23.02.1975 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Alfred Delcourt

De Pauw - Amerijckx
Toeschouwers: 35.000

Na de kwartfinale R Standard CL - R Antwerp FC
Dertigduizend aan hun plaats genageld - Zes goals in 135 minuten, maar geen beslissing

SCLESSIN — Voor een schoonheidsprijs zou deze wedstrijd niet in aanmerking komen. Speltechnisch lag het niveau eerder aan de lage kant. Indien wij niet vreesden van overdrijving te worden verdacht, zouden wij durven zeggen dat er weliswaar zes doelpunten werden gemaakt, maar dat er geen zes naar vorm en afwerking knappe aanvallen werden opgebouwd. Piot heeft geen bal gepakt. Al wat dicht op hem afkwam, is hem gepasseerd.

Wat voorafgaat kan niet verhinderen dat het publiek zich in heel die lange tijd van verlengingen en nieuwe verlengingen niet heeft verveeld. In weerwil van de lange duur bleven de meer dan 30.000 toeschouwers tot de 135e speelminuut aan hun plaats genageld. De match was rijk aan die ingredienten die voetbal in het algemeen en cupmatchen in het biezonder aantrekkelijk maken. Er vielen zes goals, er was opwinding bij de vleet en het vertoon kreeg telkens opnieuw de zweepslag van sensationele ommekeer in de stand. Er werd zes keer afgetrapt. Telkens met een gelijke stand. De tussenstanden waren 1-0, 1-1, 2-1, 2-2, 2-3 en 3-3. Het derde en het vierde doelpunt enerzijds, het vijfde en zesde anderzijds sloegen telkens aan de twee kanten in minder dan zestig sekonden tegen de netten. De feiten waren in zoverre interessant dat zij de gemoedstoestand van de acteurs in beide kampen reflecteerde. Het ene doelpunt viel twee keer op de echo van het andere. Het lijkt erop te wijzen dat de beide kampen in de eerste plaats vrees hadden om te verliezen en dat de aanval loskwam als het team op achterstand was gedrukt. In minder dan geen tijd werd de gelijke stand opnieuw bereikt. Naargelang de wedstrijd duurde vergrootte de indruk dat beide teams met een gelijk spel niet ontevreden waren. De terugmatch in Antwerpen belooft immers, voor beiden een kasnummer te worden.

De marathon te Sclessin heeft ook aangetoond dat het gevaarlijk is in voetbal voorspellingen te maken. De Antwerpse aanhang zag de match met een bang hart tegemoet, want bij de start moesten met o.a. Karl Kodat, Jos Heyligen titularissen worden vervangen, die zowat beschouwd mogen worden als onmisbare spelmakers. Achteraf kan men zich afvragen of R Antwerp FC, dat in drie jaar op Sclessin geen doelpunt meer had gemaakt, met de geijkte opstelling in Luik dit succes had kunnen verwerven. De gasten moesten bovendien tegen de verschrikkelijke handicap van al in de eerste minuut op achterstand te zijn gekomen, optornen. De situatie leidde naar de gekke conclusie dat het zogenaamd verzwakte R Antwerp FC op geen enkel ogenblik de strategische richtlijnen heeft kunnen opvolgen, die in de dagen voor de wedstrijd waren ingestudeerd en die er luidens de berichten van insiders op gericht waren door het aan banden leggen van sommige Luikse topspelers in de eerste plaats de nul op het bord te houden. De cupmatch R Standard CL-R Antwerp FC was alles bij elkaar voor het publiek wellicht zo aantrekkelijk, omdat het voetbalspel in al zijn onberekenbaarheid zo gul aan bod kwam.

Als illustratie bij het bescheiden spelniveau kan gelden dat vijf van de zes doelpunten uit een stilliggende faze en telkens met het hoofd werden gemaakt. De auteurs waren achtereenvolgens Bukal, Alfred Riedl, Garot, Louis Van Gaal en opnieuw Garot. Het enige doelpunt als gevolg van een ovengens uitmuntende aanval, die door Jim De Schrijver en Alfred Riedl snedig werd opgezet, werd gemaakt door kleine lange-afstandsloper Flemming Lund. Hij kwam van diep in het veld aangespurt om voor de doelmond de keurige voorzet van Alfred Riedl netjes tegen de netten te toetsen. R Standard CL was in de eerste twintig minuten toonaangevend. In die periode heeft Jean Trappeniers overigens door enkele schitterende parades prachtig meegewerkt om het gelijke spel op te bouwen. Na die tijd begon R Antwerp FC flink mee te spelen. Louis Van Gaal liet een gunstige schietkans ongebruikt. Drie minuen voor de rust maakten de gasten gelijk.

In de verdere duur van de match waren de hoogtepunten schaars. Zij bleven bijna beperkt tot de doelpunten, die in de tweede helft (65e en 66e minuut) en in de tweede verlenging (114e en 115e minuut) slag om slinger werden gemaakt. De vermoeidheid had zich al lang bij veel acteurs laten gevoelen. Het veld lag er immers zwaar en glibberig bij. Het publiek wilde echter van geen wijken weten, ook de spelers bleven dapper. Iedereen verwachtte een laatste stunt, maar die bleef uit (HNB - Joris Jacobs - 1975-02-24).

Vijf kopbaldoelpunten in zwaar geladen en opwekkende match - R Antwerp FC en R Standard CL als twee boksers tegen elkaar

SCLESSIN, ZONDAGAVOND — Toen de nooit moegelopen Flemming Lund in de 114e minuut van een uitputtende bekerwedstrijd R Antwerp FC op een onverwachte 2-3 voorsprong bracht, waande iedereen in het Sclessinstadion de voetbalwonderen definitief de wereld uit. Voordien waren er al zoveel mirakels gebeurd dat er echt geen ander meer bij kon. Toch viel er nog eentje uit de lucht. De minutenwijzer had nog geen volledige omwenteling gemaakt of R Standard CL scoorde een nieuwe goal en veroverde meteen het pas verspeelde recht de kwartfinale tussen twee hardkampende ploegen over te doen. Er volgde op die ene opwindende minuut geen spanning meer. In de laatste twee verlengingen van zeven en een halve minuut vergingen zowel de twee moegestreden ploegen als het hoog opgelaaide spektakel.

Alvorens hun krachtenpotentieel was opgebruikt, hadden de tweeëntwintig voetballers voor show gezorgd, waarin dode, soms saaie momenten plots afgebroken werden door opwindende fasen voor het doel. Een element dat niet weinig tot de steer bijdroeg was de opvallende gelijkenis tussen een voetbal- en een bokswedstrijd. Als de ene ploeg, schijnbaar versuft bij het incasseren van een ko-slag weer tot de aanval overging, draaide zij op haar beurt de andere een mep om de oren waarvan ze niet meer leek te bekomen. Van 2-1 in het voordeel van R Standard CL, maakte R Antwerp FC er onmiddellijk na de aftrap 2-2 van. En toen R Antwerp FC de leiding had heroverd na het maken van een derde goal, repliceerde R Standard CL op haar beurt onmiddellijk en raak. Het gebeurde allemaal en tot tweemaal toe in nauwelijks een minuut tijds, een minuut, waarin zowel voor de ene als voor de andere de uitzinnigste vreugde in de diepste teleurstelling oversloeg.

De vele emoties bleken achteraf zo moeilijk te verwerken dat zelfs de voetballers van een gehavend R.A.F.C., dat met drie invallers speelde, vloekten om de uitslag van een match waaraan zij begonnen waren met de enige hoop een 0-0 gelijkspel of iets dergelijks en een te herspelen match uit de hel van Sclessin te slepen. De opdracht van R.A.F.C. zag er helemaal uitzichtloos uit toen R Standard CL na zijn allereerste aanval op voorsprong kwam. Bukal sprong in het kluwen voor het doel om met zijn ijzeren voorhoof een vrijschop van Verheyden met een plof tegen het net te kloppen. De bedreiging van een zware nederlaag en de angst die er onvermijdelijk gepaard mee gaat, drukten duidelijk hun sporen op het spel van een paniekerig R Antwerp FC. Jos Van Riel beging een nogal zware fout op Sigurvinsson. Enkele seconders later maaide Jim De Schrijver, Gerets weg onder de dreigende vinger van een uitstekencle ref Delcourt.

Zou R.A.F.C. helemaal op hol slaan en zijn heil zoeken in een hypernerveus optreden? Het antwoord daarop kwam er na een 10-tal minuten ontreddering toen de andere rood-witten naar het voorbeeld begonnen te spelen van het weer kalme duo Bob Geens en Jos Velser, de werkkracht van het labeurpaard Herman Houben en het briovan Jean Trappeniers. Hun spel baarde rust en het verwekte een soort slaperigheid bij R Standard CL. De Rouches waanden de overwinning zonder enige strijd, in hun bereik. Ze ontwaakten uit hun waan toen Alfred Riedl even voor de rust uit een hoekschop het tweecle van de vijf kopbaldoelpunten uit de wedstrijd maakte. De derde goal viel na 20 minuten spelen in de tweede helft. Garot kopte hem via de voet van Jos Velser binnen. De vierde scoorde Louis Van Gaal een minuutje later met het hoofd. Het duel van de koppende voetballers was nog niet ten einde. Slechts een speler pleegde een inbreuk tegen de heersende regel.

Het was de kleine Flemming Lund. Hij presteerde het met de voet. De dwerg had het weer eens klaargespeeld in de match van de reuzen... (GvA - Frans Van Bergen - 1975-02-24).

Hoofd van Bukal bezorgde Louis Pilot vele kopbrekens

Na een wedstrijd met vijf kopbaldoelpunten volgt uiteraard kritiek, maar veel schuldgevoelens daaromtrent heeft Jean Trappeniers alvast niet. "Toen ik Bukal tussen drie verdedigers zag komen, dacht ik dat de bal ontzet zou worden en niet dat die mooi in de verste hoek zou aankomen", zei Antwerps doelman. Trainer Guy Thys verdedigde uiteraard zijn doelwachter en hij citeerde als bewijs de instructies die hij Louis Pilot had meegegeven. Het was immers diens taak het gevaarlijke hoofd van Bukal te neutraliseren. Beelden tonen duidelijk dat de Luxemburger te laat reageerde. Wat in verband met Jean Trappeniers de mythe van het lijn-keepen wordt genoemd, wees Guy Thys naar Piot die vorige week op Lokeren wel uitliep, maar net te laat kwam om De Vrindt van een doelpunt te houden.

Er was ook de vervanging van Louis Van Gaal, naar Guy Thys zei op uitdrukkelijk verzoek van de Nederlander zelf. "Louis Van Gaal speelde een uitstekende partij. Zelf zou ik het initiatief tot wisselen niet genomen hebben", zei hij. Voor Louis Van Gaal was het een mooie kans om op topniveau te voetballen, maar de Nederlander blijft toch bij zijn voornemen om naar een andere ploeg uit te kijken. "Uit Nederland kreeg ik van FC Volendam een mooi aanbod: spelen als semi-prof, met daarnaast de kans mijn beroep als leraar lichamelijke opvoeding uit te oefenen. De prijs van R.A.F.C. maakt verder praten onmogelijk. Het zal dus een transfer naar een Belgische club moeten worden", zei hij (Xavier Lamoral - bron: onbekend - 24/02/1975).

Antwerp Clubblad zag het zo

Na 135 minuten spel schreven de kranten 'Dertig duizend kijkers aan hun plaats genageld'. Zonder de gekwetste Xavier Caers en de zieke Karl Kodat bracht R Antwerp FC het er zonder meer schitterend vanaf op Sclessin. Temeer omdat het na amper één minuut al achter stond.

Het psychologisch moment lag vlak voor de rust toen Fredje Riedl onze kleuren met de gelijkmaker terug in de match bracht. Rond het uur scoorden Garot en Louis Van Gaal binnen het bestek van nauwelijks één minuut. Sensationele bekerwedstrijd waarin ook Flemming Lund en Garot tijdens de verlenging scoorden (bron: Antwerp Clubblad-20 - 04/05/1975)!

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 24/02/1975)

Alfred Riedl

81' Asgeir Sigurvinsson (uit)/
Krasnodar Rora (in)

100' Josib Bukal (uit)/
Michel Schillings (in)

0 Louis van Gaal (uit)/
Jos Heyligen (in)
91'

1' Josib Bukal 1-0
      Alfred Riedl 1-1 44'
Ruststand 1-1
59' Philippe Garot 2-1
      Louis van Gaal 2-2 60'
90' Eindstand 2-2 90'
Begin verlengingen
      Flemming Lund 2-3 92'
115' Philippe Garot 3-3
Einde verlengingen 3-3