27.09.1983 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Howard King (Wal.)
Toeschouwers: 12.000

Bosuilen houden schietoefening: Fazekas, de oude tovenaar

DEURNE, dinsdagavond - R Antwerp FC heeft ook in eigen huis nooit moeite gehad om zijn Europese tegenstander te fnuiken. Dat hadden we al uit de heenwedstrijd geleerd. Ondanks de zwakke tegenstand van FC Zürich heeft de Great Old het spektakel zeker gered door tegen de Zwitsers schietoefeningen te houden. Daarin stal doelman Grob door zijn positie een stukje van de show, maar de grootste overwinnaar was zeker Laszlo Fazekas. In zijn oude trukendoos staken de fijnste vondsten, de technisch vaardigste nummers.

Trainer Jean Dockx heeft met zijn team de kwalificatie voor de tweede UEFA-ronde op zak, maar hij krijgt onmiddellijk moeilijk denkwerk voorgeschoteld. Wij vragen ons af wie hij zondag tegen K Lierse SK als vierde buitenlander langs de kant laat? De weg naar de hel ligt geplaveid met goede bedoelingen Wanneer we dit voor waarheid aannemen, moet FC Zürich nu al zeker in het vagevuur zitten, op weg naar... FC Zürich heeft gisteravond wel geprobeerd R.A.F.C. onder druk te zetten, maar het bleef op bijna ergerlijke wijze bij die goede bedoelingen. In de Zwitserse ploeg vonden wij internationaal Heinz Luedi toch terug ten koste van Schönenberger. Ook die ervaring leek de Zwitsers geen stap te helpen.

FC Zürich aanvaardde nochtans de kamp zonder enige schroomvalligheid. Met drie spitsen in de vuurlijn trachtten de Zwitsers het spelbeeld onmiddellijk te forceren. Op uitzondering van een goed schot van Elsener, hebben wij van ze nauwelijks een goede aanvalsactie gezien. Niet toevallig plantte overigens Elsener zijn voet tegen de bal. Hij was de beste Zwitser, ook tijdens de heenmatch. De Bosuilen wisten met dat voetbalgepruttel aanvankelijk geen blijf. Een vorm van voorzichtigheid was natuurlijk geboden, men weet immers nooit. Dit offensieve Zwitserse gestoei, zeg maar geklungel, kon niemand bang maken.

Fazekas tovert weer
Dat dacht R.A.F.C. ook. Binnen het half uur hadden de Bosuilen zich een paar uitstekende doelkansen gecreëerd, al werd het spelbeeld daarom niet veel beter. R.A.F.C. toonde hier enige vakbekwaamheid. Te beginnen met Vladi Petrovic die met zijn hak alsnog een scherpe doelkans wilde benutten. De bal glipte over zijn schoen. Voorts kwam Frank Mariman opdagen met een kanjer van een schot dat op de vuisten van doelman Grob uiteenspatte. Pas toen wilde R.A.F.C. bewijzen dat deze Europacupreis van FC Zürich toch wel nutteloos was.

Mark Van der Linden knalde in een bos van spelers na een overgenomen hoekschop. Laszlo Fazekas ging warempel aan het toveren toen hij met een splijtende schijnbeweging zijn laatste tegenstander ter plekke liet. Zijn schot vloog op de kruishoek te pletter. Feestvarken Gaston Boeckstaens had nog de beste kans in huis, doelman Grob duwde zijn loeiend schot centimeters naast de paal. Laszlo Fazekas verdiende minstens het eerste doelpunt toen hij in de 35e minuut iedereen in het ootje nam. Zijn lobbal strandde op het dwarshout. Zonde voor hem.

Strafschop
Ook zonde voor R.A.F.C. Zoals wij Laszlo Fazekas tijdens de eerste helft op Europees niveau zagen sjotten, is het bijna godgeklaagd dat die volgende week bij de Belgische invallers aan het werk moet. Een voetbaldonderslag bij erg heldere hemel. Die hemel beduidde dat de kwalificatiekansen van R.A.F.C. nooit in gevaar werden gebracht. Aan het spektakel ontbraken alleen de nodige doelpunten als suiker in de pap. Die kreeg Laszlo Fazekas toch, hem aangeboden met een gouden lepel toen in de 50e minuut Gaston Boeckstaens rondom libero Luedi draaide en de Zwitser met een voetveeg de Antwerpverdediger van het tapijt schopte.

Er kon geen twijfel over bestaan wie de strafschop zou nemen. Het stadion schreeuwde "Laszlo! Laszlo!!" Hij nam ook plaats achter de bal en vloerde de Zwitserse doelman met een zacht, perfect schot, krap onder de dwarsbalk (1-0). De thuisploeg zat toen helemaal op zijn gemak. Zelfs toen Landolt in de 70e minuut met een laag en strak schot mocht tegenscoren. Het team van coach Jean Dockx kon immers niets meer gebeuren. Dat bleek ook op de wijze waarop de verdere doelpunten tegen het net flitsten. Prachtige rozen, op rekening van Vladi Petrovic en Mark Van der Linden. Rufer schoot de Zwitsers nog wel profijtig naar 3-2. Laszlo Fazekas zette het orgelpunt met een doelpunt dat alleen hij ziet liggen (4-2). Een voetbalslot dat iedereen hem gunde (Eric Moermen - bron: onbekend - 28/09/1983).

Briljante Laszlo Fazekas niet alleen dirigent, maar ook matchwinnaar

DEURNE — De Europese gala-avond aan de Bosuil was in de eerste helft een saaie boel. Een meesterlijke Laszlo Fazekas liet de wedstrijd helemaal kantelen. De fel geapplaudiseerde Hongaar was niet alleen de spelmaker, maar ook de matchwinnaar in een rood-wit team dat vooral in de tweede helft het volle pond en het hele gamma gaf. Felicitaties in blok voor het hele elftal dus. Tien jaar geleden werd Jean Dockx, toen actief als speler bij RSC Anderlecht uitgeschakeld door FC Zürich in Europacup 2. Dit keer nam hij, dank zij een meesterlijke Laszlo Fazekas en een gemotiveerde ploeg, een verdiende en heerlijke revanche.

Pas na een achttiental minuten was er enige sensatie in de Bosuilkuip toen een voorzet van Mark Van der Linden verlengd werd door Leo Van der Elst. Vladi Petrovic, de doelman voorbij , verslikte zich in de bal. Een minuut later rateerde ook Petur Petursson, zeker niet op het niveau van Zürich, een vluchtschot na een voorzet van Mark Van der Linden. Ook het tweede kwartier was arm aan opwindende gebeurtenissen, al waren de Zwitsers offensief ingesteld met drie spitsen. Buiten een afstandsschot van Bok en een inswinger van Elsener werd Ratko Svilar niet voor zware problemen gesteld, al moest hij toch nog een keer in de voeten van Schneider.

FC Zürich, dit keer in een andere veldbezetting, hield aan zijn offensieve acties slechts één halve kans over, door Iselin vrij stuntelig benut. Tot omstreeks het halfuur bleef het eerder een schaakspelletje, zo rustig als de zachte herfstavond. Toen sloeg plots de vlam in de pan. Het begon met een spetterend afstandschot van Frank Mariman, door Grob moeizaam gered. Onmiddellijk daarop nam Mark Van der Linden een rebound op de slof toen de Zwitserse verdediging paniekerig stond te voetballen. Dat bleef zo overigens in het derde kwartier.
Het meeste applaus ging in die periode naar Laszlo Fazekas.

De Hongaarse grootmeester versierde hoogstpersoonlijk een paar hoogstandjes. De eerste keer trof hij de buitenkant van de paal. Vijf minuten later sloeg een sublieme lobbal tegen de dwarslat te pletter. Dat was pure pech. De Zwitsers van hun kant kwamen er nog maar zelden aan te pas en moesten liefst een dozijn hoekschoppen toestaan. De jarige en toch van zijn griep herstelde Gaston Boeckstaens had overigens een doelpunt verdiend toen hij Grob vanop twintig meter op de korrel nam. De Zwitserse doelman kon met heel veel moeite de bal wegduwen.

Had R.A.F.C., op grond van dat derde kwartier, een voorsprong kunnen wettigen, Ratko Svilar moest attent blijven en een kamikaze-redding uitvoeren in de voeten van Schneider, de meest vooruitgeschoven spits. Stond er bij de rust nog altijd een 0-0 op het bord, R.A.F.C. zou spoedig beloond worden voor zijn spektakulair voetbal waarmee het in het derde kwartier de wedstrijd had laten kantelen. Een vloeiende combinatie tussen Mark Van der Linden, Petur Petursson en Laszlo Fazekas werd door de Hongaar gemist. Vijf minuten na de rust trapte hij een geraffineerde voorzet naar de mee opgerukte Gaston Boeckstaens.

Net op het ogenblik dat de karaktervolle aanvoerder wilde afdrukken, werd hij onderuit gehaald. Strafschop derhalve en op algemene aanvraag natuurlijk Laszlo Fazekas achter de stip. In tegenstelling tot de competitiematch tegen RFC Luik deed hij het nog eens op de ouderwetse manier. Met een handig wippertje verschalkte hij Grob. De doelman zou in de volgende minuten zijn elftal van de ondergang redden met een reeks schitterende parades. Zo ranselde hij een kogel van Laszlo Fazekas, uit zijn doelvlak, punchte hij een zwaar schot van Mark Van der Linden over de deklat en duwde hij een loeier van Leo Van der Eist met een ongelooflijke reflex uit de baan.

Helemaal tegen de gang van de wedstrijd kwamen de Zwitsers langszij toen Ratko Svilar zich miskeek op een afstandsschot van aanvoerder Landolt. Binnen de kortste keren sloeg de thuisploeg zonder pardon met twee doelpunten terug, waartegen Grob geen verhaal had. Een laterale voorzet van de pas ingekomen Harry Cnops werd door Vladi Petrovic moeiteloos in de lege hoek geduwd. Het derde doelpunt was des te mooier. Grob sloeg een poging van Mark Van der Linden weg, Vladi Petrovic recupereerde de bal en legde die terug naar Mark Van der Linden die keihard uithaalde.

Was de kwalifikatie al lang geen punt meer, de wedstrijd lag meteen in de beslissende plooi. In een spektakulaire tweede helft met Laszlo Fazekas als centrale figuur heeft R.A.F.C. de overwinning voluit kunnen wettigen al werd een slordigheid in verdediging afgestraft met een Zwitserse tegentreffer. Loos alarm, want met een geplaatste bal die teruggelegd werd door Patrick Ipermans, kon Laszlo Fazekas de eindcijfers op 4-2 tillen (Frans Van Bergen - GvA - 28/09/1983).

Markus Schneider

66' 2 Gaston Boeckstaens (uit)/
12 Patrick Vermeiren (in)

70' 10 Petur Petursson (uit)/
13 Harry Cnops (in)

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 599

Heinz Luedi (uit)/
Urs Schönenberger (in)
82'

49' Laszlo Fazekas (penalty) 1-0
      Rüdi Landolt 1-1 69'
71' Vladimir Petrovic 2-1
73' Mark Van der Linden 3-1
      Wynton Rufer 3-2 80'
81' Laszlo Fazekas 4-2
90' Eindstand 4-2 90'