Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek
1 0
15.05.1975 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Alfred Delcourt

Lijnrechters:
Charles Biron - André Van Volcem
Toeschouwers: 30.000

Wedstrijdverslag

Na de halve finale R Antwep FC - RWDM

Vijfmaal geel, twee maal rood en een prachtdoelpunt van Flemming Lund

DEURNE, Bosuilstadion - Dat beide clubs er erg aan hielden de Heizelfinale te betwisten, was maar al te duidelijk als zelfs een half-fitte Boskamp in de strijd werd geworpen. Dat verlangen naar de finale werd op het veld nog meer kracht bijgezet, veel te duidelijk geïllustreerd door een overdreven inzet bij de kampioenen, die er twee uitsluitingen en een reeks gele kaarten aan over hielden. Dit incidentrijke verloop stelde spijtig genoeg de verdiende zege van Royal Antwerp FC met een magnifiek doelpunt van bekerspecialist Flemming Lund in de schaduw.

Scheidsrechter Delcourt had het uiterst lastig om de 22 nerveuze acteurs in een viriele en met lichte incidentjes gekruide eerste helft onder controle te houden. Aan beide zijden waren de overtredingen legio, maar achteraan hielden Bjerre en het duo Bob Geens en Jos Velser het hoofd koel zodat er weinig doelgevaar te bespeuren was. Behalve vuistenwerk hadden de doelwachters het tamelijk gemakkelijk, ook al werd er offensief gevoetbald. Een eerste echt doelschot kwam er al in de zesde minuut van een aan de rechterknie zwaar ingepakte Boskamp, die er ondanks alle tegenberichten toch bijliep. Toch moest het publiek, bij wie de luidruchtige spionkop, wachten tot in de veertigste minuut om een doelpunt te zien scoren. Klaarkijkende Karl Kodat lanceerde Flemming Lund. De uiterst snelle Deen was Lafont lengtes te vlug af. De Bree kwam hem tot aan de backlijn tegemoet, maar Flemming Lund, koel als bij het legendarische bekerdoelpunt tegen R Standard CL lobde de bal over de armen van de Nederlander.

De Antwerpaanhang was meteen in de wolken, vergat de zwakke leiding van scheidsrechter Delcourt die heel wat fluitconcerten kreeg om dubieuze beslissingen en o.a. de hard werkende Jim De Schrijver de gele kaart toonde toen deze een lichte overtreding beging op Boskamp. Karl Kodat, blijkbaar in zijn sas en voordien ook al eens op de rand van de strafschopzone foutief gestopt, deed de supporters net voor de rust nog eens rechtveren met een knal van een schot, maar de bal vloog naast de winkelhaak. Het bleef hard tegen onzacht. RWDM wilde iets doen aan de plaatselijke voorsprong, maar de Brusselaars gebruikten daartoe geen faire middelen. Boskamp kreeg eerst geel wegens herhaaldelijk protest, Dumon deed Delcourt in zijn achterzakje tasten wegens overtreding op René Desaeyere. Veel had het allemaal niet met voetbal te makers, al kwam Boskamp nog enkele keren Jean Trappeniers bedreigen, moest De Bree ver in het veld met de voet de bal voor de voeten van Flemming Lund weghalen, borstelde Jos Heyligen een vrijschop tegen de lat en kaatste de rebound tegen de staak.

Het onvermijdelijke kon niet uitblijven: bij een botsing tussen Jos Van Riel en Polleunis, kwam er geel voor de Antwerprechtsachter, rood voor de gewezen Truienaar te voorschijn. De gemoederen waren hierdoor niet bedaard. Heel wat spelers werden duchtig getrakteerd. De gele kaart viel ook Lafont ten deel. Terwijl de supporters buiten het terrein het keihard duel een verlengstuk gaven, moest de wedstrijd om de haverklap worden onderbroken vanwege blessures. Vooral Jim De Schryver werd enkele keren keihard geviseerd, bleef moedig elleboog- en andere stoten doorstaan. R Antwerp FC appelleerde nog een keer voor strafschop rond de 75e minuut, maar Delcourt kende geen genade. De slachting ging verder. Toen Boskamp de pas voor Flemming Lund ingekomen Louis Van Gaal fataal neerhaalde, had de scheidsrechter geen keuze. De kampioenen eindigden de wedstrijd met negen spelers, al probeerden die negen in laatste instantie nog een replay af te dwingen (GvA - Remi Verbeeck - 1975-05-16).

Flemming Lund wipt kampioen uit de beker - vier gele kaarten en rood voor Boskamp en Polleunis

DEURNE - Boskamp, daags voor de bekermatch tegen R Antwerp FC voor enkele inspuitingen naar Nederland overgewipt, nam deel aan de opwarmingsoefeningen en sloeg de goede raad van de Leuvense geneesheer in de wind. De verdienstelijkste voetbalspeler van de voorbije competitie wilde absoluut de halve finale voor de Belgische beker spelen.

Vooraleer in de zesde minuut van de te hard betwiste match Jean Trappeniers met een van ver afgevuurd schot de handen meer dan vol te geven, mocht hij rekenen op het medelijden van scheidsrechter Delcourt, die twee maal bij een licht contact van Boskamp met René Desaeyere en Jim De Schryver, direct voor een fout van de Antwerpspelers floot. Tegen de vechtlustige en soms met technische snufjes uitpakkende kampioenen, had R Antwerp FC het vijftien minuten erg lastig. Toen de thuisspelers, voortgestuwd door Jim De Schryver en Jos Van Riel geregeld aanvielen, botsten zij op taaie tegenstanders. Bjerre kon Alfred Riedl net bijtijds verhinderen aan te leggen. Aan de overzijde en daar was de bal dikwijls veel vlugger dan men verwachtte, moest Bob Geens zich reppen op een rush van Teugels. Bob Geens deed het voortreffelijk, terwijl René Desaeyere open doekjes kreeg voor zijn wilskrachtige tussenkomsten. Toen Jim De Schryver in de dertigste minuut de vallende Boskamp een trap gaf, kreeg de Antwerpspeler een gele kaart onder de neus geduwd. In de woelige bekermatch werd Flemming Lund een minuut later door Bjerre neergelegd. De kleine en de grote Deen raakten bijna slaags. Op een hoekschop had de uitlopende De Bree veel meeval, toen hij de krachtige kopstoot van Jos Heyligen pardoes in de armen kreeg. Karl Kodat trapte even later naast het doel. Vijf minuten voor rusten, belandde de bal toch in de goal van de kampioenen. Op een prachtige voorzet van Karl Kodat won Flemming Lund de lange spurt tegen Lafont. De Bree verliet zijn doel, aarzelde even en dit werd hem fataal. Flemming Lund trapte de bal hoog er hard in het ledige doel. Meer dan dertigduizend Antwerpse kelen brulden het uit. Zij zagen hun ploeg in de slotminuten van de eerste speelhelft nog twee maal dicht bij een doelpunt komen. Telkens op aangeven van Jim De Schryver kon Karl Kodat de kansen in moeilijke omstandigheden niet waarmaken. Het bleef 1-0 aan de rust.

RWDM pakte na de rust uit met felle druk. In de 52e minuut bracht Jean Trappeniers voor de aanstormende Koens redding. Boskamp bracht de Antwerpverdediging tweemaal in moeilijkheden, vooraleer op een snelle uitval van R Antwerp FC een zware fout tegen Karl Kodat te maken en de gele kaart te zien te krijgen. RWDM kreeg het hard te verduren en maakte veel fouten. Op een vrijschop mikte Jos Heyligen van zeer ver op de dwarslat. Dumont kreeg voor natrappen op René Desaeyere de gele kaart. Sensatie was er genoeg. Desanghere moest na eon listige omhaal van Alfred Riedl aan de noodrem trekken en de snelle Flemming Lund deed Lafont alle kleuren van de regenboog zien. RWDM voerde vervolgens weer de forcing. Jos Van Riel stopte Polleunis, die natrapte en prompt werd uitgesloten. "Beesten, beesten", scandeerde het Antwerpse publiek, toen ook Lafont een zware fout maakte en geel kreeg. Karl Kodat werd in de 78e minuut door Bjerre in de buurt van De Bree neergehaald, maar ref Delcourt deed of zijn neus bloedde. Vallende Antwerpspelers waren er in de slotminuten genoeg. RWDM gaf zich niet gewonnen, maar vocht met te veel verbetenheid en brutaliteit. De gekwetste Flemming Lund was in de 84e minuut nog door Louis van Gaal vervangen (HNB - Louis Ceulemans - 1975-05-16).

Wansmakelijk duel leidt tot catastrofe - vijf keer geel, Polleunis en Boskamp uitgesloten - Flemming Lund maakte enige treffer van de avond

Dat kampioenen en vice-kampioenen op dit tijdstip van dit jaar nog erg nerveus aan de aftrap van een match kunnen verschijnen, werd tijdens deze halve bekerfinale duidelijk onderstreept, Nauwelijks had aanvoerder Xavier Caers namens de 'Great Old' een reusachtige bloementuil aan zijn RWDM-collega Bjerre overhandigd of De Sanghere en Desaeyere begingen zodanige overtredingen dat Fred Delcourt al dreigend naar zijn achterzak tastte. Daarmee werd de match geenszins gered, want op de grasmat werd de ene brutaliteit na de andere begaan zonder dat de scheidsrechter zijn aanvankelijke inzichten volhield. Vanzelfsprekend bleef het spelpeil gevoelig lijden onder die zenuwachtigheid. Bovendien werd de bal te veel gedragen en mede door het feit dat de aanvallers vaak diep achteruit plooiden, ontstond er bitter weinig ruimte. Ofschoon R Antwerp FC een zekere veldmeerderheid forceerde, was het toch Jean Trappeniers die aanvankelijk de meeste moeilijkheden ondervond, o.a. bij een schot van Boskamp en een hoge center van Teugels. Rond het halfuur werd Jim De Schryver, volledig ten onrechte, de gele kaart toegestoken. Vlak daarop kreeg men de gestaltes van de beide kemphanen in acht genomen, een humoristisch maar gemeend Deens gevecht te aanschouwen tussen Bjerre en Flemming Lund. Achteraf kon laatstgenoemde, met nog vijf minuten te spelen voor de rust, R Antwerp FC aan een niet onverdiende voorsprong helpen. Karl Kodat stuurde zijn kleine rechtsbuiten vanuit het middenveld weg. De Bree verliet zijn doel, maar kwam te laat om de goal te verhinderen, vermits de bal op het juiste secondeonderdeel vertrok en in de onbeschermde netten neerboog (1-0).

Verloren avond voor Delcourt
Gedurende een korte pauze na de hervatting werd er verondersteld dat de match eindelijk eon normaal peil zou halen. De gemoederen schenen enigszins bedaard. R.W.D.M. beheerste de toestand, maar de aanvallen werden te snel opgebouwd waardoor Jean Trappeniers weinig in moeilijkheden werd gebracht. R Antwerp FC speculeerde op de tegenaanval en door het feit dat Lafont eveneens in het offensief opging, was het vooral Flemming Lund die in de ruimte werd gestuurd. De vrede werd echter spoedig verbroken en meteen kreeg het stadion een vervolg van de wansmakelijkste vertoning uit het Belgische voetbalseizoen 1974-'75 te aanschouwen. Langs beide kanten werden spelers met een koelbloedigheid neergehaald die onverantwoordelijken als een vorm van professionele ingesteldheid zouden betitelen. Van voetbal kwam evenwel niets meer in huis. R Antwerp FC kon nooit zijn intenties uitvoeren om het tempo te drukken. Het gevecht bereikte in het vijfde kwartier zijn betreurenswaardig hoogtepunt. Met een ontstellende regelmaat toverde Fred Delcourt eon officiële verwittiging te voorschijn.

Bij de kampioenen waren het Boskamp, Lafont en Dumon die hiervan het onderwerp uitmaakten. In een van de ernstigste van de levensgevaarlijke en gemene contacten werd Polleunis naar de kleedkamer gestuurd en kreeg Jos Van Riel op zijn beurt geel te zien. Fred Delcourt liep totaal verloren in de leeuwenkuil. Vijf minuten voor het einde kreeg Boskamp rood. Louis van Gaal was nauwelijks ingekomen voor de uitgestampte Flemming Lund of hij werd ergens aan eon hoekschopvlag zodanig getorpedeerd dat de uitsluiting onvermijdelijk moest volgen. Ergerlijk bij dit alles was het gebaar van een triomfator dat Boskamp in de richting van de huilende lokale toeschouwers maakte toen hij naar de kleedkamer stapte. Over de weinige ogenblikken dat er werkelijk voetbal werd gespeeld, nog dit. Op een schuine vrijschop trof Heyligen de dwarslat. Na de enige echte noemenswaardige voetbalactie langs Xavier Caers en Jim De Schryver opgebouwd, schoot Karl Kodat eon rijpe kans naast (bron: onbekend - 1975-05-16).
(bron: de pers - 16/05/1975)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
Jos Heyligen
René Desaeyere
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl
Nico De Bree
Eric Dumon
Kresten Bjerre
Gerard De Sanghere
Alex Lafont
Johan Boskamp
Odillon Polleunis
Benny Nielsen
Eddy Koens
Willy Wellens
Jacques Teugels

Wissels

80' Flemming Lund (uit)/
Louis van Gaal (in)
 

Begin Match
30' Jim De Schryver      
40' Flemming Lund 1-0      
Ruststand 1-0
      Johan Boskamp 57'
      Eric Dumon 62'
      Odillon Polleunis 70'
      Alex Lafont 75'
      Johan Boskamp 81'
81' Jos Van Riel      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG