelmans (in)
 
11 Petur Petursson (uit)/
14 Laszlo Fazekas (in)
62'
 

Begin Match
      Leo Van der Elst 0-1 20'
Ruststand 0-1
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG