Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Charleroi S.C.
3 1
29.10.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Charles Magerat

Lijnrechters:
Jean-Claude Momin - Arrigo Marcon
Toeschouwers: 5.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC de Charleroi

Laszlo Fazekas heeft veel bekijks

DEURNE - Het wederoptreden van Laszlo Fazekas is zaterdagavond niet onopgemerkt gebleven. Alvast niet voor de ploegmaats van de Hongaar. Die stonden tijdens het grootste gedeelte van de negentig minuten alleen maar te kijken naar de speler die twee weken geleden in het ziekenhuis moest worden opgenomen, maar in de bekermatch tegen RSC Charleroi weinig of geen hinder meer scheen te hebben van de duizelingen die hem hadden belet tegen K Beerschot VAV en RC de Lens te spelen.

Laszlo Fazekas won zelfs drie kopduels! Was de verbazing om het weerzien met hun technisch sterke ploegmaat te groot voor de andere Antwerpspelers? Of hadden zij geen zin om tegen de tweedeklasser hard te werken? Vroeg In de wedstrijd kreeg R.A.F.C. nochtans een verwittiging. Deproot kreeg in de zesde minuut de bal van Cloquet toegespeeld en kon op rechts ongehinderd naar het doel oprukken. Ratko Svilar liep uit en werd dan verschalkt door een lobbal in de uiterste hoek. Men moest zestien minuten wachten om het gelijkstellende doelpunt te zien maken. Na geharrewar kreeg Petur Petursson de bal vóór de voeten en liet een succesvol grondscherend schot vertrekken.

R.A.F.C. dwong nog veel scorekansen af, maar Mark Van der Linden stuurde de bal naar de donkere hemel, Christian Labarbe zag de bal door Royet op de lijn gestopt worden. De zaterdagavond pechvolle en pas bij het leger afgezwaaide Mark Van der Linden trapte nog tegen de zijstaak. Gelukkig stond Laszlo Fazekas opnieuw op het terrein. De Hongaar nodigde Mark Van der Linden tot een "give and go" uit en trapte de bal in het doel. De felle Waalse weerstand brokkelde nog meer af. De kwetsbaarheid in het centrum van de verdediging werd ook door Mark Van der Linden afgestraft. Leo Vander Elst stuurde zijn ploegmaat doorheen de Waalse verdediging.

De 3-1 eindcijfers prijkten op het scorebord voor de thuisploeg, die zaterdagavond met Laszlo Fazekas het meest voor sensatie zorgde. De vier doelpunten die vierdeklasser KFC Zwarte Leeuw 'aan de andere kant van 't stad' maakte, werden telkens met veel leedvermaak begroet (L.C. - bron: onbekend - 31/10/1983).

Thuisploeg hield de druk op de ketel

DEURNE. Qua prestatie is het zeker geen riante repetitie geworden met het oog op de return tegen RC de Lens, al kan de zege van de rood-witten door niemand aangevochten worden. Pluspunt was overigens dat ze bleven knokken om langszij te komen en de kwalifikatie weg te kapen.

"Ik had vermoed dat we het lastig zouden hebben, zeker nadat we door eigen schuld op achterstand geraakten. We konden ook de kansen niet verzilveren om de tweedeklasser al in de eerste helft op zijn nummer te zetten. Er bleef derhalve nog vrij lang te knokken", zei Jean Dockx achteraf. Een dekkingsfout van Christian Labarbe leidde ertoe dat Deproot na zes minuten de bal over de uitgelopen Ratko Svilar kon lobben. De thuisploeg was aangeslagen, leed veel balverlies en reageerde te individualistisch tegen de Zebra's, die natuurlijk extra veiligheidsmaatregelen hadden genomen. Laszlo Fazekas was spelbepalend, maar het middenveld ondermaats, de beide flankverdedigers krampachtig.

Via Laszlo Fazekas en Mark Van der Linden werd een kans gegrepen. Petur Petursson scoorde de gelijkmaker met een laag en strak schot. Met het heft in handen verzuimde de thuisploeg toe te slaan. Mark Van der Linden liet een levensgrote kans ongebruikt, had ook pech toen een knappe deviatie op de deklat strandde. Een poging van Christian Labarbe werd op de lijn door Royet weggeveegd. Doelman Mathy had ook een paar goede saves in huis. Anderzijds bleef Goretti de tegenaanval animeren.

De Walen bleven ook na de rust in hun kans op eventueel verlengingen geloven. Mark Van der Linden duwde een kans, door de bedrijvige Harry Cnops klaargelegd, voorlangs. Het was enkel na een geslaagde eén-twee tussen Mark Van der Linden en Laszlo Fazekas dat R Antwerp FC op winst klom, verdiend maar niet denderend. Laszlo Fazekas was enorm veel bij de bal, maar zijn maats waren te weinig aanspeelbaar. De kijkers hadden meer pret aan het scorebord (lees de blamage van K Beerschot VAV) dan aan het geproduceerde voetbal. De rood-witten hielden de druk op de ketel. Dat resulteerde in een derde treffer voor Mark Van der Linden die een doorsteekpas van Leo Van der Elst verlengde (Frans Van Bergen - GvA - 31/10/1983).

(bron: de pers - 31/10/1983)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Charleroi S.C.

Elftallen

1 Ratko Svilar
2 Gaston Boeckstaens
3 Danny Koekelcoren
4 André Heerwegh
5 Christian Labarbe
6 Patrick Ipermans
9 Leo Van der Elst
7 Laszlo Fazekas
10 Marc Van der Linden
11 Petur Petursson
8 Harry Cnops
1 Daniel Mathy
13 Hervé Royet
5 Peter Harrison
2 Jean-Jacques Cloquet
6 Freddy Delanghe
10 Claude Deproot
15 Thaty M'Bungu
11 Salvatore Curaba
7 John Mc Ginley
14 Mahungu
9 Sylvano Goretti

Wissels

79' 6 Patrick Ipermans (uit)/
14 Patrick Vermeiren (in)
 
81' 7 Laszlo Fazekas (uit)/
13 Jean-Michel Lecloux (in)
 
7 John Mc Ginley (uit)/
4 Jean-Marc Huygen (in)
73'
 
11 Salvatore Curaba (uit)/
8 Patrice Leunen (in)
79'
 

Begin Match
      Jean-Marc Huygen
      Claude Deproot 0-1 8'
22' Petur Petursson 1-1      
Ruststand 1-1
53' Laszlo Fazekas 2-1      
79' Marc Van der Linden 3-1      
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG