Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Racing Club de Lens R. Antwerp F.C.
2 2
19.10.1983 Plaats: Felix Bollaertstadion

Scheidsrechter: Thomas Oliver Donnelly (N-Ier.)
Toeschouwers: 40.000

Wedstrijdverslag

Na RC de Lens - R Antwerp FC
Twee doelpunten van Harry Cnops, door thuisploeg omgebogen in gelijkspel

LENS — In het imposante en bruisende nog in aanbouw zijnde Felix Bollaertstadion heeft R.A.F.C. opnieuw een schitterende verrichting en een dito uitslag verworven. In Zürich was het Petur Petursson met drie doelpunten die voor een explosie zorgde. In de Franse mijnstad was het de onberekenbare Harry Cnops die voor de rust twee doelpunten scoorde. Zag het naar uit dat de sterk spelende Antwerpploeg, die in blok en met de zich in de kijker spelende Vladi Petrovic, zich op rozen had gespeeld voor wat de terugwedstrijd betreft, in een stormachtig laatste. kwartier moesten de rood-witten uiteindelijk nog vrede nemen met een gelijkspel.

R.A.F.C. startte met een sterk verdedigend middenveld met alleen Harry Cnops voorin. De sterk en gedisciplineerd spelende rood-witte verdediging slaagde erin de snelle acties van de Franse profploeg die vooral langs de flanken werden uitgevoerd op te vangen. Tony Goossens moest met een duik een zwaar schot van de opgerukte rechtsachter Marsiglia onschadelijk maken. Langs een hardwerkende Leo Van der Eist en een speelse Vladi Petrovic konden onze landgenoten met verre kruispassen de Franse verdediging af en toe uit verband halen. RC de Lens speelde technisch erg sterk, maar slaagde er niet in een opening te vinden in de gesloten Antwerpverdediging. Het was integendeel de gastploeg die in een drietal minuten met twee explosies van Harry Cnops voor een onverwachte 0-2 voorsprong zorgde.

In de 22e minuut speelde Harry Cnops naar Mark Van der Linden, die met het hoofd terugspeelde. De onberekenbare Harry Cnops ging door en knalde onhoudbaar in de hoek.
Nadat hij bijna voor een own-goal had gezorgd was het weer Harry Cnops die na een voorzet via Vladi Petrovic en Leo Van der Eist doorging en voor een schitterend orgelpunt zorgde (0-2). De Fransen waren aangeslagen. Ze hadden wel veldoverwicht, maar verstrikten zich in een te kort samenspel waarmee de Antwerpverdedigers niet veel moeite hadden. In de plaats van de voorsprong te verkleinen was het een achttal minuten voor rust bijna Harry Cnops die voor een hattrick zorgde wanneer hij doorging en de uitgelopen doelman Tempet dwong in de voeten te duiken om een nog grotere achterstand te verhinderen.

Warm
Zoals in de eerste helft waarin de Fransen een zeker overwicht hadden, zo was het ook in de tweede helft waarin ze geen enkele uitgespeelde scorekans kregen. Toch diende Goossens in de 60e minuut in de voeten van Tlokinski te duiken om een doelpunt te voorkomen. De Fransen die op bepaalde ogenblikken werden uitgejouwd, omdat zij zich vastliepen in het centrum en geregeld bezoek op de eigen speelhelft kregen van Harry Cnops, Mark Van der Linden, Vladi Petrovic die enkele knappe aanvallen in mekaar trapten, maar helaas geen verlengstuk kregen. Wat jammer dat een vluchtschot van Mark Van der Linden in de 72e minuut naast de doelpaal zeilde. De thuisploeg repliceerde geweldig. Het was Flak die na vrijschop voor het eerste Franse doelpunt zorgde.

Opgepept door het publiek dat opnieuw achter zijn spelers stond, kreeg R.A.F.C. het tijdens het laatste kwartier erg warm. Xuereb trof in de 76e minuut de paal. Danny Koekelcoren en zijn ploeggenoten moesten zich met man en macht weren tegen de steeds opnieuw aanrukkende Fransen die zeven minuten voor tijd langs Peltier met een kopstoot de 0-2 achterstand ten slotte omboog in een 2-2 gelijkspel (René Mariën - GvA - 20/10/1983).

Cnops in de diepste hoeken, links en rechts

LENS, woensdagavond. - Het begint er op te gelijken dat R Antwerp FC voetbalkundig alleen nog van zich wil doen spreken op Europees niveau. Na FC Zürich tijdens de eerste ronde van het tapijt te hebben geveegd, moest nu ook RC de Lens voor een kijkerspubliek van veertigduizend mensen eraan geloven. R.A.F.C. speelde beheerst de counter, met veel volk in het steunvlak. Harry Cnops deed de rest. Tijdens de eerste helft al, toen hij eerst met zijn linker dan met zijn rechter, twee doelpunten haarfijn in de diepste hoeken schoof. Wij hadden het van handige Harry nog nooit gezien. Ondanks het late vrijschop doelpunt van Flak, dat grote begeestering in het stadion veroorzaakte, bracht het RC de Lens in feite geen stap dichter bij de kwalificatie.

Wij hebben gisteravond uitbundig genoten op een voetbalscène, die veertigduizend wild-enthousiaste supporters groepeerde. Met vuurwerk en gezang toverden zij het gezellig Bollaertstadion om tot een kokende heksenketel, waarin wij huiverig maar uitermate gespannen de Europese bekerwedstrijd bekeken. De Franse supporters wisten waarvoor zij zich in zo massale getale rond de grasmat hadden geschaard. RC de Lens is een spektakelploeg. Dat spektakel werd vanaf het startsignaal geserveerd.

Spektakel, zonder complexen, zonder remmen
Nochtans, hoe mooi die offensieve bedoelingen van RC de Lens ook waren, R.A.F.C. blijft theoretisch een van onze betere Belgische ploegen en dat was er gisteravond na lange tijd, weer aan te zien. Trainer Jean Dockx had een deugdelijk strijdplan uitgekiend. Harry Cnops moest als enige spits zijn Franse tegenstanders aan de klap houden, terwijl de rest van het Belgische voetbalpotentieel in het steunvlak stond geposteerd. Ivic-voetbal van het zuiverste water. Daarmee wisten de Fransen geen blijf. Wel moest Patrick lpermans al in de derde minuut de snelle Brisson in de grond boren, wat hem de gele kaart opleverde. Het was vrij snel duidelijk dat R.A.F.C. geen schrik moest koesteren voor zoveel ongebreideld, maar al bij al ongevaarlijk Frans aanvalsgeweld.

Tweemaal Cnops
Meer zelfs, in dat enorme, verpletterende offensief van RC de Lens zagen wij binnen de eerste tien minuten de beste twee aanvallen op rekening van... R.A.F.C. Een voorzichtige aanduiding de bezoeker toen al goed stond te voetballen. En ja hoor, dat profijtig idee deed Harry Cnops in nog geen vijf minuten tijd openklappen tot enorme voetbalweelde. Op de 22e minuut zocht en vond hij de inspurtende Mark Van der Linden die trachtte de bal door te koppen. Hij raakte het leder echter maar half. Geen nood. Mark Van der Linden was in zijn springpoging in duel gewikkeld met een Frans verdediger, die de rest van het karwei klaarde. De bal sprong terug voor de voeten van Harry Cnops, die met zijn linker laag over de grond inschoot (0-1).

R.A.F.C. stond te glunderen en werd zelfs gek toen een paar minuten later Leo Vander Eist een van zijn bekende loeiende ballen in het Franse kamp vlamde. Het leder caprioleerde weer voor de voeten van Harry Cnops. Nu legde hij met zijn rechter aan en weer stak de bal haarfijn in de hoek (0-2). Wie zei er ook weer dat Harry Cnops maar lukraak tegen de bal stampt? Een vals profeet of een zwartkijker? We weten het niet. Feit bleef dat R.A.F.C. met die twee doelpunten nog nauwelijks iets kon overkomen, wat RC de Lens ook tijdens de tweede spelperiode nog uitspookte. De thuisploeg had al enorm veel energie verbruikt en wanneer wij de balans langs Franse zijde opmaken, komen wij, verwonderlijk genoeg tot geen enkel bruikbaar doelschot.

Of toch één: van rechterflankverdediger Marsiglia dat Tony Goossens met zijn voet redde. De tweede helft leerde niets nieuws. Het Franse voetbal is mooi, maar het geraakt veel van zijn bezinning kwijt in het strafschopgebied. Daar worden nog altijd de prijzen gedeeld. Daarin was Harry Cnops onverbeterlijk, hoewel het zeker geen toeval is dat R.A.F.C. aan zulke schitterende uitgangpositie geraakte door de prestatie van Vladimir Petrovic. Hij speelde opnieuw op het niveau dat elke week van een voetballer van zijn kaliber kan worden verwacht. Samen met Leo Vander Elst vormde hij brein en longen van een ploeg, die al zeer dicht bij de derde Uefa-ronde stond. Flak scoorde dan toch na een vrijschop en toen waren de Fransen niet meer te stuiten.

Goossens redde meteen nog een schot van Flak terwijl Xuereb tegen de staander blafte. Invaller Peltier maakte er op vrijschop 2-2 van zodat R.A.F.C. nog fel op de tanden moest bijten tijdens de finale (Eric Moerman - bron: onbekend - 20 oktober 1983).Van de Eiffeltoren naar de mijn van Beringen

LENS. — Is Jean Dockx een toptrainer? Na de rotprestaties in de competitie voorspelden velen R.A.F.C. een afgang bij het Franse RC de Lens. Jean Dockx bleef beweren dat alle Franse ploegen te kloppen zijn. Blufpoker? De Antwerptrainer deed feitelijk maar één echte tactische ingreep. Hij beschermde de te offensieve Christian Labarbe door Patrick Ipermans en Petur Petursson in zijn buurt te plaatsen en het lukte.

Jean Dockx zei na de wedstrijd: "Ik speelde geen echte blufpoker, maar sommige 'kenners' hebben ons te vlug veroordeeld. Drie weken geleden plaatsten zij ons op de Eifeltoren, maar ze verwezen ons vorige zaterdag na de derbynederlaag naar de mijn van Beringen. Dat heeft mijn jongens echt geprikkeld. Ik geef wel toe dat ik de Franse journalisten in de watten heb gelegd..."

Tony Goossens was tevreden over zijn Europese debuut. "Sorry, maar aan die twee doelpunten kon ik niets doen. Ik geloof nu wel dat ik bewezen heb dat alle twijfels rond mijn persoon ongegrond waren. Ik heb vroeger met K Berchem Sport trouwens genoeg voor hete vuren gestaan en een Europese campagne met RSC Anderlecht is toch ook niet niets. Daarom durf ik stellen dat Ratko Svilar nu maar moet bewijzen dat hij beter is dan ik."

Peter Petursson tenslotte vond het gelijkspel een schitterende uitgangsportie. "RC de Lens ontgoochelde me erg in de eerste helft en toen voelde ik dat het hier moest lukken. De kritiek van de laatste weken heeft ons opgepept, maar ik geef toe dat we het nu ook op de Bosuil maar eens moeten bewijzen (F.D.W. - bron: onbekend - 20/10/1983)."

"Fantastische voorbereiding" (Louis De Vries)

Petur Petursson was in de eerste ronde de held van Zürich, Harry Cnops de bijna-matchwinnaar in het duel te Lens. Twee omstreden figuren in een Antwerpteam dat collectief een hoog waardecijfer kreeg in zijn twee Europese uitwedstrijden, telkens na een 0-1 thuisnederlaag in de competitie.

Harry Cnops, die Antwerps oefenperiode afsloot met liefst vijf doelpunten in de Maasstad, is er spijts alles in blijven geloven. Hij moest tot de negende speeldag wachten om in Lier zijn eerste competitiedoelpunt te maken. Intussen heeft hij toch al drie Europese treffers op zijn actief. Pluim dus voor de koelbloedige spits.

Louis De Vries wenste vooral het accent te leggen op het aandeel van de beide trainers, Jean Dockx en Georges Carleer. "Ze hebben voor een fantastische voorbereiding gezorgd, ofschoon het moreel front na de derby aangetast was. De spelers hebben alle tactische richtlijnen tot in de perfectie uitgevoerd. Een gedroomd teamwork."

President Eddy Wauters, bracht in de voormiddag een bezoek aan de Antwerpspelers, maar kon helaas de wedstrijd niet bijwonen. Een voorzitter van de Kredietbank heeft inderdaad nog andere dringende verplichtingen. De andere bestuursleden waren eensgezind. "Een ideale uitslag voor de terugwedstrijd, die een massa volk op de been kan brengen."

In Antwerpmiddens vraagt men zich intussen af of de Europese ban nu eindelijk gebroken kan worden. R.A.F.C. is er nog nooit in geslaagd de derde ronde te bereiken, noch bij de landskampioenen (één keer), noch in de Beker der Jaarbeurssteden (vier keer), noch in de UEFA-beker (twee keer). De derde ronde moet nu haalbaar zijn, ook al speelden de rood-witten al tweemaal 2-2 tegen R.C. Lens. Rendez-vous op Allerzielenavond. Liefst zonder kerkhofbloemen (F.V.B. - bron: onbekend - 20/10/1983).
(bron: de pers - 20/10/1983)

Statistieken

Racing Club de Lens R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Jean-Pierre Tempet
2 Hervé Flak
3 Francis Gillot
4 René Marsiglia
5 Didier Sénac
6 Daniel Krawczyk
7 Philippe Piette
8 Philippe Vercruysse
9 François Brisson
10 Miroslaw Tlokinski
11 Daniel Xuereb
1 Tony Goossens
2 Gaston Boeckstaens
3 André Heerwegh
4 Danny Koekelcoren
5 Christian Labarbe
6 Patrick Ipermans
7 Vladimir Petrovic
8 Petur Petursson
9 Leo Van der Elst
10 Harry Cnops
11 Marc Van der Linden

Wissels

61' 6 Daniel Krawczyk (uit)/
12 Michel Catalano (in)
 
68' 10 Miroslaw Tlokinski (uit)/
13 Pascal Peltier (in)
 
10 Harry Cnops (uit)/
12 Jean-Michel Lecloux (in)
75'
 
11 Marc Van der Linden (uit)/
13 Patrick Vermeiren (in)
75'
 

Begin Match
Francis Gillot      
Philippe Vercruysse      
      Tony Goossens
      Patrick Ipermans
      Leo Van der Elst
      Harry Cnops 0-1 22'
      Harry Cnops 0-2 26'
Ruststand 0-2
74' Hervé Flak 1-2      
83' Pascal Peltier 2-2      
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG