René Thirion - Omer Gevers
Toeschouwers: 8.500

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Laszlo Fazekas werkt 0-2 achterstand weg

DEURNE — Had R Standard FC vijf minuten voor tijd met een 1-2 voorsprong een riante uitgangspositie voor de terugwedstrijd, Laszlo Fazekas heeft op de valreep de Sinjoren nog enige hoop gegeven voor een doorbraak naar de halve finale. Het zal echter zeer moeilijk zijn. Dat heeft R.A.F.C. zelf kunnen vaststellen. R Standard CL speelde uitgekookt voetbal, trok zich massaal terug en loerde op de counter. Het was bij die tegenaanvallen dat de Luikenaren aan twee schitterende doelpunten kwamen. Het zag er voor R.A.F.C. dus belabberd uit, maar een doelpunt van Laszlo Fazekas voor de rust liet de hoop weer opwaaien. De thuisploeg speelde een sterkere speelhelft, maar het was pas vijf minuten voor tijd dat Laszlo Fazekas voor het gelijkmakende doelpunt zorgde.

Al in de eerste minuut moest André Heerwegh een fout (?) begaan. Hij duwde Hrubesch in de rug. Scheidsrechter Schoeters oordeelde dat het nog te vroeg was om de strengste sanctie toe te passen. Gesteund door de wind nam R.A.F.C. het initiatief over. Leo Van der Eist was erg dikwijls bij de bal. Getracht werd de verdediging van R Standard CL, die doorlopend terugplooide, te ontwrichten. R.A.F.C. kwam enkel tot verre schoten van Christian Labarbe, Petur Petursson en Leo Van der Elst die over de deklat zeilden. Had R.A.F.C. overwicht, de Luikenaren loerden op de counter. Het was bij één van die tegenacties dat Goossens na een
hoekschop de bal met de vuisten diende weg te stompen.

Nadat Hrubesch over de deklat had geschoten kreeg de thuisploeg de beste kans langs Wintacq. Een inzenden van de hardwerkende Paolo Lallo werd door de linksachter van de bezoekers bijna in eigen doel gekopt. R Standard CL trachtte terug te slaan, dwong enkele hoekschoppen af. Uit één van die corners was het Daerden die in de vijfendertigste minuut scoorde. De Luikenaren gingen door. Vijf minuten later bij een actie opgezet door Plessers en verlengd met het hoofd door Hrubesch, was het Tahamata die afrondde. R.A.F.C. bleek niet aangeslagen. Twee minuten voor de rust kwam er een schitterend doelpunt op het scorebord. Leo Van der Elst, de beste Antwerpspeler, boorde zich door de Luikse verdediging, tikte door naar Mark Van der Linden, die Laszlo Fazekas de mogelijkheid bood zijn ploeg terug in de wedstrijd te brengen.

Gesterkt door het doelpunt vlak voor de rust ging R.A.F.C. met Vladi Petrovic direct in het offensief. De Joegoslaaf werd onmiddellijk geboekt. Het beuken van R.A.F.C. leverde aanvankelijk geen resultaat op. Een zwaar schot van Laszlo Fazekas in de 61e minuut werd door Preud'homme uit het doelvlak gehaald. In de 72e minuut werd Christian Labarbe na een overtreding op Tahamata, uit het veld gestuurd. R.A.F.C. moest de laatste achttien minuten met tien optornen tegen de gesloten spelende Rouches. Een doelpunt van Petur Petursson werd vlak voor zijn vervanging, afgekeurd vanwege hands van de IJslander. R.A.F.C. ging nog fel drukken. Tweemaal was Preud'homme ter plaatse. Eerst haalde hij de bal uit de voeten van Marc Van der Linden, vervolgens dook hij een schitterend schot weg van Laszlo Fazekas.

Tahamata kwam alleen voor Goossens, maar werkte erg slordig af. Het was R.A.F.C. met een sterk spelende Van der Elst aan de basis, dat aan het gelijkmakend doelpunt kwam. Leo Van der Elst ging, net als in de eerste speelhelft, door de Standardverdediging, ontweek de buitenspelval en gaf een voorzet aan Laszlo Fazekas die voor zijn tweede doelpunt en een gelijkspel zorgde (René Mariën - GvA - 09/02/1984).

Christian Labarbe uitgesloten

Deurne - Het lijkt er sterk op dat R Antwerp FC de kwartfinale van de Beker van België niet zal overleven. Natuurlijk, de Bosuilen hebben, nu zondag over acht dagen, nog een terugmatch te goed in Sclessin, maar nu al moet worden gevreesd dat R.A.F.C. te veel doelpunten slikte om te overleven. Dit ondanks het feit dat de thuisploeg tijdens de eerste helft kon bogen op een vernuftige Laszlo Fazekas en na de rust ook nog Vladi Petrovic werd ingehaald. De beste voetbaltechniek stond toen op de Bosuilgrasmat, maar kon de kloeke, speelstijl van R Standard CL nauwelijks beïnvloeden. R Standard CL kwam gisteren niet naar de Metropool om een schoonheidsprijs af te halen. In hun type-opstelling acteerden de Rouches uitermate voorzichtig zodat R.A.F.C. niet veel ruimte kreeg toegemeten om zijn acties uit te spinnen.

Jean Dockx, de coach van R.A.F.C., had Gaston Boeckstaens langs de kant gelaten met een spierscheur en vertrok met Vladi Petrovic op de bank. Laszlo Fazekas was het brein in een deugdelijke ploeg. Leo Vander Elst leek zijn kracht te hebben herwonnen. De twee tikten onder hun beidjes voortreffelijke ideeën in mekaar, maar dat was niet onmiddellijk een reden voor R Standard CL om uit zijn beate rust op te schrikken. Binnen het kwartier kon Leo Vander Eist tweemaal de instormende Petur Petursson bereiken. Eerst bekoelde Jelikic de inzwaaiende bal. Nadien suisde de kopbal over. R Standard CL verpinkte niet. Of toch wel? In de 32e minuut stuurde Christian Labarbe de bal voor het Standard-hok stuurde, Michel Wintacq stuurde in hoge vertwijfeling het leer met een korte kopstoot rakelings over zijn eigen dwarshout. Dat zou een mooi averechts doelpunt zijn geweest. En ja hoor, de voetballogica stond binnen de kortste keren bovendien helemaal ondersteboven.

Toen R Standard CL in de 34e minuut voor het eerst echt over de middellijn stormde, vond de lepe Gründel Jos Daerden in het centrum van de aanval. Het schot was niet hard, maar stak wel diep in de hoek van het doel (0-1). Dat verdiende R Antwerp FC niet. De voetbal-ellende van de Bosuilen werd volledig toen Gerard Plessers in de 40e minuut met een diepe voorzet Hrubesch vond. Die legde heel simpel af voor Tahamata. Antwerpdoelman Goossens was voor de tweede keer verslagen, daar waar hij amper de bal had gezien, laat staan vastgeklemd (0-2). Meteen leek de bekercampagne een bekeken zaak, hoewel Laslo Fazekas, twee minuten voor rust nog enige rood-witte hoop in de stand schoot. Op voorzet van Leo Vander Elst, waarin Mark Vander Linden nog een stroomversnelling stak, vluchtte Laszlo Fazekas naar het Standarddoel. Zijn schot vertrok naar de tweede paal, waar de bal eerst nog tegen het hout sloeg om nadien doorheen het doelvlak te verdwijnen (1-2).

R Antwerp FC bezat toen nog een sprankeltje hoop. Vooral omdat Vladi Petrovic na rust op het gras mocht en die zal het voor de rest van dit kampioenschap toch moeten doen. We noteerden een boeking op zijn naam, terwijl Laszlo Fazekas op het uur doelman Preud'homme tot een prachtige redding noopte. R.A.F.C. was nog niet gevloerd, hoewel scheidsrechter Schoeters op de 65e minuut een bizarre ingreep deed. Een prachtig doelpunt van Petur Petursson schrapte hij uit het boekje wegens vermeend buitenspel. Hier voelde R Antwerp FC zich terecht bedot. Zeker door de uitsluiting van Christian Labarbe wegens een tweede boeking. Nog meer toen Preud'homme de bal uit de voeten duikelde van Mark Van der Linden, al zagen wij zelf geen fout van de Standard-doelman. Toch kwam er een rechtvaardige eindscore op het bord toen vijf minuten voor tijd de beste man op het veld Laszlo Fazekas, een voorzet van Leo Vander Elst beheerst binnentrapte (2-2) (Eric Moerman - bron: onbekend - 09/02/1984).

11 Heinz Gründel

46' 8 Paolo Lallo (uit)/
14 Vladimir Petrovic (in)

65' 11 Petur Petursson (uit)/
13 Harry Cnops (in)

Christian Labarbe
Vladimir Petrovic
      Jos Daerden 0-1 34'
      Simon Tahamata 0-2 39'
43' Laszlo Fazekas 1-2
Ruststand 1-2
75' Christian Labarbe
85' Laszlo Fazekas 2-2
90' Eindstand 2-2 90'