Francis Picard - Roger Van Walleghem
Toeschouwers: 8.000

Na KAA Gent - R Antwerp FC

Oudjes Koudijzer en Fazekas bepalen resultaat - Replay op de Bosuil

GENT - Net als vorig jaar hebben Gent en R Antwerp FC mekaar geen duimbreed toegegeven in de achtste finale van de bekercompetitie. Het scenario kreeg dit keer wel een andere ontknoping, maar dat was alleen te wijten aan de verandering van de reglementering terzake. Veel toeschouwers stonden na afloop van de reglementaire honderdtwintig minuten zelfs te wachten op een extraatje strafschoptrappen, maar tot hun verbazing moesten ze vaststellen dat de acteurs doodgewoon het veld afstapten. Geen penalty's en dus ook geen uitsluitsel over winst en verlies. Dat verdict valt pas in de replay die op de Bosuil zal worden gespeeld.

Uiteraard konden de bezoekers zich het best met het resultaat verzoenen. Een replay betekent immers een extra bron van inkomsten voor club en spelers en dat is erg welkom in crisistijd. Bovendien heeft R Antwerp FC nu met het thuisvoordeel de beste kansen op kwalificatie. R Antwerp FC heeft hard moeten zwoegen om alsnog een gelijkspel uit de brand te slepen. Er was immers maar een goed kwartier meer te spelen toen de na rust voor Petursson ingeruilde Fazekas met een flits van zijn grote klasse de openingstreffer van Koudijzer ongedaan maakte. Fazekas en Koudijzer: de oudjes hebben het resultaat bij mekaar getrapt.

De bezoekers waren nochtans sterk van start gegaan. Laurijssen moest het eerste pakwerk verrichten op pogingen van Harry Cnops en Francis Goris. In het tweede kwartier kwam de Gentse diesel toch op gang, maar Ratko Svilar had voorlopig geen moeite met schoten van Lecloux en Schapendonk. Opvallend was wel dat Koudijzer ver terugplooide, zodat niet zo dadelijk bleek wie voor Gent het doelpunt moest maken. Aad verstond het zelfs om aan de overzijde Cnops in het straatje te sturen, maar de Antwerpspits leverde een te zwak schot af. Enkele minuten later herstelde Koudijzer echter zijn fout, schoof naar de rand van het strafschopgebied en stond precies op de goede plaats om een door Ratko Svilar onoordeelkundig weggebokste bal hoog tegen de touwen te sturen.

In de slotfase van die eerste helft kwam R.A.F.C. nog twee keer dicht bij de gelijkmaker, telkens via Mark Vander Linden. Lauryssen en de op de lijn postvattende Quipor hielden het Gentse doelvlak vrij. Na rust stuurde Gent op de beslissing aan en die had ook vorm kunnen krijgen als een aarzelende scheidsrechter Delsemme de bal niet op de lijn van de grote rechthoek had gelegd na een overtreding van Mariman op de doorgebroken Lecloux. In het vierde kwartier kon R Antwerp FC het evenwicht herstellen en nadat Koekelcoren al in schietpositie was geraakt, knalde Fazekas vanop twintig meter de gelijkmaker droog in de hoek. Eindelijk barstte de cupsfeer los.

R.A.F.C. kreeg de ruimte om de tegenaanval uit te spelen, maar mocht erg gelukkig zijn dat Schapendonk vijf minuten voor tijd een reuzenkans naar de haaien hielp. Met een billijke 1-1 stand gingen beide ploegen de verlengingen in, maar die bleken een maat voor niets, zodat R.A.F.C. nu twee keer achter mekaar gastheer mag spelen voor de Buffalo's (Henk Van Nieuwenhove - bron: onbekend - 10/01/1983).

8 Harry Cnops

71' Jean-Michel Lecloux (uit)/
Jean-Claude Bouvy (in)

110' Tony Rombouts (uit)/
Kyika Tokodi (in)

11 Petur Petursson (uit)/
14 Laszlo Fazekas (in)
46'

5 Frank Mariman (uit)/
13 Yves Vanderveeren (in)
106'

30' Aad Koudijzer 1-0
Ruststand 1-0
      Laszlo Fazekas 1-1 73'
90' Eindstand 1-1 90'