Televisie brengt R Antwerp FC andermaal geen geluk
DEURNE - Dit kan niet meer. Het Antwerpbestuur had er een telex voor over. Secretaris Louis Wouters bevestigde het ons telefonisch: R Antwerp FC-1.FC Köln zou niet rechtstreeks op om het even welke zender op het scherm komen. Georg Kessler sprak, als Algemeen Directeur van de R.A.F.C. maandag op een persconferentie de woorden: "Wij geven geen toelating om de match in België of in Duitsland op televisie te laten komen. Jullie kunnen dat allemaal schrijven, ik steek er mijn hand voor in het vuur." Ook voorzitter Eddy Wauters wist het zeker: "Ik spreek toch altijd de waarheid, geen tv-beelden." Of hoe men de pers en de voetballiefhebbers in het ootje kan nemen.
Einar Halle, de Noorse spelleider was nog verre van warmgelopen toen Littbarski op rechts een vrijschop nam. Voor de muit van Wim De Coninck stonden een aantal roodhemden te wachten. De Antwerpverdediging, zonder Ralf Geilenkirchen, keek ernaar en het duo Claesen-Goossens mocht op de middenstip herbeginnen, nul-één. De thuisploeg, geheel in het wit, begon er bleekjes aan. Wim De Coninck moest immers onmidddellijk opnieuw plat op aanvallend werk van Paulsen. De eerste bespreekbare actie van de Bosuilen deed de hel eventjes losbarsten. Rudi Smidts trok voor en Dirk Goossens ging in de grote rechthoek met de neus in het gras. Strafschop gevraagd, maar niet gekregen en Dirk Goossens erg boos op de vlaggeman.
Achteraan stond Wim De Coninck dapper te roepen en te tieren om zijn herschikte verdediging op orde te krijgen. De Sinjoren namen initiatief. Nico Claesen zocht na een schitterende beweging de kortste afstand naar het doel, maar Hönerbach trapte de pocketaanvaller zonder pardon in de vernieling. Dat was wat het onderdeel 'vuiligheid' betreft nog maar klein bier. Keim en Littbarski gedroegen zich op de rand van de rode kaart. In Noorwegen moeten ze een en ander kunnen verdragen, Halle liet de kaarten in het bovenzakje. De bedrijvige Hans-Peter Lehnhoff vond iets voorbij het half uur een opening door het centrum. Hij werd foutief gestuit en de bal werd op ideale afstand gelegd voor Frans van Rooij. Een korte tik van Thierry Pister en Frans van Rooij vlamde staalhard door de muur. Illgner was kansloos.
Frans van Rooij probeerde het over te doen. Illgner had twee beurten nodig om het leer onder controle te krijgen. Het werd duidelijk dat R.A.F.C. meer en meer vat kreeg op de wedstrijd. Franky Dekenne kwam gevaarlijk opzetten. Het was de voorbode van een tweede Antwerpse goal. Die viel er na een verwarde voorbereiding. Dirk Goossens knalde van dicht op Illgner, Rony Van Rethy miste de rebound, Dirk Goossens maakte het af. De man die hardnekkig een vaste stek najaagt, dus met succes op het Uefa-feest. De voorsprong was niet eens onverdiend. De miserabele start werd in het laatste kwartier van de eerste helft door de gastheren met sprankelende acties weggespeeld.
Georg Kessler had al vroeg ingegrepen door in de achterste gelederen Rony Van Rethy van de liberoplaats weg te halen en Geert Emmerechts op die plaats te posteren. Dat deed de rust in de gelederen weerkeren. Ongelooflijk maar waar, de Duitsers deden het vlak na de koffie nog eens over. De eerste minuut was nog niet vol of de klokken luidden. Littbarski aan het hoekschoppaaltje, een doorkopper van Keim en uiteindelijk Allofs als laatste met het hoofd aan de bal. Doelpunt (2-2). 1.FC Köln kon er maar niet genoeg van krijgen. Hässler op de vuisten van Wim De Coninck en dan een afwijker van Paulsen rechtstreeks in doel. Een hopeloze situatie voor een wankelend R.A.F.C.
Rudi Taeymans en Rudi Smidts, twee verdedigers, maakten vooraan een vuist, zonder gevolg. De counters van 1.FC Köln volgden mekaar snel op. Wim De Coninck bleef attent, maar kon niet verhinderen dat de Duitsers via Janssen de kloof nog uitdiepten (2-4) (Roger Vlemings - GvA - 07/09/1988).
Verdediging wankelde
DEURNE — 'Auf Wiedersehen', de Duitse aanhang maakte het de Antwerpsupporters duidelijk. 1.FC Köln en niet R Antwerp FC staat met meer dan één voet in de tweede ronde. De ontgoocheling was groot. Na een nochtans prima eerste helft ging de Great Old onderuit. De verdediging werd met de vinger gewezen. Een gegeven waar vooral Franky Dekenne het moeilijk mee had.
"Van verdedigende flaters wil ik absoluut niets horen", aldus Franky Dekenne. "Heb je goed gezien wie die doelpunten scoorde. Geen van de Keulse aanvallers vond de weg naar de netten, maar als je als verdediger bij je man staat en er loopt iemand anders totaal vrij, dan ben je uiteraard kansloos. Zo kregen we drie doelpunten tegen. Ga daar maar eens aan staan." Franky Dekenne weigert evenwel om zich bij de uitschakeling neer te leggen. "Bij KSV Waregem gingen we ooit bij AC Milaan met 1-2 winnen. Het kan dus allemaal. Toch zijn ons kansen miniem. Vooral die late tegentreffer ligt zwaar op de maag. Als je er in de laatste tien minuten nog een zestal spurtjes van minstens zestig meter moet uitpersen, loopt er duidelijk iets fout. Dan zal het de verdediging wel weer geweest zijn zeker..."
Antwerps linkermiddenvelder Thierry Pister had zich ook een heel ander Europees debuut voorgesteld. "Na die vroege tegentreffer hebben we ons goed herpakt. We speelden 1.FC Köln zelfs een half uur weg. Die 2-1 voorsprong voor ons was terecht. Na de pauze maakten we dan enkele onbegrijpelijk fouten. 1.FC Köln heeft dat gewoon afgestraft. De tegenstander kon nog counteren aan de lopende band. Als we iets meer kansen benutten, gaan we zeker niet af. Nu staan we voor een uitzichtloze situatie. Hoewel, met Marc Van der Linden erbij, loopt het misschien anders. Dirk Goossens speelde wel goed, maar Marc kan de bal beter bijhouden. Hij is eigenlijk onvervangbaar (L.D.R. - GvA - 7/09/1988)."
|